نحوه انتخاب موضوع پایان نامه روانشناسی و معرفی بهترین موضوعات
اگر در رشته روانشناسی، مقطع ارشد و دکتری تحصیل میکنید، بدون شک لازم است برای تکمیل تحصیلات خود، پایان نامه روانشناسی تهیه کنید. هر چه سریع تر موضوع پایان نامه مشخص شود، شما زمان بیشتری برای انجام تحقیقات و پژوهش خواهید داشت. اما ممکن است با این مشکل رو به رو شوید که چگونه میتوان یک موضوع خوب برای پایان نامه رشته روانشناسی پیدا کرد؟ در این مطلب از کلام سبز به شما کمک خواهیم کرد که موضوع جذابی را برای پایان نامه خود انتخاب کرده و تمام اطلاعات مربوط به هر رشته را در اختیار شما قرار میدهیم. پس پیشنهاد میکنم تا آخر این مطلب همراه ما باشید.
نحوه انتخاب موضوع برای پایان نامه روانشناسی
به طور کلی ادامه تحصیل در رشته روانشناسی از جذابیت زیادی برخوردار است و افراد در مقطع ارشد و دکتری بهتر جذب بازار کار میشوند. پس بدون شک انتخاب مناسب موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری روانشناسی در آینده کاری پژوهشگران این علم تاثیر زیادی خواهد داشت. در واقع موضوع پایان نامه حوزه تحقیق و چارچوب کلی را تعیین میکند و یک موضوع علمی و قوی میتواند نشان دهنده دانش و درک دانشجو در رابطه با رشته تخصصی او باشد. شما میتوانید با انتخاب یک موضوع مناسب و قوی واکنش مطلوب اساتید راهنما را به دست آورده و اولین قدم را قوی بردارید تا ذهنیت اولیه استاد را نسبت به پروژه خود مثبت کنید و در ادامه کار با چالشها و موانع کمتری مواجه شوید. اما برای انتخاب موضوع پایان نامه خوب است به نکات زیر توجه کنید.
- توجه به نظامات و ضروریات موسسه
- توجه به زمینه های دانش و علاقه
- برقراری ارتباط علمی و اجتماعی
- در اختیار داشتن داده ها و منبع ها
- داشتن مدت زمان مشخص و کافی برای تکمیل پایان نامه
- بررسی کردن انواع کتاب ها و مقالات برای انتخاب موضوع پایان نامه روانشناسی
- اطمینان داشتن از قابل پذیرش بودن موضوع
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی انتخاب موضوع پایان نامه به صورت گامبهگام و کاربردی کلیک کنید
معرفی موضوعات پرطرفدار در روانشناسی
در این بخش از مطلب به معرفی چند موضوع پرطرفدار برای پایان نامه روانشناسی میپردازیم که شما به دلخواه میتوانید یکی از آنها را انتخاب کرده و تحقیق خود را روی آن آغاز کنید. بدون شک استفاده از این موضوعات، پایان نامه را بسیار جذاب خواهد کرد.
- رابطه سلامت روان، خودباوری، کمال گرایی و غیره در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
- بررسی حافظه کاذب و عوامل تاثیر گذار بر آن
- مطالعه درباره تاثیر عوامل مختلف بر تربیت فرزندان
- بررسی تاثیر محیط کار از جنبه روانی و عاطفی بر سلامت و عملکرد کارکنان
- بررسی الگوی بین شخصیت و خلاقیت
- بررسی و مطالعه روانشناختی کودکان طلاق
- مطالعه زندگی زناشویی و عوامل تاثیرگذار در آن
- مدلسازی عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و مواردی از این قبیل بر سلامت روانی دانشآموزان
- بررسی و مطالعه عوامل موثر بر پیشگیری از اعتیاد
- مطالعه درباره روابط بین هوش هیجانی و شادکامی در اقشار مختلف یک اجتماع
نقش پرسشنامه در پایان نامه روانشناسی
هدف از نگارش پایان نامه های روانشناسی، شناسایی یک مشکل در جامعه و ارائه راهکاری برای درمان آن است. دانشجویان روانشناسی برای شناسایی چنین مشکلی، از پرسشنامه استفاده می کنند. این پرسشنامه شاید از قبل آماده بوده و یا شما آن را متناسب با موضوع پایان نامه خود طراحی کنید. حتی میتوان با خواندن مقالات معتبر داخلی و خارجی، پرسشنامه ای تهیه کرد که اعتبار علمی بیشتری دارد. چون اکثر این پرسشنامه ها ساختار یافته و دارای رفرنس های معتبر هستند. البته این پرسشنامه ها باید متناسب با محدوده پژوهشی شما باشد. چون بر اساس نتایج همین پرسشنامه باید یک مشکلی را تشخیص داده و راهکاری برای درمان آن ارائه کنیم. پس پرسشنامه را میتوان ابزاری ارزشمند برای پایان نامه های روانشناسی دانست که معمولا دانشجویان در استفاده از آن دچار مشکل میشوند.
