پروپوزال چیست؟
شاید برای شما این سوال پیش آمده که پروپوزال چیست؟ پروپوزال یا طرح پیشنهادی را اکثر دانشجویان شنیده اند. اما دسته ای از دانشجویان نیز هستند که به تازگی با واژه پروپوزال آشنا شدند و می خواهند بدانند که پروپوزال چیست. البته این مقاله صرفا جهت آشنایی شما با پروپوزال است ولی دید خوبی به شما خواهد داد.
از آنجایی که عادت ندارم موضوعاتی که به صورت مقاله در وب سایت کلام سبز قرار می دهم پیچیده و زیاد فنی باشد به همین خاطر این مقاله نیز به به صورت ساده و روان در اختیار شما قرار داده می شود.
ابتدا این فیلم را ببینید:
یک مثال ساده در باره این که پروپوزال چیست
وقتی یک مهندس یا معمار قرار است یک ساختمان بسازد اول فکر می کند و بعد با استفاده از قلم و کاغذ یک طرح کلی رسم می کند و یا آن را در کامپیوتر شبیه سازی می کند و بعد از این که با چند نفر مشورت کرد و ایرادات کار گرفته شد شروع به ساختن می کند.
شما هم وقتی می خواهید پایان نامه خود را تدوین کنید دقیقا همین کار را باید انجام دهید تا بعد در حین پژوهش با کلی سوال و مساله مبهم روبرو نشوید.
در واقع شما وقتی می خواهید پایان نامه خود را انجام دهید، دانشگاه از شما می خواهد که یک فرم پروپوزال از سایت دانشگاهتان دانلود کنید و آن را تکمیل کنید.
بعد از دانستن اینکه پروپوزال چیست حالا بریم سراغ نکات آن
به تجربه خودم به شما تاکید می کنم که این فرم را به دقت و با تفکر زیاد پر کنید و برای انجام آن اصلا عجله نکنید چرا که بعدا به مشکل بر می خورید و همان طور که مثال زدم ساختمان یا همان پایان نامه خود را ضعیف بنا نکنید.
بسیار دانشجویانی را دیدم که به پروپوزال به عنوان یک فرم اداری نگاه کردند و سعی کردند که صرفا آن را سیاه کنند و سریع تحویل دهند.
فرم پروپوزال به گونه ای طراحی شده است که شما را محک می زند تا حداقل خودتان متوجه شوید که آیا موضوع پایان نامه شما قابل پیاده سازی و اجرا هست یا خیر.
عنوان پروپوزال و مشخصات فردی
عنوان پروپوزال در واقع همان چیزی هست که بعدا قرار است عنوان پایان نامه شما نیز شود. پس بابت کلمه به کلمه آن دقت کنید چون در زمان پایان نامه نویسی باید بابت کلمه به کلمه آن تحقیق کنید و پاسخگو باشید. همچنین بعد از تصویب پروپوزال تغییر دادن موضوع تقریبا کاری دشوار و زمان بر خواهد بود. پس در انتخاب موضوع پروپوزال دقت داشته باشید. البته اگر می خواهید یک موضوع مطمئن و مورد علاقه پیدا کنید می توانید فیلم آموزشی راهنمای انتخاب موضوع پایان نامه را ببینید که در همین وب سایت وجود دارد. همچنین مشخصات فردی شامل نام و نام خانوادگی و … را کامل کنید. نکته دیگری که وجو دارد عنوان را به صورت انگلیسی نیز باید بیاورید و کلمات کلیدی که بیشترین تاثیر در موضوع شما دارد را به ترتیب حروف الفبا حدودا سه مورد بیان کنید.
اطلاعات مربوط به استاد راهنما و مشاور
این اطلاعات چیز خاصی نیست و کافیست شما با مشورت اساتید خودتان مشخصات فردی و همچنین پژوهش های قبلی که انجام دادند و… را پرکنید.
سوال تحقیق پروپوزال
در این قسمت شما باید عنوان پایان نامه خود را به صورت یک جمله سوالی مطرح کنید. در واقع چه سوالی در ذهن شما وجود داشت که منجر به انتخاب این عنوان برای پایانامه خود شدید.
