رازهای انتخاب موضوع سخنرانی

راز و رمز های انتخاب موضوع سخنرانی فوق العاده

بدون ديدگاه

انتخاب موضوع سخنرانی یکی از مشکلترین کارهایی بود که من در سال اول دانشگاه انجام دادم. انتخاب یک موضوع جذاب برای ارائه شاید اندکی مشکل باشه. اما به شما کمک می‌کنه تا بتونید مخاطب خود را با موضوع جالب و هیجان‌انگیز مسحور خود کنید.

برای من که پیدا کردن موضوع برای سخنرانی در ابتدای کار بسیار سخت بود. به همین دلیل تصمیم گرفتم یک بار برای همیشه این مشکل برای خودم و بقیه افراد حل کنم. به همین دلیل این مقاله رو نوشتم. از طرفی در دوره دانشجویی برای من صحبت در جمع خیلی سخت بود.

خیلی میترسیدم شخصی سوالی بپرسه و من جواب اون سوال ندونم. به نظرم در کنار یادگیری روش‌های انتخاب سخنرانی، شما باید با تکنیک‌های اعتماد بنفس هم آشنا شین. همچنین فن بیان‌تون تقویت کنید. پس در ادامه همراه با من باشید تا با همه چیز درباره انتخاب موضوع برای سخنرانی و… آشنا شوید. راستی قبلا یک مقاله کامل درباره نحوه دفاع از پایان نامه و سخنرانی در جلسه دفاع نوشتم که اگر دانشجو هستید توصیه می کنم حتما مطالعه کنید.

نحوه انتخاب موضوع سخنرانی

چگونه موضوع سخنرانی را انتخاب کنیم؟

این اولین سوالی است که هنگام آماده شدن برای سخنرانی به ذهن ما می‌رسد. در حقیقت انتخاب موضوع مورد علاقه مخاطبان تاثیر زیادی در جذب آنها دارد.

پیش از آن که موضوعات گوناگون را برای سخنرانی انتخاب کنید باید با نکات مهمی آشنا شوید. آشنایی با این نکات به شما کمک می‌کند تا قادر باشید به بهترین نحو ممکن موضوع مورد نظر خود را انتخاب نمایید. در ادامه با این نکات مهم آشنا خواهید شد.

– انتخاب موضوع سخنرانی براساس تخصص و اطلاعات

شاید یک موضوع بسیار جذاب باشد اما در صورتی که هیچ ارتباطی به تخصص و مهارت شما نداشته نباشد، انتخاب این موضوع با همه جذابیت آن بسیار اشتباه است.

همچنین بعضی از افراد موضوعاتی را انتخاب می‌کنند که درباره آن اطلاعات کمی دارند و یا آن موضوع را به خوبی نمی‌توانند برای دیگران توضیح دهند.

این مسئله هنگام مطرح کردن سوال توسط حضار اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. تصور کنید شما نتوانید به خوبی به سوال حضار پاسخ دهید. در این صورت اعتبار خود را در بین حضار از دست می‌دهید. زیرا آنها تصور می‌کنند شما از پرزنتیشن آماده استفاده کرده‌اید.

یا اینکه فقط به حفظ متن سخنرانی اکتفا کرده و به دنبال اطلاعات بیشتر در این زمینه نرفته‌اید.

پس حتماً برای داشتن یک سخنرانی پر محتوا، به خوبی موضوع را بررسی کرده تا مطابق با تخصص شما باشد. همچنین در این زمینه اطلاعات جامع و کافی کسب نمایید تا به بهترین نحو ممکن بتوانید به سوالات مختلف افراد پاسخ دهید.

– حتماً در انتخاب موضوع به علاقه خود توجه کنید.

انتخاب موضوع بر اساس علاقه

هنگام انتخاب موضوع به علاقه خود بسیار توجه کنید.  تجربه و پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهد اگر افراد موضوع مود علاقه خود را انتخاب نمایند با هیجان و اشتیاق بیشتری درباره آن اطلاعات جمع آوری می‌کنند. این موضوع به کیفیت بالای سخنرانی بسیار کمک خواهد کرد.

از سویی وقتی ما هنگام ارائه سخنرانی شور و هیجان داریم، مخاطبان متوجه علاقه ما به موضوع می‌شوند. به همین دلیل آنها نیز به موضوع اشتیاق نشان می‌دهند.

– علاقه و نیاز مخاطبان خود را بشناسید.

شما باید براساس سن، تحصیلات، تخصص، علاقه و نیاز مخاطبان خود، انتخاب موضوع سخنرانی را انجام دهید.

