نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه چگونه است؟
نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه چگونه است؟ چگونه به بهترین نحو ممکن فصل دوم پایان نامه را بنویسیم؟ آیا در نوشتن این فصل باید به نکات خاصی توجه کنیم؟
در مقاله تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور به طور کامل برای شما عزیزان توضیح دادم که، همه دانشجویانی که شیوه پژوهش محور را انتخاب کردهاند باید واحد پایان نامه را اخذ کنند. نوشتن پایان نامه نیاز به اصول و ضوابط خاصی دارد. به همین دلیل بسیاری از دانشجویان اقدام به خرید فصل دوم پایان نامه میکنند.
اما من به شما عزیزان توصیه میکنم با توجه به حکم شرعی پایان نامه نویسی و مجازاتهای قانونی آن، خود شروع به نوشتن پایان نامه کنید. هیچوقت از نوشتن پایان نامه نترسید. تلاش کنید نحوه نوشتن پایان نامه را به خوبی یاد بگیرید و براساس آن به نگارش فصلهای مختلف پایان نامه بپردازید.
همانطور که در مقاله پایان نامه چیست؛ برای شما عزیزان توضیح دادم، پایان نامه دارای فصلهای مختلفی است. هر فصل باید به طور اختصاصی و با رعایت اصول نگارشی نوشته شود. یکی از فصلهای پایان نامه فصل دوم است. در این فصل نیز باید به نکات مهمی توجه کنید.
رعایت این نکات و نوشتن فصلهای مختلف پایان نامه به صورت حرفهای به شما کمک میکند تا بتوانید یک پایان نامه حرفهای نوشته و انواع مقاله علمی مانند مقاله ISI را از آن استخراج نمایید. همچنین میتوانید اقدام به تبدیل پایان نامه به کتاب کرده و یک رزومه قوی برای پذیرش در مصاحبه دکترا و یا دانشگاههای خارج از کشور بسازید. در ادامه همراه من باشید تا اطلاعات کاملی درباره محتوای فصل دوم پایان نامه اخذ نمایید.
نحوه نگارش فصل دوم پایان نامه چگونه است؟
برای نوشتن فصل دوم پایان نامه باید پژوهشهای محققان پیشین را درباره موضوع مورد نظر خود برای مخاطب بیان کنید. همچنین درباره پژوهشهای خود پیرامون آن موضوع به صورت مختصر برای مخاطب توضیح دهید تا مخاطب قادر به مقایسه این دو باشد.
آشنایی با فصل دوم پایان نامه
منظور از فصل دوم پایان نامه چیست؟ در این فصل به چه نکاتی اشاره شده است؟ نام دیگر فصل دوم پایان نامه، “کلیات تحقیق” و یا “بررسی ادبیات موضوع” است. بعد از فصل اول پایان نامه، این فصل یکی از مهمترین فصلهای پایان نامه بوده و همانطور که از نام آن مشخص است، به بررسی ادبیات موضوع میپردازد.
اما چرا به آن ادبیات موضوع گفته میشود؟
زیرا در آن کارهای پژوهشی که در زمان گذشته مرتبط با موضوع دانشجو انتخاب شده به صورت خلاصه و براساس تاریخ، نام و عنوان بیان میشود.
این فصل دارای اهمیت بسیار بالایی است.
اما چرا همیشه اساتید راهنما و مشاور بر اهمیت فصل دوم تاکید میکنند؟ زیرا از طریق این فصل، مخاطبان و داوران میتوانند با پژوهشهای قبلی در این زمینه و همچنین پژوهشهای شما آشنا شوند. به همین دلیل باید نهایت دقت را در نگارش آن داشته باشید.
آشنایی با بخشهای مختلف فصل دوم پایان نامه
هر فصل پایان نامه دارای قسمتهای گوناگونی است؛ در ادامه با این قسمتها بیشتر آشنا خواهید شد.
1. نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه، مقدمه
بسیاری از دانشجویان تصور میکنند که بخش مقدمه در فصل اول پایان نامه وجود دارد؛ اما این تصور بسیار اشتباه است. در ابتدای فصل دوم پایان نامه نیز، باید به صورت خلاصه و در قالب مقدمه کمی درباره این فصل توضیح داده شود. به همین دلیل در قسمت مقدمه باید به صورت مختصر درباره ادبیات تحقیق صحبت شود. همچنین بعد از بیان مختصر مبانی نظری تحقیق، پژوهشگر مطالعات خود را به صورت تجربی در این حوزه بیان میکند. خواندن نمونه مقدمه فصل دوم پایان نامه تاثیر زیادی در نوشتن یک مقدمه حرفهای برای پایان نامه دارد.
2. نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه؛ مبانی نظری
در قسمت مبانی نظری به چه مواردی توجه میشود؟
در قسمت مبانی نظری، پژوهشگر باید مخاطب خود را با متغیرهای اصلی تحقیق آشنا کند. پس از معرفی متغیرهای اصلی، پژوهشگر به توضیح هرکدام از این متغیرها خواهد پرداخت.
در حقیقت اگر بخواهیم به طور سادهتری درباره این مبانی صحبت کنم، باید بگویم که این قسمت به بیان تئوریهای موجود در هر یک از متغیرها میپردازد.
در این بخش دانشجو، نظریههای گوناگونی را که پژوهشگران قبلی در رابطه با این متغیرها بیان کردهاند را به صورت شفاف توضیح میدهد.
این کار باعث میشود تا مخاطب با دلایل استفاده از هر یک از متغیرها آشنا شود. گاهی این نظریات نه تنها با خود متغیراصلی، بلکه با متغیرهای دیگر نیز ارتباط دارند. پژوهشگر میتواند به صورت جدا برای هر یک از این نظرات و تئوریها، توضیحاتی را ارائه دهد.
3. نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه؛ مطالعات تجربی
این قسمت خود شامل مطالعات داخلی و خارجی است. اما مطالعات خارجی به چه مطالعاتی گفته میشود؟ بسیاری از افراد تصور میکنند مطالعات خارجی، مطالعاتی است که در خارج از کشور انجام شده است. در حالی که این تصور اصلاً درست نیست. منظور از مقالات خارجی، مقالاتی است که در نشریات خارج از کشور چاپ شدهاند. این قضیه در مورد مطالعات داخلی نیز صدق میکند.
هر پژوهشی که در نشریات داخلی به چاپ برسد، حتی در صورتی که زبان مقاله لاتین باشد؛ جز مطالعات داخلی است. پس مکان نشریه چاپ مقاله و پژوهش تعیین میکند که مطالعات داخلی یا خارجی است.
کلیه پژوهشهایی که در مجلات داخلی و خارجی به چاپ میرسند، درباره تحقیقاتی هستند که پژوهشگران قبلی پیرامون متغیرهایی که دانشجو برای پایان نامه خود در نظرگرفته است، انجام شدهاند.
همانطور که قبلاً به صورت مختصر به شما عزیزان توضیح دادم؛ در این بخش باید به بیان تاریخچه تحقیقات پیشین بپردازید. در واقع مخاطب شما با کارهایی که پژوهشگران قبلی در ارتباط با متغیرهای انتخابی شما انجام دادهاند آشنا و همچنین با کارهایی که در این تحقیق شما برای ارائه چیزی بیشتر از تحقیقات قبلی انجام دادهاید آشنا خواهند شد.
همچنین دانشجویان گرامی باید جدولی تهیه کرده و نتایج مطالعات خارجی و داخلی را در داخل آن قرار دهند. حتماً باید در هنگام نوشتن پایان نامه و فصل دوم آن، این نکته مهم را در نظر بگیرید که مطالعات خارجی، حتماً باید قبل از مطالعات داخلی قرار داده شوند.
همچنین هنگامی که از تحقیقات پیشین نام میبرید؛ باید حتماً به ترتیب قرارگیری عنوان مقالات براساس سال انتشار توجه کنید.
در حقیقت باید از ابتدا شروع به صحبت در مورد مقالات قدیمی کرد و سپس مقالات جدید را بررسی نمود.