بیان مساله در پروپوزال چیست و چطور بنویسیم
در این بخش باید حدود یک صفحه در مورد روند کار خود توضیح دهید. بیان کنید که مساله پروپوزال چیست. نکته ای که خیلی از دانشجویان از آن سوال دارند این هست که اگر ما نتوانستیم دقیقا همان کار را در پایان نامه انجام دهیم چه اتفاقی می افتد؟ جواب این هست که شما سعی خودتان را بکنید که بتوانید هر آنچه که در پایان نامه قرار است انجام دهید را بیاورید ولی همان طور که گفتیم پروپوزال یک طرح اولیه است و اشکالی ندارد که بعدا در پایان نامه روند کار کمی به سمت دیگر منحرف شود. نکته دیگری که باید اضافه کنم این هست که این بخش در صورتی که خوب و مناسب توضیح داده شود تاثیر زیادی در جلب نظر اساتید برای انتخاب و تایید پروپوزال شما دارد.
سوابق مربوط به موضوع
در این بخش نیاز است کارهایی که دیگران قبلا انجام دادند را با ذکر منبع بیان کند. سعی کنید مزایا و معایب پژوهش های گذشته را نیز در این قسمت بررسی کنید.
بیان فرضیه پروپوزال
شما باید در این قسمت به صورت مختصر دو یا سه فرضیه را مطرح کنید. در تعریف فرضیه چنین می گویند که “یک توضیح برای یک رخداد است یا پیشنهادی برای اینکه چگونه چند رخداد با یک دیگر رابطه دارند.” خب شاید کمی سخت شد.
به صورت ساده این هست که فلان کار را که من می خواهید انجام بدهید منجر به یک نتیجه می شود. البته این فرضیه هست و ممکن است در ادامه پژوهش منجر به نتیجه ای که حدس می زدید نشود.
اهداف تحقیق و نوآوری بودن کار
شما باید بنویسید که چرا این تحقیق را انجام می دهید و چه مشکلی را حل می کنید. در واقع نسبت به مقاله قبلی چه بهبودی با کار شما صورت می گیرد.
نوشتن روش کار در پروپوزال
بهتر است که روش کار خود را به صورت 1 و 2 … دسته بندی کنید مثلا در شماره اول بگویید ابتدا تحقیقات پیشین بررسی و نقاط قوت و ضعف آن ها شناسایی می شود و مثلا در شماره دو بنویسید که روش کار خودم را با آن ها تلفیق می کنم و سپس در نرم افزار پیاده سازی می شود و… به همین ترتیب اقداماتی که قرار است انجام دهید را به ترتیب بنویسید.
روش گرد آوری اطلاعات
در این بخش بیان می کنید که از چه منابعی قرار است اطلاعات خود را جمع آوری کنم. به عنوان مثال از سایت های معتبر خارجی یا داخلی و کتاب های معتبری که استفاده می کنید نام ببرید. مثلا سایت گوگل اسکالر یا وب سایت های دیگر
بعد پر کردن فرم پروپوزال چکار کنیم؟
بعد از این که شما این فرم را پر کردید استاد راهمنا و مشاور آن را مطالعه می کنند و ایرادات آن را به شما می گویند. ممکن است بارها آن را رد کنند اما ناراحت نباشید و مجدد تلاش کنید. بعد از امضا توسط استاد راهنما و مشاور فرم شما تحویل شورای پژوهش می شود و معمولا چند هفته بعد اگر اشکال خاصی نداشت تصویب می شود و شما می توانید کار بر روی پایان نامه را شروع کنید.
فرم پروپوزال شامل بخش های زیر است و ممکن است در دانشگاه های مختلف اندکی با هم تفاوت داشته باشد.
خب دوستان موارد دیگری نیز مثل هزینه پایان نامه یا این که آیا این موضوع در جایی قابل استفاده است و … نیز در فرم وجود دارد که نیازی به توضیح ندارد.
در این مقاله قصد من این بود که برای دوستانی که آشنایی چندانی با این موضوع ندارند که پروپوزال چیست به صورت مختصر، ساده و به دور از اصطلاحات فنی، در مورد اینکه پروپوزال چیست مطالبی بنویسم. اگر شما نظری درباره این مقاله دارید حتما در بخش دیدگاه ها در پایین همین صفحه قید بفرمایید. از همراهی شما سپاسگزارم.
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی راهنمای جامع و کاربردی پروپوزال نویسی (کلیک کنید)
دیدگاهتان را بنویسید