مراحل انتخاب موضوع پایان نامه
یکی از مهمترین مراحل نوشتن پایان نامه، انتخاب موضوع است. این موضوع انتخابی شما باید علاوه بر غیرتکراری بودن، نوآورانه و سریح باشد. البته منظور از غیرتکراری بودن این نیست که کسی قبل از شما در این موضوع کار نکرده باشد؛ چون اصلا چنین موضوعی وجود ندارد. بلکه شما باید از ابزارهای جدید برای انجام چنین تحقیق استفاده کرده و یا از دیدگاهی متفاوت موضوع را بررسی کنید. برای بررسی غیرتکراری بودن موضوع، آن را در سایت ایران داک ثبت کنید.
نکته بعدی در انتخاب موضوع، وسعت پروژهای است که قصد پژوهش در آن را دارید. چون جمعبندی موضوعات کلی کمی سخت است و کیفیت کار شما را پایین میآورد. پس بر یک زیر شاخه از موضوع کلی تمرکز کرده و ایده های خود را در آن زمینه ارائه دهید. موضوعی انتخابی شما باید متناسب با روش تحقیق باشد که انتخاب میکنید. البته قبل از انتخاب موضوع، حتما امکانات موجود را در نظر بگیرید. داشتن علاقه و توجه به آینده شغلی، از دیگر معیارهایی است که باید در هنگام انتخاب موضوع پایان نامه روانشناسی در نظر گرفت.
با توجه به پروسه نگارش پایان نامه روانشناسی در داخل کشور، اقدامات زیر را باید برای انتخاب موضوع انجام دهید:
۱. مشخص کردن استاد راهنما و موضوع مورد علاقه خود
۲. مطالعه مقالات فارسی معتبر مربوط به کنفرانس و مجلات علمی
۳. مطالعه چکیده برخی از مقالات فارسی و مشخص کردن حیطه کاری بر اساس آنها
۴. مطالعه و ترجمه بخش چکیده مقالات انگلیسی و انتخاب تعدادی از آنها به عنوان مقاله BASE یا پایه
۵. انتخاب موضوع پایان نامه روانشناسی و مقاله BASE برای آن
۶. برگزاری جلسه با استاد راهنما در خصوص موضوع انتخابی
۷. مقایسه موضوع پایان نامه نسبت به مقالات پیشین
۸. انتخاب روش انجام پایان نامه روانشناسی و نرم افزار مورد نیاز آن (بر اساس مقالات پایه انتخابی داخلی و خارجی)
۹. کمک گرفتن از دوستان متخصص (برای زمانی که استاد راهنما همکاری نکرد)
معرفی گرایش های روانشناسی در ارشد و دکتری
رشته جذاب روانشناسی مانند هر رشته دیگری گرایشهای متعددی دارد که شما با توجه به علاقه و خواست خود میتوانید یکی از آنها را انتخاب کرده و در مقطع ارشد و دکتری آن رشته تحصیل کنید. طبق بررسیهای انجام شده، رشته روانشناسی دارای گرایشهای روانشناسی تربیتی، روانشناسی اسلامی گرایش روانشناسی مثبت گرا، روانشناسی بالینی، روانشناسی بالینی گرایش خانواده، روانشناسی بالینی کودک و نوجوان، سنجش و اندازه گیری (روانسنجی)، روانشناسی صنعتی و سازمان، روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، روانشناسی تربیتی و روانشناسی عمومی است که در ادامه به اختصار به معرفی پرطرفدار ترین آنها میپردازیم.