در حقیقت شناسایی مخاطبان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

به عنوان مثال اگر به دنبال انتخاب موضوع سخنرانی برای نوجوانان هستید، باید درباره موضوع سخنرانی انگیزشی صحبت نمایید. مطالب جذاب برای سخنرانی کوتاه برای نوجوانان و یا حتی بزرگسالان بسیار لازم و ضروری است.

حتی انتخاب موضوع برای سخنرانی سه دقیقه‌ای نیز باید با شناسایی سلیقه و نیاز مخاطبان انجام شود.

– توجه به مکان برگزاری سخنرانی

مکان برگزاری سخنرانی دارای اهمیت بسیار زیادی است. برای سخنرانی مکان‌های مختلفی وجود دارد. به عنوان مثال در مسجد هم می‌توان سخنرانی کرد. در دانشگاه‌ها، کلاس درس، در آمفی تئاتر، در یک پایگاه، در یک سالن بزرگ اجلاس می‌توان سخنرانی را انجام داد.

اگر در مسجد سخنرانی دارید، انتخاب موضوع جالب برای سخنرانی مذهبی باعث جذب افراد بیشتری به مسجد می‌شود.

همچنین اگر در خارج از کشور حضور دارید، موضوع برای سخنرانی انگلیسی هرچه جذاب‌تر باشد، مخاطبان خارجی شما را بیشتر از سایر سخنرانان به خاطر خواهند سپرد.

– توجه به موقعیت زمانی برای سخنرانی

مدت زمان سخنرانی شما بسیار مهم است. آیا میخواهید یک سخنرانی کوتاه ارائه دهید یا یک سخنرانی طولانی؟

قطعاً برای یک سخنرانی طولانی می‌توانید یک موضوع پیچیده را انتخاب نمایید. در غیر این صورت شاید نتوانید در مدت زمان کوتاه تمام ابعاد موضوع را برای مخاطبان خود روشن کنید. در این صورت سخنرانی تمام می‌شود در حالیکه هنوز سوالات زیادی در ذهن مخاطبان است.

از سویی بعضی از زمان‌های مهم نیز می‌توانند به یک موضوع مناسب برای سخنرانی تبدیل شود.

موضوعات روز و اتفاقاتی که در یک هفته رخ می‌دهند، به شما برای انتخاب موضوع سخنرانی کمک می‌کنند.

در واقع موضوعات روز برای افراد بسیار جذاب و شنیدنی هستند. به همین دلیل اگر در این زمینه سخنرانی داشته باشید، قطعاً مخاطبان زیادی را جذب خواهید کرد.

– استفاده از بارش فکری در انتخاب موضوع سخنرانی

بارش فکری در انتخاب موضوع سخنرانی

طوفان ذهنی یا بارش فکری راهی موثر برای انتخاب موضوع سخنرانی است.

در صحبت‌های قبلی به شما در انتخاب موضوع سخنرانی راهکارهایی ارائه کردم. حالا تمام این راهکارها را کنار یکدیگر بگذارید و ببینید چطور می‌توانید با استفاده از این راهکارها موضوعات جدید، جذاب و مخاطب‌پسند خلق نمایید.

برای این کار فقط نیاز به یک کاغذ و قلم دارید. فکر کنید و تمام موضوعات ذهن خود را روی کاغذ بنویسید.

شما در نوشتن موضوعات مختلف آزاد هستید پس به هیچ عنوان هراسی از نوشتن موضوعات مختلف نداشته باشید. حتی موضوعاتی را که از نظر شما مسخره است را نیز بنویسید. این کار موجب خلق ایده‌ها و موضوعات جدید برای یک سخنرانی جذاب می‌شود.

– به کاربردن منابع معتبر

انواع کتاب و مجله، دانشنامه و…. از مهم‌ترین و بهترین منابعی هستند که شما می‌توانید از آنها موضوع برای کنفرانس انگلیسی و یا فارسی را انتخاب نمایید.

این منابع ممکن است قبلاً توسط مخاطبان شما مطالعه شده باشند. به همین علت شما باید اطلاعات کافی در زمینه موضوعات انتخابی از این منابع داشته باشید.

– انتخاب ترس‌‌ها، آرزوها و مشکلات مردم

بیشتر کتاب‌هایی که نوشته می‌شوند، بیشتر درباره ترس‌ها، آرزوها و مشکلات مردم هستند.

انتخاب موضوع سخنرانی که بتواند ترس‌های افراد را برطرف نماید؛ یا راهی برای رسیدن به آرزوهای آنها فراهم کند بسیار جذاب خواهد بود.

