چرا استاد داور شما را عصبانی می کند؟
در مقالات وب سایت در مورد استاد داور و ویژگی های آن و همچنین این که چطور باید استاد داور را بشناسیم صحبت شد. اما شاید این موضوع کمی متفاوت با بقیه موضوعات گفته شده باشد. به این دلیل که در موضوعات قبلی معمولا ظاهر قضیه مشخص بود و اگر شما در این گونه جلسات زیاد شرکت و دقت می کردید متوجه قضیه می شدید. به عنوان مثال این که استاد داور شما چه تخصصی دارد و ممکن است از برخی قسمت های پایان نامه که تسلط بیشتری دارد سوال بپرسد.
اما گاهی اوقات یک سری خصوصیات و برخوردها به صورت پنهان اتفاق می افتد. درست است که شما آن ها را می بینید اما از قبل به آن ها فکر نکرده اید.
خب، شاید این صحبت ها کمی برایتان عجیب به نظر برسد و کمی گیج کننده باشد اما توصیه می کنم تا انتها ادامه دهید چون ارزش خواندن آن را دارد و یک تجربه مفید است.
مگر استاد داور چه کار می کند؟
اگر از قبل این آمادگی را کسب نکرده باشید که ممکن است استاد داور با شما چه برخوردی کند به احتمال زیاد تا حد زیادی کنترل خودتان را از دست می دهید. چندین بار به تجربه خودم و دوستانی که در جلسات دفاع پایان نامه شرکت کرده اند داستان زیر به وجود آمده است.
چه داستانی به وجود می آید؟
دانشجو با شور و شوق و اندکی اضطراب وارد جلسه دفاع می شود و شروع به دفاع از پایان نامه خود می کند. خب حالا 30 دقیقه از جلسه دفاع گذشته و دانشجو هم جمع بندی نهایی را انجام می دهد و سپس تشکر و آماده پرسیدن سوال از سمت اساتید می شود.
نکته اینجاست که فقط روی سوالات تمرکز کرده و به احتمال زیاد هم پاسخ مناسبی برای آن ها دارد. اما رفته رفته اتفاقاتی می افتد که دانشجو نگران و سپس استرس و نهایتا عصبانی می شود. حال دو راه دارد. راه اول اینکه همه موارد را در خودش بریزد و هراز لعن به کسی که سوال می پرسد و یا این که شروع به بحث های بیهوده با استاد کند که آن ها نه تنها نتیجه ای ندارد بلکه کار را خراب تر از قبل می کند چون هدف پاسخ به سوال نیست و فقط می خواهد عصبانیت خود را تخلیه کند.
اما نکته بسیار کلیدی که تا اینجا شما را برای آن آماده کردم این هست که به گفته برخی از اساتید “جلسه دفاع فقط یک جلسه علمی محض نیست” این یعنی این که علاوه بر این که موارد علمی از شما پرسیده می شود در واقع می خواهند شما را محک بزنند تا ببینند که که آیا خود کنترلی دارید یا نه؟ آیا شما در برخورد با بحران می توانید تصمیم درست را بگیرید؟ آیا عزت نفس این که این پاسخ را نمی دانم بلدید؟ (البته اگر واقعا پاسخ را نمی دانید) و موارد دیگر…
شاید برای شما این سوال به وجود بیاید که رشته تحصیلی من چه ربطی به اخلاق من دارد؟
پاسخ یکی از اساتید این گونه بود که:
“شما در آینده نه چندان دور و چه بسا هم اکنون مدیر، کارمند، پیمان کار و … هستید و خواه ناخواه در این مشاغل برای شما تنش هایی به وجود می آید که می بایست با تصمیم درست آن ها را برطرف کنید. از فرد تحصیل کرده به ویژه در اجتماع این انتظار وجود دارد و می بایست خودتان را با بحران آماده کنید”
اما پاسخ یکی از اساتید دیگر هم خواندنی هست:
“فردی که در مقطع ارشد و دکتری فارغ التحصیل می شود به احتمالا به تدریس در دانشگاه روی می آورد و برای تدریس لازم است که بتواند با آرامش به دانشجویان پاسخ دهد و همین شرایط در کلاس درس تجربه می کند و باید بتواند از پس آن برآید”
نتیجه گیری از این داستان
یادمان باشد که در جلسه دفاع پایان نامه علاوه بر مواردی که قبلا به آن پرداخته شد مثل پاورپوینت، نحوه دفاع، فن بیان و … موارد مخفی دیگری مثل محک زدن استاد داور برای این که ببیند شما از کوره در می روید یا نه وجود دارد. بنا براین آرامش خود را در تمام اوقات جلسه حفظ کنید.
به یاد داشته باشیم که این مورد به حدی نیست که در نمره دفاع شما تاثیربسیار بالایی داشته باشد و یا این که شما رد شوید بلکه همین قدر که الان این مطلب را متوجه شدید و آمادگی ذهنی پیدا کردید کافی است.
تجربیات خودتان را در پایین همین مقاله بنویسید.
موفق باشید
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی صفر تا صد جلسه دفاع از پایان نامه
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام – بنده در دفاع از پروپزالم کارشناسی ارشدم چنین اتفاقی برایم افتاد و حتی استاد راهنمایی خودمم سوال پیچم میکرد و … وبعضی ها هم اصلا سوالتشون خارج از بحث من بود ولی من به همشون تاجایی که تو فیلد من بود جواب قانع کننده میدادم و در اخر جلسه باز ارائه سمینار داشتم کاملا اعصبانیم میکردن و بنده هم خیلی استرسی بودم ولی تقریبا جلسه رو در اختیار داشتم و نمی زاشتم هیچ وسوالی بی پاسخ باشه وهی مدیر گروهمون میگفت که تو نباید بیش از۱۰ دقیقه در مورد سیمنارت حرف بزنی ولی انقدر سوال پیچم کردن که نزدیک به۴۰ طول کشید بعد دیدم نمره سمینارمو 19.5 دادن که نمره اول بود حتی به دانشجویان دکترا هم 19نمی دادن ولی به بنده داده بودن – میخواستم بگم که تو جلستون سعی کنید به اکثر سوالات جواب بدین حتی شده سوالو بپیچونین خیلی تو نمره نتیجه داره…