۱. روانشناسی عمومی
یکی از گرایشهای پرطرفدار رشته روانشناسی، رشته روانشناسی عمومی است که شامل موضوعات وسیعی در رابطه با روانشناسی از جمله احساسات و هیجانات، آسیب شناختی روانی، اختلالات روانی، روشها و آموزش های تربیتی انسان، فهم و ادراک، یادگیری و حافظه و غیره میشود. روانشناسی عمومی پایه و بنیاد علم روانشناسی است و شما میتوانید در مقطع ارشد و دکتری در این رشته تحصیل کنید. در ادامه برای آشنایی بیشتر شما با این رشته، چند موضوع برای پایان نامه روانشناسی عمومی را به شما پیشنهاد میدهیم.
- بررسی تاثیر ورزش بر سلامت عمومی روان
- مطالعه درباره ارتباط کودک با هم سالان بر رشد هیجانی او
- بررسی رابطه بین افسردگی والدین و افت تحصیلی فرزندان
- تاثیر تماشای مسابقات ورزشی بر کنترل هیجانات نوجوانان
۲. روانشناسی تربیتی
یکی دیگر از زیرمجموعههای علم روانشناسی که به مطالعه و نظریه پردازی درباره تاثیر روانشناسی بر یادگیری و تربیت افراد میپردازد، گرایش روانشناسی تربیتی است. هدف اصلی این گرایش طراحی و اجرای برنامههای آموزشی، کشف اصول علمی تربیت و راستی آزمایی آنها است و برخی از موضوعات پیشنهادی این رشته برای پایان نامه دکتری و ارشد عبارتند از:
- بررسی نقش همسالان بر ترک تحصیل دانش آموزان روستایی
- مطالعه درباره تاثیر انتظارات خانواده بر میزان استرس دانشآموزان در امتحانات و آزمون ها
- بررسی نقش خوابگاه دانشجویی بر موفقیت یا عدم موفقیت دانشجویان در آزمون های تحصیلات تکمیلی
- بررسی تاثیر اعتقادات مذهبی آموزگاران بر رفتار آن ها نسبت به دانش آموزان
۳. روانشناسی بالینی
محبوبترین گرایش رشته روانشناسی در مقطع ارشد و دکتری، رشته روانشناسی بالینی است که قبولی در آن را کمی سختتر از سایر گرایش ها کرده است. دانشجویان در این گرایش به بررسی و درمان آشفتگی های شناختی، نابهنجاریها، روانکاوی، مسائل زناشویی و خانوادگی، شناخت درمانی، افسردگی و اضطراب و غیره میپرازند. پس از فارغ التحصیلی در این رشته، افراد میتوانند در بیمارستان ها و کلینیک های روانشناسی فعالیت کنند. تعدادی از موضوعات پیشنهادی برای پایان نامه رشته روانشناسی بالینی در مقطع دکتری و ارشد شامل موارد زیر میشود:
- تقیق درباره تاثیر و کارکرد روانشناسی بر میزان افسردگی گروههای سنی ۱۰ تا ۲۰ سال
- مطالعه بیماری های روانی و اختلال های شخصیتی مانند بیماری دو قطبی، اسکیزوفرنی و غیره
- تاثیر رفتارهای مختلف خانواده بر مهارتهای اجتماعی کودکان
- بررسی رفتارهای مختلف زوجین و تاثیر آن بر زندگی زناشویی و همچنین تربیت فرزندان
۴. روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی
در حالت کلی به دلیل شرایط خاص کودکان استثنایی خواه از نظر تیزهوشی و داشتن استعدادهای خاص و گاهی به خاطر مشکلات جسمی و ذهنی، برای آموزش آنها به متخصصان و آموزگارانی نیاز است که با شیوههای علمی برخورد، تربیت، آموزش و سنجش این گروه از افراد آشنا باشند. پس این وظیفه مهم بر عهده فارغ التحصیلان رشته روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی خواهد بود. در ادامه تعدادی از موضوعاتی را به شما پیشنهاد میدهیم که در مقطع ارشد و دکتری برای پایان نامه خود میتوانید از آنها استفاده کنید.
