نحوه نوشتن پروپوزال معماری و نکات آن

نوشتن پروپوزال معماری چگونه انجام می‌شود؟

بدون ديدگاه

اگر شما هم دانشجوی مقطع ارشد رشته معماری هستید، حتماً نوشتن پروپوزال به بزرگترین دغدغه شما تبدیل شده است. شاید بتوان گفت رشته معماری از جذاب‌ترین رشته‌های دانشگاهی است. مخصوصاً در چند سال اخیر این رشته طرفداران زیادی پیدا کرده است.

بازار کاری پردرآمد، کلاس کاری و اجتماعی بالا و… باعث شده تا بسیاری از دانشجویان حتی بعد از اتمام تحصیلات خود در مقطع کارشناسی، رویای تحصیل در مقاطع بالاتر را نیز  داشته باشند. در مقاله تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور، برای شما عزیزان به طور کامل توضیح دادم که فقط دانشجویانی که شیوه پژوهش محور را انتخاب کرده‌اند باید واحد پایان نامه را انتخاب کنند.

پس از اخذ واحد پایان نامه نیز باید ابتدا پروپوزال تهیه و برای گروه آموزشی ارسال شود. در مرحله آخر پس از تایید پروپوزال نوشتن پایان نامه شروع می‌شود. رشته معماری از آن دسته رشته‌هایی است که خود به تنهایی پیچیدگی‌های زیادی دارد.

به همین دلیل نوشتن پروپوزال آن هم در رشته معماری زیاد ساده نیست. اگر شما هم دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد رشته معماری هستید، در ادامه همراه من باشید تا با همه چیز درباره نوشتن پروپوزال برای رشته معماری در مقطع ارشد آشنا شوید.

چرا باید یک پروپوزال حرفه‌ای برای رشته معماری بنویسید؟

نوشتن یک پروپوزال حرفه‌ای منجر به ارائه یک پایان نامه با کیفیت می‌شود. هنگامی که شما یک پایان نامه با کیفیت بنویسید می‌توانید اقدام به استخراج مقاله از پایان نامه و تبدیل پایان نامه به کتاب کنید. داشتن کارهای پژوهشی زیاد در زمینه معماری مزایای زیادی برای شما دارد. از مهمترین این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پیدا کردن شغلی بهتر

همه افرادی که کارهای پژوهشی و علمی زیادی دارند، می‌توانند موقعیت‌های شغلی بهتری را پیدا کنند. زیرا شرکت‌ها به دنبال افرادی با رزومه قوی‌ هستند که بتوانند برای گرفتن پروژه‌های کاری، رزومه این افراد را به کارفرماها ارائه نمایند.

  • ارتقا شغلی

اگر شما از آن دسته افرادی است که علاوه بر تحصیل کار هم می‌کنید؛ ارائه مقالات چاپ شده در مجلات معتبر و یا داشتن یک پایان نامه با کیفیت به محل کار، باعث ارتقا شغلی شما می‌شود.

  • افزایش مزایا و حقوق

از دیگر مزایای داشتن پروپوزال و پایان نامه قوی، افزایش مزایا و حقوق است.

  • امکان تحصیل در خارج از کشور

نوشتن یک پایان نامه با کیفیت و استخراج انواع مقاله و کتاب از آن، به شما این امکان را می‌دهد که شانس بیشتری برای پذیرش در دانشگاه‌های خارج از کشور  داشته باشید.

پس به دلایل بالا سعی کنید نوشتن پروپوزال خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهدید تا قادر به نوشتن یک پایان نامه با کیفیت براساس این طرح باشید.

آشنایی با مراحل نوشتن پروپوزال معماری

مراحل نوشتن پروپوزال معماری به شرح زیر است:

۱٫      برگزیدن موضوع مناسب؛ نوشتن پروپوزال معماری

رشته معماری از آن دسته رشته‌های دانشگاهی است که دانشجویان انتخاب‌های زیادی برای انتخاب موضوع دارند. دنیای معماری، دنیایی زیبا و پیچیده است که هزاران موضوع متنوع و شگفت‌انگیز در آن برای انتخاب وجود دارد.