پس حتماً مشکلات، ترس‌ها و… را در مردم اطراف خود جستجو کنید. سپس به دنبال راهکاری برای حل این مشکلات در موضوع سخنرانی خود باشید. شاید بتوان گفت بهترین راه پیدا کردن یک موضوع جذاب، همین بررسی خواسته‌ها و نیازهای افراد باشد.

انواع موضوعات برای انتخاب موضوع سخنرانی

انواع موضوعات برای سخنرانی در جمع

در ادامه با انواع موضوع برای انواع سخنرانی آشنا می‌شوید:

انتخاب موضوع سخنرانی برای کنفرانس

ارائه کنفرانس توسط دانشجویان در دانشگاه کاری عادی و رایج است. گاهی موضوع توسط استاد به دانشجویان داده می‌شود؛ گاهی هم خود دانشجویان باید موضوع را پیدا کنند.

هنگامی که دانشجویان خود باید موضوع را پیدا کنند، کمی گیج می‌شوند. زیرا بعضی از افراد هیچ موضوعی به ذهنشان نمی‌رسد و برعکس بعضی از افراد به دلیل تعداد زیاد موضوع نمی‌دانند کدام موضوع را انتخاب نمایند.

برای پایان دادن به همه این سردرگمی‌ها باید به تعداد شنوندگان، جنسیت، سن، میزان تحصیلات، نوع فرهنگ، تسلط بر موضوع و… توجه کرد.

پس همانطور که قبلاً گفتیم باید مخاطبین خود را به خوبی بشناسید، تا بتوانید به راحتی موضوع کنفرانس را برگزینید.

آماده کردن مطالب جذاب برای سخنرانی کوتاه

هنگامی که شما می‌خواهید موضوع برای سخنرانی سه دقیقه‌ای و یا  نیم ساعت انتخاب کنید، باید آن موضوع در عین مفید بودن افراد را نیز به خود جذب نماید. موضوعاتی مانند فوتبال، سیاست، سریال‌ها و فیلم‌های مختلف و… می‌توانند فوق‌العاده باشند. همانطور که گفتیم برای انتخاب این قبیل موضوعات حتماً شخصیت مخاطب خود را واکاوی کنید.

انتخاب موضوع صحبت برای کودکان

این روزها در مهد کودک‌ها و یا دبستان‌ها از کودکان برای سخنرانی دعوت به عمل می‌آید. این کار به افزایش روحیه کودکان و اجتماعی بودن آنها کمک زیادی می‌کند. از موضوعات مورد علاقه کودکان می‌توان به انواع بازی، مکان‌های تفریح کودکان، انواع انیمیشن و… اشاره کرد.

انتخاب موضوع سخنرانی نوجوانان

موضوعات جالب و هیجان انگیز، بهترین موضوعات برای سنین نوجوانی هستند. از مهم‌ترین این موضوعات می‌توان به تصمیم‌گیری نوجوانان برای آینده، صحبت درباره فیلم‌های هیجانی، نرم‌افزارهای روز دنیا، تکنولوژی و… اشاره کرد.

موضوع سخنرانی انگیزشی

از بزرگترین سخنرانان انگیزشی می‌توان به آنتونی رابینز اشاره کرد. بسیاری از افراد از نا امیدی و افسردگی رنج می‌برند. یک سخنرانی خوب انگیزشی به این افراد کمک می‌کند تا بتوانند دوباره با انگیزه به کار و زندگی خود ادامه دهند.

شاید بتوان گفت سخنرانی‌های انگیزشی، بزرگترین آمار سخنرانی را در سراسر جهان دارند. سخنرانی درباره بالا بردن انگیزه در زمینه قبولی در کنکور، کار پیدا کردن، سخت درس خواندن، ورزش کردن، پرهیز از تنبلی، کسب موفقیت مالی و… بسیار در بین مردم محبوب است.

انتخاب موضوع سخنرانی با بررسی تاریخ

موضوعات تاریخی از موضوعات مورد علاقه اکثر افراد هستند. کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که به تاریخ علاقه نداشته باشد. از مهمترین موضوعات تاریخی می‌توان به تاریخچه تاسیس سلسله‌های مختلف مانند اسماعیلیان، سلجوقیان و… اشاره کرد. دوران دفاع مقدس، خاطرات و صحبت‌های شهدا نیز از دیگر موضوعات انتخابی می‌تواند باشد.

سخنرانی درباره دین و مذهب

داستان‌های قرآنی و مذهبی نه تنها برای بزرگسالان، بلکه برای کودکان نیز بسیار جذاب هستند.