گاهی اوقات سال انتشار دو پژوهش، بسیار به یکدیگر نزدیک است به همین دلیل باید به نام خانوادگی نویسنده توجه کنید. هر نویسندهای که ابتدای نام او به ابتدای حروف الفبا نزدیکتر است اول قرار میگیرد.
حتی اگر سالهای انتشار و نام نویسندگان نیز مشابه بود، برای نام بردن از مقالات، باید به عنوان مقاله توجه شود. ترتیب قرار گرفتن عنوانها براساس سال انتشار است.
4. توسعه فرضیات
در این بخش پژوهشگر باید به گسترش فرضیههای مطرح شده در تحقیق خود بپردازد. در مرحله اول باید درباره دلایل مطرح کردن فرضیههای موجود در تحقیق به مخاطب خود توضیحاتی دهید. چرا از این فرضیهها استفاده کردید؟ همچنین باید فرضیهها را در پایان توضیحات خود در متن بیاورید. اما چرا فرضیهها به وجود میآیند؟
- گسترش پژوهشهای قبلی با انجام آزمایشهای قبلی در مکانی در زمان حال
اما چرا این کار انجام میشود؟ در این نوع از فرضیه پژوهشگر میخواهد پژوهشهای محققان قبلی را که در زمان گذشته انجام شده، دوباره در زمان حال و در جامعه آماری کنونی انجام دهد. هدف از این کار این است که محقق متوجه بشودکه آیا نتایج به دست آمده در زمان حال و دراین جامعه با نتایج قبلی یکسان هستند یا خیر؟
- گسترش تحقیقات قبلی با اضافه کردن سایر متغیرها
این امکان وجود دارد که بعضی از پژوهشها، تنها متغیرهای اصلی را بررسی کرده و متغیرهای میانجی یا تعدیلگر را در طی فرایند پژوهش خود استفاده نکنند. اما چرا باید از متغیرهای میانجی و یا تعدیلگر استفاده کنیم؟ چون ممکن است با نتایجی متفاوت از این نتایج روبرو شویم. این متغیرها به پژوهشگران کمک میکنند تا فرضیههای جدیدی را با وجود این متغیرها مطرح کرده و تحقیقات افراد پیشین را با این فرضیات جدید کامل نمایند.
در هنگام نگارش فصل دوم پایان نامه باید به چه نکاتی توجه کرد؟
- اگر میخواهید فصل دوم پایان نامه شما به بهترین نحو ممکن نوشته شود باید کلیه اطلاعات را جمعآوری و به صورت خلاصه بنویسید. همچنین بهتر است مطالب را به زبان خود بنویسید. همیشه در نوشتن فصل دوم پایان نامه خلاقیت و نوآوری داشته باشید.
- برای درک بهتر متن توسط مخاطبان باید بعضی از مطالب را به صورت خلاصه، مختصر و مفید در قالب جدول و… بیاورید.
- وجود نظم و ترتیب در نوشتن فصل دوم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. تلاش کنید متن شما یکپارچگی داشته باشد و تیترها جذاب باشند. حتماً با روشهای رفرنسدهی و ارجاعدهی آشنا شوید تا بتوانید این کار را به بهترین نحو ممکن انجام دهید. هنگامی که متن شما از نظم و ترتیب پیروی میکند، این مفهوم به ذهن مخاطبان القا میشود که ممکن است متن شما کپی باشد.
- رعایت انسجام در متن فصل دوم از اهمیت زیادی برخوردار است. در حقیقت باید هر متن به کامل شدن متن قبلی کمک زیادی کند. همچنین باید به مواردی مانند فونت متن، اندازه متن و… توجه شود. همه این موارد باید براساس آییننامه نگارشی دانشگاه شما انجام شود.
- مقالات زیادی را مطالعه کنید و هیچ پژوهش انجام شده پیرامون تحقیق خود را از دست ندهید.