انواع سبک‌های طراحی مدرن، کلاسیک، مینیمال، طراحی فضای داخلی، طراحی انواع باغ، طراحی انواع خانه‌های دوبلکس و… به شما امکان انتخاب یک موضوع عالی را برای پروپوزال می‌دهد. به همین دلیل با توجه به تنوع موضوع باید حتماً به این نکته دقت کنید که علیرغم این همه موضوع، موضوع تکراری انتخاب نکنید!!! اما مسئله دیگری که برای انتخاب موضوع پروپوزال اهمیت دارد، انتخاب موضوع براساس علاقه است. با توجه به تنوع موضوعات، شما باید موضوعی را انتخاب کنید که مورد علاقه شما باشد. هنگامی که کاری را انجام می‌دهید که مورد علاقه شما است، قطعاً نتیجه کار بسیار شگفت‌انگیز خواهد بود. بعد از اینکه موضوعی را انتخاب کردید باید بررسی کنید و ببینید که آیا منابع معتبر برای پژوهش وجود دارند یا خیر. گاهی اوقات شما موضوع مورد علاقه خود را انتخاب می‌کنید اما پس از پژوهش متوجه عدم وجود منابع لازم برای نوشتن پایان نامه می‌شوید. پس بهتر است پس از انتخاب هر موضوع در ابتدای کار، منابع مورد نظر در سایت‌های معتر پژوهشی را نیز بررسی نمایید. زیرا در صورت نوشتن پایان نامه با کیفیت می‌توانید مقالات و کتاب از آن استخراج نمایید.

۲٫      برگزیدن عنوان مناسب

عنوان از مهمترین عوامل تاثیرگذار در انتخاب پروپوزال شما است. معمولاً پروپوزال‌هایی سریع‌تر پذیرش می‌شوند که عنوان کاربردی داشته باشند. منظور از عنوان کاربردی چیست؟ منظور از عنوان کاربردی، عنوانی است که بتوان با آن نوآوری انجام داد و یا یکی از مشکلات موجود در جامعه توسط این مشکل حل شود. به همین دلیل برای یافتن یک عنوان جذاب، به اندازه کافی وقت صرف کنید. من همیشه به همه دانشجویان توصیه می‌کنم برای انتخاب عنوانی جذاب و هوشمندانه، حتماً پایان نامه‌ها و پروپوزال‌های قبلی در آن زمینه را مشاهده کنند. سپس تلاش کنند عنوانی جذابتر و کامل‌تر از این عنوان‌ها انتخاب نمایند.

بهترین عنوان انتخابی، عنوانی است که مفهوم پژوهش را به طور کامل بیان کند. همچنین از روی عنوان باید معلوم شود که این پژوهش برای چه جامعه تحقیقاتی انجام می‌شود.

سعی کنید از جزئیات زیادتری در پژوهش خود استفاده نمایید. بعضی از دانشجویان حتی روش آماری را نیز در عنوان ذکر می‌کنند. اما کاری دیگری که برای داشتن یک پروپوزال حرفه‌ای می‌توانید انجام دهید این است که حتماً با اساتید با تجربه و افراد متخصص در این زمینه مشورت نمایید.

نظر دیگران را در مورد عنوان خود بپرسید و انتقادات و پیشنهادات افراد دیگر را بررسی و در صورت مفید بودن در عنوان اعمال نمایید.

۳٫      آشنایی با ساختار پروپوزال

نوشتن پروپوزال معماری مانند هر پروپوزال دیگری نیازمند آشنایی با ساختار پروپوزال است. از مهمترین بخش‌های یک پروپوزال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقدمه
  • طرح مسئله
  • ابزار و روش‌های گردآوری و تحلیل اطلاعات
  • پیشینه تحقیق
  • اهداف تحقیق
  • پرسش­های تحقیق
  • فرضیات تحقیق
  • روش تحقیق
  • نتیجه­گیری
  • لیست منابع.

برای نگارش هرکدام از این بخش‌ها باید اصول و ضوابط خاصی را رعایت کرد.

۴٫      نوشتن مقدمه‌ای جذاب

شاید بتوان گفت مقدمه مهمترین بخش پروپوزال است. اما چرا از آن به عنوان مهم‌ترین بخش پروپوزال یاد می‌کنیم؟ زیرا اگر این بخش به اندازه کافی جذاب باشد، خوانندگان سایر بخش‌ها را نیز دنبال می‌کنند.

علاوه براین هیات داوران با وجود یک مقدمه جذاب و کاربردی زودتر پروپوزال شما را پذیرش می‌کنند. در مقدمه از بیان کلمات پیچیده باید خودداری شود. در حقیقت مقدمه باید بسیار ساده و واضح باشد تا خواننده به آسانی به هدف پژوهش شما پی ببرد.