همچنین بسیاری از افراد علاقه زیادی به زندگی امامان معصوم و پیامبرانی مانند حضرت محمد (ص)، حضرت یونس و… دارند.

انتخاب موضوع سخنرانی برای روانشناسی

موضوعات روانشناسی برای سخنرانی به حدی زیاد است که شما می‌توانید مطالب زیادی درباره آن تهیه نمایید. از مهمترین موضوعات در زمینه روانشناسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • موفقیت از دید افراد مختلف
  • نحوه رشد و پیشرفت در زندگی
  • روش‌های غلبه بر اضطراب و استرس
  • روش‌های افزایش اعتماد بنفس
  • روش‌های تقویت بیان
  • روش‌های تقویت حافظه
  • روش‌های پیشرفت تحصیلی
  • نحوه غلبه بر انواع ترس
  • راه‎های تغییر عادت
  • آشنایی با نحوه تصمیم‌گیری درست
  • و…

چرا قادر به سخنرانی در جمع نیستیم؟

ترس از سخنرانی در جمع

بعضی از افراد از سخنرانی در جمع وحشت دارند. بعضی هم تصور می‌کنند نمی‌توانند به خوبی در جمع صحبت کنند و از سخنرانی بد خود شرمسار می‌شوند.

من خودم از جمله افرادی بودم که هنگام صحبت در جمع به شدت دچار استرس می‌شدم. اما این روزها به حدی خوب در جمع صحبت می‌کنم که همه مخاطبان شگفت‌زده میشن. مهمترین راهکارهایی که خودم انجام دادم، شامل مواردی که در ادامه به شما می‌گم. حتماً این موارد رو اجرا کنید و نتایج شگفت‌انگیز آنها را ببینید.

  • پیش از ارائه سخنرانی از تکنیک تنفس عمیق استفاده کنید. همچنین اندکی آب خنک بخورید.
  • هرگز درباره ارائه سخنرانی و استرس مربوط به آن فکر نکنید.
  • پرسیدن یک سوال در ابتدای سخنرانی به شما و مخاطبانتان حس صمیمیت می‌دهد.
  • فعالیت‌های اجتماعی خود را افزایش دهید، اینطوری بیشتر با افراد صحبت می‌کنید و استرس شما کاهش می‌یابد.
  • سکوت در اجتماع خوبه ولی نه زیاده از حد. پس شما هم نظر خود را در جمع‌های مختلف بیان کنید.
  • شنونده خوب بودن به شما امکان می‌دهد با صحبت‌های افراد مختلف و مدل‌های مختلف صحبت آشنا شوید.
  • ارتباط برقرار کردن با افراد جدید باعث کاهش استرس حضور در سخنرانی می‌شود.
  • شرکت در کلاس‌های فن بیان و آشنایی با انواع تکنیک‌های فن بیان به شما در سخنرانی بهتر کمک می‌کند.
  • تقویت اعتماد به نفس از مهمترین کارهایی است که تاثیر زیادی روی کاهش استرس و پایین بودن اعتماد به نفس دارد.
  • با مخاطبان خود تماس چشمی برقرار کنید، این کار به شما اعتماد به نفس بیشتر می‌دهد.
  • ایده‌ال‌گرا نباشید و بدانید بقیه افراد هم در حین سخنرانی دچار استرس می‌شوند.

کلام آخر

انتخاب موضوع سخنرانی از مهم‌ترین کارهایی است که قبل از سخنرانی باید انجام شود.

انتخاب یک موضوع درست به شما کمک می‌کند تا بتوانید یک ارائه خوب و عالی داشته باشید.

برای این منظور باید در مرحله اول با شناسایی مخاطبان خود، موضوع سخنرانی را انتخاب نمایید.

همچنین باید موضوعی را انتخاب نمایید که بر آن تسلط کافی داشته باشید.

در غیر این صورت مخاطبان با اولین سوال متوجه عدم آگاهی کامل شما از این موضوع خواهند شد.

شما می‌توانید با توجه به مکانی که می‌خواهید صحبت کنید موضوع را انتخاب نمایید. همچنین اگر اعتماد به نفس ضعیفی دارید، حتماً اول در کلاس‌های فن بیان و تقویت اعتماد به نفس شرکت کنید.

امیدوارم با خوندن این مقاله اطلاعات لازم در زمینه انتخاب موضوع برای سخنرانی رو کسب کرده باشید.

پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی صفر تا صد نحوه دفاع از پایان نامه    کلیک کنید

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.