نحوه نوشتن فصل سوم پایان نامه چگونه است؟ چه نکاتی حتما باید رعایت کنیم؟
نحوه نوشتن فصل سوم پایان نامه چگونه است؟ در نوشتن فصل سوم پایان نامه باید به چه نکاتی توجه شود؟ نام دیگر این فصل چیست؟ چرا فصل سوم این همه در پایان نامه اهمیت دارد؟
نوشتن واحد پایان نامه از بزرگترین دغدغههای دانشجویان کارشناسی ارشد در مقطع شیوه پژوهش محور است. شاید به همین دلیل بسیاری از دانشجویان در نوشتن پایان نامه خود دچار تردید میشوند و آن را به افراد دیگر میسپارند.
اما با توجه به حکم شرعی پایان نویسی و مجازاتهای قانونی پس از آن بهتر است خود دانشجو نوشتن پایان نامه را انجام دهد. حتی در مواردی دیده شده دانشجو به خاطر این مورد از دانشگاه اخراج شده است. به همین دلیل من به شما عزیزان توصیه میکنم، حتماً نوشتن فصلهای مختلف پایان نامه را به خوبی یاد بگیرید.
اینطوری میتوانید خودتان اقدام به نگارش پایان نامه کنید. در این مقاله با نحوه نگارش سومین فصل پایان نامه آشنا میشوید. نام دیگر این فصل روش تحقیق است. در این فصل علیرغم حجم کم، نکات بسیار مهمی بیان میشود. به همین دلیل آشنایی با ساختار و اصول و قوانین نوشتن آن اهمیت زیادی دارد.
حتماً تا الان از روی نام این فصل متوجه شدهاید که در این فصل، روش انجام پژوهش برای مخاطبان توضیح داده میشود. نوع روش تحقیق هر پایان نامه با پایان نامه دیگر متفاوت است. در واقع نوع روش تحقیق بسته به موضوع و هدف پژوهشها با هم فرق دارند.
در این فصل مخاطب شما باید متوجه شود که چگونه به این نتایج دست پیدا کردهاید. همچنین روشهای مورد استفاده را باید برای او مشخص کنید. در ادامه همراه من باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد نحوه نوشتن فصل سوم پایان نامه کسب نمایید.
نحوه نوشتن فصل سوم پایان نامه چگونه است؟
- در مرحله اول باید مقدمهای کوتاه بنویسید.
- سپس نوع پژوهش را تعیین کنید.
- در این مرحله مخاطب باید با جامعه مورد مطالعه شما آشنا شود.
- سپس به معرفی نمونه مورد مطالعه بپردازید.
- از چه ابزارهایی برای جمعآوری دادههای خود استفاده کردهاید؟
- آشنایی مخاطب با آزمونهای استفاده شده در پایان نامه
- تجزیه و تحلیل دادهها
- آشنا کردن مخاطب با نرم افزارهای مورد استفاده
آشنایی با بخشهای مختلف فصل سوم پایان نامه
در ادامه با بخشهای مختلف فصل سوم پایان نامه و نحوه نوشتن آنها آشنا میشوید.
- نوشتن فصل سوم پایان نامه؛ مقدمه
همانطور که در مورد نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه برای شما عزیزان توضیح دادم؛ بیشتر فصلهای پایان نامه با یک مقدمه مختصر و مفید شروع میشوند. این قانون در مورد فصل سوم پایان نامه نیز صدق میکند. در واقع در قسمت مقدمه فصل سوم پایان نامه، دانشجو به صورت کاملاً خلاصه، مخاطب را با محتوای فصل سوم آشنا میکند. نمونه مقدمه فصل سوم پایان نامه دیگران را بخوانید تا اطلاعات بیشتری در زمینه نوشتن آن کسب نمایید.
- نوشتن فصل سوم پایان نامه؛ نوع روش پژوهش
روشهای پژوهش شامل دو دسته بنیادی و کاربردی هستند. اما اینکه کدام روش پژوهش انتخاب شود، کاملاً بستگی به هدف تحقیق دارد. در ادامه با این دو روش پژوهش بیشتر آشنا میشوید.