- بررسی نقش آموزش و همکاری خانوادههای کودکان اتیسم در میزان یادگیری این افراد
- بررسی میزان تاثیر هنرهای تجسمی بر اشتیاق یادگیری کودکان سندرم داون
- تحقیق درباره انتظار اطرافیان از دانشآموزان تیزهوش بر عملکرد آنها
- بررسی تفاوت بین شنوا یا ناشنوا بودن والدین بر تاثیر گفتار درمانی کودکان ناشنوا
۵. روانشناسی صنعتی و سازمانی
در این گرایش از رشته روانشناسی افراد به بررسی تاثیرات کار و محیط کار بر انسان و زندگی او میپردازند. همچنین در رابطه با رشد و پیشرفت شغلی افراد و شرکتها بر اساس توانایی های فردی، روانی و انگیزه آنها، تحقیقاتی انجام میدهند. برخی از موضوعات پیشنهادی برای پایان نامه رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری شامل موارد زیر است:
- بررسی نقش انگیزههای مالی بر کیفیت خدمات کارکنان
- بررسی میزان تاثیر ساختار شخصیت بر رضایت کارفرما از کارکنان
- تحقیق درباره ارتباط بین استرس شغلی و کارایی و عملکرد کارکنان در یک سازمان
- میزان تاثیر شب کاری کارمندان بر تربیت فرزندان
پیشنهاد چند موضوع برای پایان نامه روانشناسی
در آخر این مطلب موضوعاتی را به شما معرفی میکنیم که در صورت نیاز، یکی از آنها را طبق مراحل گفته شده در این مطلب انتخاب کرده و پایان نامه خود را با انجام تحقیقات روی آن موضوع انجام دهید. پس بدون هیچ سردرگمی و استرسی یکی موضوعات پیشنهادی برای پایان نامه روانشناسی زیر را انتخاب کنید.
۱. اثربخشی آموزش نگرش مذهبی بر سلامت روان دانش آموزان متوسطه دوم شهر اصفهان
۲. بررسی تاثیر آموزش رفتاری – ارتباطی بر تعارضات زناشویی زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره نیروی انتظامی استان همدان
۳. بررسی تاثیر آموزش گروهی اصلاح افکار خودکار منفی بر افزایش خودابرازی فرزندان شاهد شهرستان تبریز
۴. تحقیق درباره تاثیر شیوه آموزش خودآموزی بر عملکرد حل مساله و میزان توجه
۵. بررسی رابطه بین هویت و خلاقیت در میان دانشجویان سال اول دانشگاه شیراز
۶. بررسی رابطه بین ارزشها و سلامت روان در مقطع سنی ۱۸ تا ۳۰ سال
۷. بررسی رابطه بین فشار روانی مادر در دوران بارداری و پیامدهای تولد در کودک
۸. تحقیق درباره رابطه بین نیمرخ روانی و متغیرهای جامعه شناختی با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان
۹. مقایسه ویژگی های روانی ـ اجتماعی دانشآموزان پسر دبیرستانی شهری و عشایری شهرستان شیراز
۱۰. بررسی میزان پرخاشگری بین آزادگان و سایر رزمندگان ایرانی و مقایسه آن ها
۱۱. بررسی و مقایسه وضعیت روانی اجتماعی دانشجویان مشروط و غیرمشروط دانشگاه اراک
۱۲. نقش و تاثیر عوامل عاطفی و شناختی در رفتار ضد تولید کارکنان در یک شرکت صنعتی
۱۳. هنجاریابی و اعتباریابی مقیاس های همدلی و رفتار مدنی – سازمانی
۱۴. رابطه بین درون گرایی – برون گرایی و منبع کنترل با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان ارومیه
۱۵. هنجاریابی پرسشنامه ویژگی های هوش عاطفی در بین دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان
۱۶. بررسی و مقایسه عزت نفس جوانان عادی و بزهکار
۱۷. بررسی اثرات تکلیف شب برای دانش آموزان
۱۸. مقایسه هوش هیجانی بچههای شهری و روستایی
۱۹. بررسی میزان کمرویی در دختران مقطع متوسطه دوم شهرستان مشهد
۲۰. بررسی میزان رعایت حجاب در میان دانشجویان دختر
کلام آخر
در این مطلب از کلام سبز تلاش کردیم شما را در انتخاب یک موضوع عالی برای پایان نامه روانشناسی راهنمایی کنیم و برخی از گرایشهای این رشته جذاب را به شما معرفی کنیم. همچنین پرطرفدارترین موضوعات را به شما کردیم تا با انتخاب یکی از آنها یک پایان نامه عالی را تهیه کنید. اما اگر باز هم در انتخاب موضوع دچار مشکل شدید، موضوع را با ما در میان بگذارید تا در صورت امکان شما را راهنمایی کنیم.
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی انتخاب موضوع پایان نامه به صورت گامبهگام و کاربردی کلیک کنید