برای نوشتن فصل دوم پایان نامه از چه سایتهایی باید کمک بگیریم؟
فصل دوم پایان نامه بیشتر درباره تحقیقات پیشین است به همین دلیل باید برای نوشتن آن منابع اطلاعاتی مختلفی را به کار ببریم. انواع کتاب و مقاله در مورد موضوع مورد نظر به شما کمک زیادی در زمینه تحقیقات پیشین میکند. کتابخانه دانشگاه محل تحصیل شما بهترین مکان برای استفاده از انواع کتابهای لاتین و فارسی است. همچنین برای انواع مقالات خارجی و یا بعضی از کتب خارجی میتوانید ازسایتهای زیر کمک بگیرید:
- گوگل اسکالر (google scholar)
اگر بخواهم بهترین سایت برای انواع مقالات و کتب لاتین را به شما معرفی کنم، باید از سایت گوگل اسکالر نام ببرم. از بزرگترین ویژگیهای این سایت میتوان به وجود فیلتر در آن اشاره کرد.
این فیلتر به شما این امکان را میدهد تا مقالات یا کتب را براساس آیتمهای مختلف مانند سال و… فیلتر کنید. اینطوری در زمان شما تا حد زیادی صرفهجویی شده و میتوانید مقالات بیشتری پیرامون موضوع خود را در زمان کمتر مشاهده کنید.
- سایت علم نت
این سایت ایرانی است و شباهت زیادی به گوگل اسکالر خارجی دارد. در حقیقت عملکرد این سایت دقیقاً مانند گوگل اسکالر است. با این تفاوت که در این سایت شما مقالات لاتین را مشاهده میکنید و در سایت علم نت مقالات فارسی را!!!
علم نت این شرایط را برای پژوهشگران فراهم کرده که قادر به دستیابی به کلیه مجلات علمی پژوهشی، همه کنفرانسها و کلیه کتابخانههای ایرانی باشند. این سایت نیز دارای فیلتر است. به همین دلیل با استفاده از فیلتر آن میتوانید در کمترین زمان ممکن، مقالات مورد نظر خود را پیدا کنید. از بزرگترین ویژگیهای این وبسایت این است که میتوانید انواع مقالات را به صورت رایگان دانلود کنید.
استخراخ منابع در این سایت در فرمتهای مختلفی به پژوهشگران ارائه شده تا قادر به استفاده از آن در فهرست منابع پایان نامه خود باشند.
- گنج ایرانداک
نمونه فصل دوم پایان نامه به شما در نوشتن آن کمک زیادی میکند. در پایگاه گنج ایرانداک شما عزیزان میتوانید به پایان نامههای مختلف و مشابه با موضوع خود دست پیدا کنید. این کار به شما کمک میکند تا با نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه آشنا شوید. بسیاری از اساتید راهنما این روش را بهترین روش میدانند. برای دستیابی به انواع پایان نامه، میتوانید سایت گنج ایرانداک را به کار ببرید. برای استفاده از این سایت باید ابتدا ثبت نام کرده و سپس یک اکانت برای خود بسازید. این سایت این امکان را برای دانشجویان فراهم آورده تا به دانلود رایگان فصل دوم پایان نامه بپردازند. البته فقط 5 پایان نامه را بدون پرداخت هزینه میتوانید در یک هفته دانلود کنید.
مهمترین وظایف پژوهشگر برای نوشتن فصل دوم پایان نامه
در فصل دوم پایان نامه پژوهشگر وظایفی دارد که باید این وظایف را به بهترین نحو ممکن انجام دهد. در ادامه با مهمترین وظایف دانشجو برای فصل دوم پایان نامه خود آشنا میشوید.
- بررسی پیشینه تحقیق
در این آیتم باید کلیه پژوهشهای قبلی توسط پژوهشگر بررسی شود.
- بررسی ارزش موضوع
آیا این موضوع با توجه به تحقیقات گذشته ارزش انجام تحقیقات جدید را دارد؟
- نقد و تفسیر موضوعات
از کلیه مقالات و پایان نامهها، نت برداری کرده تا بتوانید نقد و تفسیر موضوع را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
- بررسی انواع منابع در زمینه موضوع
شما باید تمام مقالات، کتب، مجلات، انواع پایان نامه و… را در زمینه تحقیق خود بررسی نمایید. این کار به افزایش بار علمی پژوهش شما کمک زیادی میکند.