در نگارش پروپوزال معماری به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

 بعضی از دانشجویان زمان کمی را به پروپوزال خود اختصاص می‌دهند؛ زیرا تصور می‌کنند پروپوزال زیاد مهم نیست و باید زودتر پایان نامه را شروع کنند. در حالیکه این تصور اشتباه است. اگر یک پروپوزال حرفه‌ای ننویسید، پایان نامه شما نیز بی‌کیفیت خواهد بود. نکات زیر در نوشتن یک پروپوزال معماری حرفه‌ای به شما کمک زیادی می‌کند. این نکات شامل موارد زیر هستند:

  • مشورت با استاد راهنما: استاد راهنما قبل از شما، خودش چندین پروپوزال نوشته و همچنین بر پروسه پروپوزال‌نویسی هزاران دانشجو نظارت کرده است. او به خوبی می‌داند که هیات داوران کدام موضوع و چه سبک بیانی را زودتر پذیرش می‌کنند. به همین دلیل برای نوشتن یک پروپوزال حرفه‌ای وجود استاد راهنما بسیار لازم و ضروری است. به تمام صحبت‌های استاد راهنمای خود با دقت گوش کنید و نظرات او را در پایان نامه خود اعمال نمایید. این کار باعث می‌شود تا پروپوزال شما زودتر آماده و تایید شود.
  • مشورت با دانشجویان موفق: دانشجویانی که قبلاً پروپوزال نوشته‌اند، تجربه زیادی در این زمینه دارند. پس در جلسات دفاع سایر دانشجویان معماری شرکت کرده و پس از پایان جلسه، شماره آنها را بگیرید. سپس در یک فرصت مناسب با آنها تماس گرفته و از تجربیاتشون بهره بگیرید. همچنین پروپوزال خود را به آنها نشان داده و به نظرات و پیشنهادات آنها گوش دهید.
  • صرف وقت کافی: پروپوزال شما خیلی مهم است چون همانطور که گفتم یک پروپوزال خوب منجر به ارائه یک پایان نامه با کیفیت می‌شود. به همین دلیل در نوشتن آن عجله نکنید و منابع معتبر پژوهشی را با دقت بررسی کنید.
  • انتخاب دقیق عنوان: طبق آیین‌نامه نگارشی دانشگاه، معمولاً عنوان پروپوزال پس از تایید تغییر نمی‌کند. به همین در انتخاب عنوان بسیار دقت کنید.
  • توجه به آیین‌نامه نگارشی دانشگاه: حتماً به سایت دانشگاه رفته و آیین‌نامه نگارشی در زمینه نوشتن پروپوزال و پایان نامه را دانلود کنید. سپس براساس آن شروع به نوشتن پروپوزال کنید.
  • آشنایی با فرایند اداری پروپوزال

ابتدا باید به آموزش دانشگاه مراجعه و فرم‌هایی را که مخصوص این کار است را دریافت نمایید. پس از دریافت فرم‌ها و وارد کردن اطلاعات باید این فرم‌ها به امضای استاد راهنما برسند. پس از گرفتن کلیه امضاها باید این فرم‌ها مجدداً تحویل بخش آموزش شود.

این فرم‌ها توسط آموزش به هیات داوری تحویل شده و پس از چند روز معمولاً نتیجه اعلام خواهد شد. پس از اعلام نتیجه در صورت پذیرش پروپوزال شما میتوانید کار نوشتن پایان نامه خود را شروع کنید!

 کلام آخر

در گذشته رشته‌هایی مانند پزشکی محبوبیت زیادی داشت. اما این روزها از محبوب‌ترین رشته‌های تحصیلی  موجود در دانشگاه‌ها میتوان به رشته معماری اشاره کرد. اما چرا رشته معماری اینقدر محبوب است؟ شرایط شغلی و آینده کاری و مالی و کلاس اجتماعی، این رشته را به یکی از محبوب‌ترین رشته‌ها تبدیل کرده است. معمولاً هر چه تحصیلات افراد در این زمینه بالاتر باشد، امکان استخدام آنها در شرکت‌های معتبر با شرایط عالی مانند حقوق بالا، مزایا، پاداش و… افزایش می‌یابد. علاوه بر همه این موارد داشتن کارهای پژوهشی، به شما شانس بیشتری برای قبولی در کارهای پژوهشی می‌دهد.

معمولاً بیشتر کارهای پژوهشی در مقطع ارشد و با نوشتن پایان نامه آغاز می‌شود. قبل از نوشتن پایان نامه باید یک طرح پژوهشی به نام پروپوزال آماده و برای دانشگاه ارسال شود. نوشتن پروپوزال معماری شاید ابتدا به نظر آسان برسد اما با توجه به تنوع موضوع این کار بسیار سخت است. همیشه موضوعات بروز، جدید و همچنین کاربردی را انتخاب کنید تا در آینده هم بتوانید موقعیت‌های کاری بهتری را کسب نمایید. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره نوشتن پروپوزال معماری کسب کرده باشید. همچنین با مطالعه نمونه پروپوزال معماری می‌توانید تجربه زیادی در این زمینه کسب نمایید.

 اما اگر هنوز سوالی دارید، من با تجربه راهنمایی هزاران دانشجو در زمینه نوشتن پروپوزال معماری به بهترین نحو ممکن شما را راهنمایی می‌کنم.

پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی پروپوزال نویسی کاربردی و عملی   کلیک کنید

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.