- تحقیق بنیادی
تحقیق بنیادی به تحقیقی گفته میشود که بیشتر به موارد زیر توجه دارد:
- کشف ماهیت اشیا
- پدیدهها و روابط بین متغیرها
- اصول و قوانین و ساخت یا آزمایش تئوری ها و نظریه ها
در واقع هدف از استفاده از این روش این است که علم و دانش افراد و جامعه بالا رود.
البته پژوهش بنیادی خود شامل پژوهشهای نظری و تجربی است. اما منظور از روش پژوهش نظری چیست؟ روش پژوهش نظری به روشی گفته میشود که در آن برای دستیابی به نتایج روشهای استدلال عقلانی و قیاسی به کار برده میشوند. برای انجام این روش پژوهش معمولاً دانشجویان از کتابخانههای معتبر استفاده میکنند. پژوهش بنیادی تجربی به چه پژوهشی گفته میشود؟ در این نوع از پژوهش برای رسیدن به نتیجه موردنظر، روشهای میدانی به کار برده میشوند. همچنین استفاده از روشهای استدلال استقرایی نیز در این روش پژوهش بسیار متداول است.
- تحقیق کاربردی
همانطور که از نام این نوع از پژوهش مشخص است، نتایج این نوع از تحقیق کاربردی و قابل استفاده در جامعه است. بسیاری از اساتید راهنما، همیشه دانشجویان را به انتخاب موضوعات کاربردی تشویق میکنند. زیرا این موضوعات نه تنها برای جامعه مفید هستند؛ بلکه آینده کاری و شغلی خوبی را نیز برای پژوهشگر آن رقم میزند. پژوهش کاربردی برای موارد زیر استفاده میشود:
- بهبود رفتارها
- روش ها
- ابزارها
- و…
در واقع در پژوهش کاربردی، نیاز زیادی به نتایج به دست آمده از تحقیقات بنیادی است. از این روش معمولاً برای گسترش دانش کاربردی در زمینههای منحصر به فردی استفاده میشود.
- جامعه مورد مطالعه
جامعه مورد مطالعه در پژوهش شما اهمیت زیادی دارد. چون شما از آن جامعه شروع به گرفتن نمونه میکنید و سپس براساس نمونه گرفته شده، تجزیه و تحلیلهای آماری خود را انجام میدهید. پس حتماً در انتخاب جامعه آماری خود دقت کنید. در مجموع هرچه جامعه آماری بزرگتر باشد شما بهتر میتوانید نمونهگیری انجام دهید. همچنین تجزیه و تحلیلهای شما نیز بسیاردقیق خواهد بود.
دانشجویان گرامی در این قسمت باید مخاطب خود را با جامعه آماری که برای استخراج نمونههای آماری در نظر گرفتهاند آشنا کنند. آشنایی با روشهای جمعآوری داده برای پایان نامه به شما در انجام این کار کمک زیادی میکند.
از مهمترین روشهای جمع آوری داده میتوان به روشهای مصاحبه، پرسشنامه، مطالعه مقالات کتب علمی و… اشاره کرد. همیشه قبل از انتخاب جامعه به دقت همه جوامع را بررسی کنید. این کار به شما کمک میکند تا جامعهای را انتخاب کنید که با نمونهگیری از آن بتوانید به نتایج دقیقتری دست پیدا کنید.
4. نمونه مورد مطالعه
منظور از نمونه مورد مطالعه چیست؟ همانطور که قبلاً برای شما عزیزان توضیح دادم؛ هرچه جامعه آماری بزرگتر باشد، نمونهگیری از آن آسانتر و راحتتر است. از سویی اگر جامعه نسبتاً بزرگ باشد، نمیتوان تمام دادهها را با دقت بررسی کرد.
پس در اینگونه مواقع باید چه کرد؟ در این حالت پژوهشگر باید بخشی از جامعه آماری را انتخاب و فقط آن را بررسی کند. نتیجه به دست آمده قابل تعمیم به کل جامعه است. به طی پروسه فوق روش نمونهگیری گفته میشود.
در حقیقت هنگامی که شما به دلیل بزرگی جامعه آماری، فقط بخشی از آن را برای رسیدن نتیجه انتخاب میکنید، دارید از روش نمونهگیری استفاده میکنید. آیا همیشه میتوانیم از روش نمونهگیری استفاده کنیم؟ پاسخ خیراست.