- استفاده از منابع داخلی و خارجی
بعضی از دانشجویان برای پیشینه پژوهش فقط از منابع داخلی استفاده میکنند. در حالی که این کار اشتباه است. پژوشگران گرامی علاوه بر منابع داخلی باید به منابع خارجی نیز توجه زیادی داشته باشند.
فصل دوم پایان نامه چند صفحه باید باشد؟
تعداد صفحات فصل دوم پایان نامه از مهمترین سوالاتی است که به ذهن دانشجویان خطور میکند. معمولاً در پایان نامه دکترا 20 تا 50 صفحه و در کارشناسی ارشد تعداد صفحات کمتر است. شما عزیزان با خواندن نمونه مبانی نظری پایان نامههای مشابه موضوع خود به خوبی میتوانید به تعداد صفحات لازم برای موضوع پی میبرید.
کلام آخر
چگونه فصل دوم پایان نامه را بنویسیم؟ پایان نامه از مهمترین کارهای علمی و پژوهشی است که در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و حتی دکترا انجام میشود. این نشاندهنده اهمیت فوقالعاده زیاد پایان نامه است. به همین دلیل باید در نوشتن آن به نکات مهمی توجه شود.
چون پایان نامه یک کار علمی بوده و صرفاً برای ارائه در جلسه دفاع نیست. شما میخواهید در آینده این پایان نامه، مقالات استخراجی و… را به عنوان رزومهای قوی به افراد و مکانهایی که در نظر دارید ارائه دهید. اگر مقالات استخراجی شما در هیچ مجله خارجی چاپ نشود نشان میدهد که شما پایان نامه علمی و با کیفیت بالا ننوشتهاید.
زیرا مجلات خارجی تنها مقالات علمی و با کیفیت را به چاپ میرسانند. حتی اگر شما کتابی را از پایان نامه خود استخراج کرده باشید در صورت نداشتن بارعلمی، هیچکس تمایل به مطالعه و خرید آن را نخواهد داشت. از مهمترین فصلهای پایان نامه، فصل دوم است.
در نگارش این فصل باید به ضوابط خاصی توجه کنید. در نوشتن فصل دوم پایان نامه، تحقیقات پژوهشگران قبلی بررسی میشود. پس از بیان تحقیقات پژوهشگران قبلی، دانشجو باید تحقیقات خود را به صورت مختصر برای مخاطب توضیح دهد.
در حقیقت باید کارهای شما نسبت به کارهای پژوهشگران قبلی نوآوری داشته و نکات جدیدی به آن اضافه شده باشد. شما عزیزان میتوانید با خواندن نمونه فصل دوم پایان نامه ارشد، با نحوه نوشتن فصل دوم بیشتر آشنا شوید. به همین دلیل به شما عزیزان توصیه میکنم هزینه نوشتن فصل دوم پایان نامه را به دیگران پرداخت نکنید و خودتان شروع به نوشتن کنید.
امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه را به دست آورده باشید. همچنین اگر سوالی در این زمینه دارید؛ من با تجربه راهنمایی هزاران دانشجو به بهترین نحو ممکن شما را راهنمایی میکنم.
سوالات متداول:
- نحوه گذاشتن پژوهشهای محققان قبلی در فصل دوم پایان نامه چگونه است؟
اولین چیزی که باید به آن توجه کنید، زمان انتشار است. ترتیب مقالات باید براساس زمان انتشار از قدیم به جدید باشد. همچنین در صورت مشابه بودن سالها باید از نام مخاطب کمک گرفت. مرتب کردن نام نیز باید براساس حروف الفبا باشد. اگر نامها نیز مشابه بودند، باید مرتب کردن براساس حروف اول عنوان پژوهش باشد.
- چرا باید متغیرهایی غیر از متغیر اصلی را در پایان نامه به کار ببریم؟
به کار بردن متغیرهای جدید باعث میشود تا شما متوجه شوید که آیا اضافه شدن یک متغیر جدید روی نتیجه نهایی تاثیرگذار است یا خیر. یا اصلاً ممکن است به نتایجی دست پیدا کنید که با نتایج قبلی کاملاً متفاوت هستند.
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی راهنمای گام به گام نوشتن پایان نامه کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید