مهم ترین دلایل رد پروپوزال
چند وقتی بود که فرزاد موضوع خودش را انتخاب کرده و تصمیم گرفته بود که پروپوزال خودش را نوشته و تصویب کند. اما کمی نگران بود که مبادا پروپوزالش رد شود و اگر این اتفاق می افتاد چه خواهد شد. تصمیم گرفته بود که نگرانی خودش مبنی بر رد پروپوزال را برطرف کند و با خیال راحت به ادامه مسیر فکر کند. به همین خاطر از من خواست که کمی در این رابطه برایش توضیح دهم. با کمی نگرانی پرسید به نظرتون مهم ترین دلایل رد پروپزال چه می تواند باشد؟ و اگه رد پروپوزال اتفاق افتاد چه باید بکنم؟ یعنی … سعی کردم زیاد اجازه ندهم منفی نگری را ادامه دهد و خب کمی هم حق داشت چرا که شاید اطلاعات زیادی در این رابطه نداشت. کمی مکث کردم و به او نگاه کردم. همچنان منتظر پاسخی از طرف من بود.
رد پروپوزال چند حالت دارد؟
این سوال را از او پرسیدم تا متوجه بشوم که آیا از این ماجرا هم خبر دارد که رد پروپوزال چند حالت دارد. او کمی جابه جا شد و گفت خب اگه رد بشه که دیگه باید برم از اول شروع کنم و دوباره همین مسیر را طی کنم؛ مگه غیر از این هم چیز دیگه ای هست؟
جالا تقریبا مطمئن شدم که درصد زیادی از نگرانی فرزاد به خاطر این هست که آگاهی زیادی نسبت به نوشتن پروپوزال ندارد.
به او گفتم که شما یا پروپوزالت کاملا رد می شود یا به صورت مشروط. این را که گفتم دیدم با تمام حواس داره گوش می کنه.
ادامه دادم اگه رد کامل شود که حق با شماست و باید از اول فکری به حال پروپوزالت بکنی ولی اگه تایید مشروط باشد که داستانش فرق می کند.
رد کامل پروپوزال کی اتفاق می افتد؟
این سوال را بلافاصله بعد از اتمام جمله ام می پرسد. انگار کمی نگران رد کامل شدن هست. من هم پاسخم را با چند نکته مهم این طور بیان کردم:
ببینید شما که فرد پرتلاشی هستی و بعید هست که پروپوزالت رد کامل شود چون زمانی رد کامل اتفاق می افتد که موضوع تکراری و یا کپی برداری شده از کسی باشد. یا این که هنوز موضوع خودت را کاملا درک نکرده باشی و فقط یه چیزی همین جوری نوشته باشی که تحویل بدهی و …
حالا دیدم نفس راحتی کشید و گفت خدا را شکر که فعلا جز این دسته نیستم و این موارد را کم و بیش رعایت کردم، فقط درک کامل موضوع می مونه که اون هم با مطالعه بیشتر بدستش میارم.
و اما رد پروپوزال به صورت مشروط یعنی چی؟
سوال دوم فرزاد هم به این صورت پرسیده شد و من هم پاسخ دادم که:
رد پروپزورال به صورت مشروط یعنی این که موضوع و اصل کار شما زیر سوال نمی رود ولی به خاطر دلایل زیادی که وجود دارد ممکن است آن را به شما عودت دهند که رفع اشکال کنید و سپس آن را تحویل دهید.
دلایل زیادی برای رد شدن پروپوزال وجود دارد که من تصمیم دارم چند تا از آن ها که بیشتر تکرار می شود را برایتان شرح دهم.
مطالعه کنید: مقاله آموزشی صفر تا صد جلسه دفاع از پایان نامه
1- نکات نگارشی
این مورد باعث نمی شود که پروپوزال شما کاملا رد شود اما بی دقتی در آن باعث می شود که مجدد با صرف زمانی دیگر بخواهید یک بار دیگر پروپوزال خودتان را تصحیح کنید. از جمله اشتباهات تایپی، علائم نگارشی و … که حداقل کاری که می توانیم بکنیم این هست که به یک نفر دیگر بدهیم تا از روی آن بخواند و اشتباهات تایپی یا اگر مسلط هست علائم نگارشی را چک کند.
2-استفاده از فرم های غیر مصوب
برخی از اوقات فرم های دانشگاه تغییر می کند و فرمت جدیدتری معرفی می شود و ما غافل از آن فرم قدیمی را دانلود می کنیم یا از دوستمان که قبلا پروپوزال خودش را تهیه کرده می گیریم. پس بهتر است که با قسمت پژوهشی دانشگاه یا سایت خود دانشگاه در ارتباط باشیم تا فرمت اصلی آن را تهیه کنیم.
3-ترجمه نامناسب عنوان به لاتین
در فرم پروپوزال لازم هست که عنوان را به لاتین نیز بنویسم. برخی از اوقات با ترجمه سطحی آن را در فرم می نویسیم که لازم هست از یک نفر که به این کار مسلط هست نیز استفاده کنیم. شاید برایتان چند ساعت وقت بگیرد اما ارزش ان را دارد که پروپوزال شما رد مشروط نشود.
4- خالی گذاشتن برخی از قسمت های فرم پروپوزال
برخی از دانشجویان به دلیل این که فکر می کنند فرم پروپوزال هم مثل یک فرم عادی محسوب می شود به صورت سر سری برخی قسمت های آن را پر می کنند و تحویل می دهند. اما باید بدانیم که این فرم زیر بنای پایان نامه شما هست و باید تمام قسمت های آن که مربوط به دانشجو و اساتید راهنما و مشاور هست کاملا تکمیل شود در غیر این صورت مجدد باید آن را تکمیل کنید.
5- استفاده از مراجع نامناسب
در نوشتن مراجع دو نکته مهم هست:
نکته اول اینکه مراجع باید به روز باشند. مثلا نباید تاریخ انتشار آن ها برای ده سال قبل باشد. البته اگر مرجع قوی باشد شاید بتوان گفت که اشکالی ندارد اما نباید اکثر مقالاتی که شما به آن ارجاع داده اید قدیمی باشند.
این مطالب را که گفتم متوجه شدم نگرانی فرزاد تبدیل به یک تفکر عمیق شده است. پرسید پس با کمی حوصله و دقت می توان به خوبی آن را نوشت و جواب من نیز تایید حرف او شد و این هم اضافه کردم که اگر با وجود دقت و رعایت نکات گفته شده پروپوزال شما رد مشروط شد نباید نگران شد، می توانید رفع عیب کنید و تحویل دهید و نکته اینجاست که اگر هم نیاز به تصحیح داشت با کمترین اشکال باشد نه این که پروپوزال شما تماما خط خطی شده باشد.
شما در این رابطه چه فکر می کنید و نظر و تجربه شما چیست؟
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی پروپوزال نویسی به صورت عملی و کاربردی
(در این فیلم آموزشی اجزای یک پروپزال شرح داده می شود و به صورت مثال های متنوع به شما کمک می کند که بتوانید خودتان هر بند از فرم پروپوزال را بنویسید)
دیدگاهتان را بنویسید