هنگامی میتوانیم از روش نمونهگیری استفاده کنیم که نمونه انتخاب شده، از تمام ویژگیهای جامعه مورد نظر برای پژوهش برخوردار باشد. اینطوری پژوهشگر میتواند نمونهها را برای ارزیابی کل جامعه در نظر بگیرد.
از مهمترین ویژگیهای نمونه آماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن روایی
منظور از روایی چیست؟ یعنی نمونه انتخاب شده ویژگیها و صفاتی مانند کل جامعه داشته باشد. این موضوع بسیار اهمیت دارد. زیرا وقتی روایی در نمونه شما وجود داشته باشد، به نتایج دقیقتری در مورد پژوهش خود دست خواهید یافت.
- رعایت تناسب بین حجم نمونه و جامعه
از آنجا که از طریق نمونه میتوان به نتیجه دست یافت؛ باید به انتخاب حجم نمونه دقت کرد. در حقیقت باید یک نوع تناسب بین حجم نمونه و حجم کل جامعه برقرار باشد. به همین دلیل باید هنگام انتخاب نمونه به تناسب حجم نمونه و حجم جامعه توجه زیادی شود.
5. از چه ابزارهایی برای جمعآوری دادهها استفاده میشود؟
بدون جمعآوری اطلاعات درست و صحیح، هیچ پژوهشگری نمیتواند به نتایج قابل قبول دست پیداکند. برای جمعآوری دادهها از نمونه آماری از ابزارهای مخصوصی استفاده میشود. از متداولترین و پراستفادهترین این نرم افزارها میتوان به مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه اشاره کرد. البته در بیشتر پایان نامهها برای جمعآوری اطلاعات، دانشجویان پرسشنامه را به کار میبرند.
بعضی از پژوهشگران هم برای رسیدن به نتایج خیلی خیلی دقیق، روشهای مصاحبه و مشاهده را به کار میبرند. حتماً به این نکته مهم توجه داشته باشید که هر روش مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد. به عنوان مثال در روش مصاحبه باید زمان زیادی را برای صحبت با افراد مختلف صرف کنید. در روش مشاهده، حتماً باید یک جامعه آماری قابل قبول در دسترس داشته باشید. در روش پرسشنامه ممکن است بسیاری از افراد پرسشنامه خود را به صورت دقیق پر نکنند و فقط صرفاً به دنبال پر کردن آن باشند. در مقاله انواع روشهای جمعآوری داده برای پایان نامه میتوانید در این زمینه اطلاعات کاملی کسب کنید.
6. بررسی پایایی ابزار اندازهگیری
هنگامی یک پژوهشگر میتواند به دادههای مورد نظر اعتماد کند که از ابزارهای مطمئن برای جمعآوری دادههای خود استفاده کرده باشد. هنگامی با خاطر جمع میتوان از یک ابزار استفاده کرد که از دو ویژگی پایایی و روایی برخوردار باشد. اما منظور از پایایی چیست؟ پایایی بر دقت ابزار در اندازهگیری دادهها تاکید دارد. در حقیقت همه دادهها باید با دقت و رعایت همسانی اندازهگیری شوند. در غیراین صورت تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزارهای تحلیل داده به درستی انجام نخواهد شد.
- آشنایی با آزمونهای مورد استفاده
برای بررسی صحت این دادهها معمولاً از آزمونهایی استفاده میشود. در فصل سوم پایان نامه، براساس نوع تحقیق، پژوهشگر به معرفی یک سری آزمون برای سنجش نتایج به دست آمده میپردازد. در ادامه شما را با یک مفهوم دیگر به نام آمار پارامتریک و آمار ناپارامتریک آشنا میکنم.
منظور از آمار پارامتریک چیست؟
براساس ضوابط پژوهش، در پژوهش از نوع کمی، در آغار کار پژوهشگر از یک آزمون خاص به نام آزمون کولموگروف-اسمیرنف استفاده میکند. این کار به محقق کمک میکند به نرمال بودن و نبودن دادهها پی ببرد.
اگر پژوهشگر متوجه شود، دادهها نرمال هستند آمار پارامتریک و در غیراین صورت، آمار ناپارامتریک را به کار میبرد.
8. نوشتن فصل سوم پایان نامه؛ تحلیل دادهها
تحلیل دادهها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. بسیاری از دانشجویان فکر میکنند که فقط با استفاده از روشهای آماری میتوانند تجزیه و تحلیل دادهها را انجام دهند. در حالی که این تفکر اشتباه است و برای تجزیه و تحلیل دادهها میتوان از روشهای دیگری نیز استفاده کرد.
برای اطلاعات بیشتر شما عزیزان باید بگویم که روش آماری معمولاً برای پژوهشهایی استفاده میشود که بیشتر جنبه آماری دارند.
در مجموع تجزیه و تحلیل دادهها به دو صورت کمی و کیفی انجام میشود. در تحلیل کمی دادههای جمعآوری شده دادههایی قابل شمارش هستند. پس از آن پژوهشگر به وسیله روشهای آماری به تجزیه و تحلیل دادهها میپردازد.
اما در تحلیل کیفی از شیوههایی مانند استدلال قیاسی، استقرائی، تمثیل و… استفاده میشود. دادههای کیفی قابل اندازهگیری نیستند.
9. آشنایی با نرم افزارهای رایج برای تحلیل دادهها
بعد از جمعآوری دادهها نوبت به تجزیه و تحلیل آنها میرسد. این روزها نرم افزارهای مختلفی برای تجزیه و تحلیل دادهها روانه بازار شده است.
از مهمترین این نرم افزارها میتوان به نرم افزار اکسل و یا اس پی اس اس و… اشاره کرد. هر پژوهشگری باید قبل از استفاده حرفهای از نرم افزار، راه و روش استفاده صحیح از آن را بیاموزد. همچنین در فصل سوم، پژوهشگر باید به طور کامل درباره نرم افزارمورد استفاده در پژوهش برای مخاطبان خود توضیحات کاملی را ارائه دهد. در مجموع فصل سوم پایان نامه، از جمله فصلهایی است که پژوهشگر باید زمان و دقت بسیاری را به آن اختصاص دهد.
در حقیقت این فصل نشاندهنده میزان تلاش و کارهایی است که برای نوشتن این پایان نامه توسط پژوهشگر انجام شده است.
در فصل اول و دوم شما از مطالب و منابع افراد دیگر استفاده کردید؛ اما در فصل سوم، شما به صورت تخصصی شروع به کار روی مطالب خود کردهاید تا به نتایج جدیدی دست پیدا کنید.
کلام آخر
شاید بتوان گفت بزرگترین دغدغه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد نوشتن پایان نامه است. به دلیل همین ترس از نوشتن پایان نامه، بسیاری از دانشجویان شیوه آموزش محور را که بدون پایان نامه است را انتخاب میکنند.
حتی بسیاری از دانشجویان به موسسات نوشتن پایان نامه مراجعه کرده و یک پایان نامه آماده را تحویل میگیرند. به نظرم ترس از نوشتن پایان نامه یک ترس بیهوده است. شما هنگامی که با نوشتن فصلهای مختلف پایان نامه به خوبی آشنا میشوید، به آسانی میتوانید پایان نامه خود را به بهترین نحو ممکن بنویسید.
در مقاله نحوه نوشتن فصل اول پایان نامه و همچنین نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه به طور کامل برای شما عزیزان درباره نوشتن این فصول توضیح دادم. چگونگی نگارش فصل سوم پایان نامه از بزرگترین سوالهای دانشجویان است. در این مقاله نیز با نحوه نوشتن فصل سوم پایان نامه به طور کامل آشنا شدید.
نوشتن فصل سوم پایان نامه بسیارساده است. در این فصل باید دانشجو در مورد روش مورد استفاده در پژوهش اطلاعات کاملی را در اختیار مخاطبان بگذارد. معمولاً دو روش پژوهش بنیادی و کاربردی در پایان نامهها بسته نوع هدف به کار برده میشوند.
شما عزیزان با خواندن نمونه فصل سوم پایان نامه به درک بهتری از این فصل خواهید رسید. به همین دلیل حتماً نمونه فصل 3 پایان نامه ارشد را با نهایت دقت از روی پایان نامههای دیگران بررسی کنید.
امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات کافی در مورد نحوه نوشتن فصل سوم پایان نامه را به دست آورده باشید. اما اگر هنوز در این زمینه سوالی دارید، میتوانید آن سوالات را با من درمیان بگذارید.
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی راهنمای گام به گام نوشتن پایان نامه کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید