نحوه نوشتن فصل اول پایان نامه چگونه است؟
نحوه نوشتن فصل اول پایان نامه چگونه است؟ اگر دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در شیوه پژوهش محور هستید، حتماً باید پس از اتمام واحدهای درسی خود، واحد پایان نامه را اخذ نمایید.
پایان نامه دارای فصلهای مختلفی است. از مهمترین این فصلها، میتوان به فصل اول اشاره کرد. هر فصل پایان نامه باید براساس ضوابط و قوانین خاصی نوشته شود. در حقیقت اگر شما این ضوابط را رعایت نکنید در استخراج مقاله از پایان نامه و تبدیل پایان نامه به کتاب با مشکل مواجه خواهید شد.
اما چرا این اتفاق رخ میدهد؟ چون با عدم رعایت این قوانین، پایان نامه شما کیفیت چندانی نخواهد داشت. هنگامی که پایان نامه شما کیفیت بالایی ندارد، چگونه میخواهید مقاله و یا کتاب از آن استخراج و به چاپ برسانید؟
پس در نوشتن هر فصل ضوابط و قوانین مربوط به آن را رعایت کنید. امروز میخوام در مورد نوشتن فصل اول پایان نامه برای شما عزیزان صحبت کنم. فصل اول درسته که یک فصله!! اما خود همین یک فصل دارای بخشهای مختلفی هست. اگر بخواهم به صورت دقیقتر برای شما عزیزان توضیح بدم باید بگویم؛ فصل اول همان پروپوزال است که در آن بیشتر توضیح داده شده است.
فصل اول باید بسیار جذاب بوده و در مورد تحقیق شما توضیحات مختصر و مفید را بیان کند. این فصل نخستین فصل پایان نامه است به همین دلیل باید به دقت نوشته شود تا خواننده به سوی خواندن متن اصلی و محتوای پژوهش ترغیب شود. در واقع اگر شما فصل اول پایان نامه را جذاب ننویسید، خواننده به خواندن ادامه آن ترغیب نخواهد شد. به همین دلیل ضروری است که در مورد ساختار و شیوه نگارش آن اطلاعات بیشتری را کسب کنید. در ادامه همراه من باشید تا اطلاعات کاملتری در مورد نوشتن فصل اول پایان نامه به دست آورید.
چگونه فصل اول پایان نامه را بنویسیم؟
در فصل اول پایان نامه، به صحبت در مورد موضوع پرداخته میشود. در این قسمت دانشجو توضیح میدهد چرا اصلاً این موضوع را انتخاب کرده است. همچنین دانشجو به بیان اهداف کلی و جزئی پرداخته و محدوده زمان و مکان تحقیق را نیز برای مخاطبان خود توضیح میدهد. در فصل اول پایان نامه، مقدمه نوشته میشود. به همین دلیل، این فصل به فصل مقدمه هم مشهور است. در قسمت مقدمه، به صورت کلی درباره محتوای پایان نامه صحبت میشود. خواندن نمونه فصل اول پایان نامه کارشناسی ارشد نیز در نوشتن یک مقدمه بیعیب و نقص بسیار موثر است.
نحوه نوشتن فصل اول پایان نامه یا مقدمه
در ادامه با نحوه نوشتن فصل اول پایان نامه یا همان مقدمه آشنا میشویم:
۱٫ توضیح درباره موضوع و هدفهای پژوهش
اولین چیزی که در مقدمه باید درباره آن صحبت شود، توضیح درباره مسئله تحقیق است. توضیح درباره مسئله تحقیق باعث میشود تا خواننده متوجه شود در کل محتوای پایان نامه قرار است درباره چه موضوعی صحبت شود. در فصل مقدمه، پژوهشگر به مخاطب خود، دلایل انتخاب موضوع را توضیح میدهد.
همچنین پیرامون مشکلاتی که ممکن است در مسیر پژوهش رخ دهد و راه حلهای ارائه شده برای این مشکلات توضیحاتی به مخاطب میدهد.
نکات زیر باید به صورت شفاف در این قسمت گفته شوند:
- مدت زمان پژوهش: پژوهشگر باید به صورت شفاف در مورد مدت زمانی که صرف این پژوهش کرده است در بخش مقدمه به صورت مختصر صحبت نماید.
- مکان تحقیق: دانشجویان گرامی باید مکان تحقیق را برای مخاطبان خود مشخص کنند.
- نحوه انجام پژوهش: نحوه انجام پژوهش نیز باید در مقدمه ذکر شود.
- مشخص کردن متغیرها: در مقدمه باید به صورت مختصر درباره متغیرهای تحقیق نیز صحبت شود.
- جامعه آماری: باید به صورت کامل توضیح داده شود که پژوهش روی چه افرادی انجام میشود.
۲٫ بررسی پیشینه تحقیق
پژوهشگر باید در در قسمت مقدمه به صورت مختصر و مفید درباره سایر پژوهشهایی که پیرامون این موضوع در گذشته انجام شده صحبت کند. همچنین باید مسائل و مشکلاتی را که در آن زمان پژوهشگران دیگران بررسی کرده ولی قادر به حل آنها نبودهاند نیز بررسی شود.
به همین دلیل فصل مقدمه یا اول باید پس از انجام کامل پژوهش نوشته شود. اینطوری دانشجو میتواند با تسلط کافی به صورت مختصر و مفید درباره موضوع تحقیق در مقدمه توضیح دهد.
۳٫ بیان فرضیات تحقیق
پس از بیان توضیحات مفید و مختصر باید به فرضیات تحقیق بپردازید. در واقع باید فرضیاتی را در مورد پژوهش خود مطرح کنید. این فرضیات ممکن است رد یا پذیرش شوند. گاهی اوقات خود پژوهشگر فرضیات مهمی را مطرح میکند که ارزش آزمایش و نتیجهگیری را دارند.
فرضیههای پژوهش شما باید به صورت صریح، دقیق و با به کار بردن مقیاسهای اندازهگیری باشند. اما چرا از فرضیه استفاده میکنیم؟ زیرا فرضیه یک نوع پیشبینی پژوهشگر از نتایج پژوهشهایی میباشد که انجام میشوند.
۴٫ مطرح کردن سوال
گاهی اوقات لازم است به جای استفاده از فرضیه از سوال استفاده شود. اما در چه مواردی از سوال به جای فرضیه استفاده میشود؟
هنگامی که شما در پژوهش خود تنها از یک متغیر استفاده میکنید، منطقیتر است که به جای مطرح کردن انواع فرضیه از سوال استفاده کنید. اما چه سوالاتی را باید به جای فرضیهها بنویسیم؟
دانشجویان گرامی ابتدا باید اهداف پژوهش را مطالعه کرده و سپس با توجه به اهداف سوالاتی را مطرح نمایند. در مطرح کردن سوال باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
سوالات مطرح شده باید به صورت شفاف، واضح و در قالب یک جمله باشند. جمله باید کوتاه، مختصر، مفید و به حالت سوالی باشد.
۵٫ بیان محدودیتهای موجود در مسیر
همه کسانی که کارهای پژوهشی انجام دادهاند به خوبی میدانند که در مسیر هر پژوهشی مشکل و محدویتهای زیادی وجود دارد. در فصل اول پایان نامه یا همان مقدمه باید به این محدویتها به صورت مختصر و مفید اشاره شود. در واقع شما با بیان این محدویتها به مخاطب خود نشان میدهید که چگونه این محدویتها بر نتایج پژوهش شما اثر میگذارند.
۶٫ آشنایی مخاطب با اصطلاحات استفاده شده
برای نوشتن پایان نامه از اصطلاحات و لغات خاصی استفاده میشود. ممکن است مخاطب شما با این اصطلاحات آشنایی نداشته باشد. به همین دلیل باید به صورت شفاف درباره کلمات توضیح دهید.
مخاطب شما باید پس از خواندن متوجه مفهوم دقیق کلمات تخصصی و اصطلاحات شود. به همین دلیل باید در فصل اول پایان نامه یا مقدمه، توضیحات کاملی در مورد هر واژه تخصصی داده شود تا خوانند با درک کامل از اصطلاحات به مطالعه بپردازد.
در نوشتن فصل اول پایان نامه باید به نکات زیر توجه کنید:
- در قسمت مقدمه و پیشینه تحقیقات خود، باید به زمان افعال توجه شود. معمولاً در این قسمتها زمان ماضی یا همان گذشته به کار برده میشود.
- همه موضوعاتی که هنوز درباره آنها اطلاعات نداریم و قرار است از طریق پاسخ سوال به آنها برسیم، باید به زمان حال نوشته شوند.
- هر تحقیقاتی که در مورد پژوهش ما افراد قبلی انجام دادهاند و حالا ما میخواهیم در تحقیق خود به کار ببریم باید به زمان گذشته باشد.
- هنگامی که میخواهیم برای خوانندگان خود از اهمیت موضوع و اینکه چرا باید این موضوع انجام شود، صحبت کنیم؛ باید از زمان حال استفاده کنیم.
- اگر میخواهید به بیان مسئله و نوع روش تحقیق خود بپردازید، حتماً باید در محتوای خود از زمان گذشته استفاده کنید.
- هیچگاه در مقدمه از بخش نتیجهگیری صحبت نکنید.
- تا حد ممکن افعال مجهول به کار نبرید. همچنین از ضمیر اول شخص استفاده نکنید.
- هنگام نقل قول و استفاده از عبارات دیگران حتماً از گیومه استفاده کنید تا دچار انواع سرقت علمی نشوید.
- کلمات کلیدی را به اندازه در متن استفاده کنید. زیرا استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی زیبایی متن مقدمه را از بین میبرد.
- عنوان پژوهش و متن باید با یکدیگر همخوانی داشته باشند. به همین دلیل یک عنوان مناسب برای متن خود باید انتخاب کنید.
- متن شما باید به گونهای نوشته شود که برای مخاطبان قابل فهم و درک باشد. گاهی اوقات متن به گونهای نوشته میشود که مخاطبان به سختی به مفهوم آن پی میبرند. به همین دلیل متن باید ساده، صریح و شفاف باشد.
- هنگام نوشتن مقدمه باید ابتدا مطالب عمومی را بیان کنیم و سپس به جنبههای اختصاصی بپردازیم. این کار به درک بهتر خواننده نیز کمک میکند.
- خط ابتدایی بخش مقدمه، برجستهترین قسمت آن است. زیرا از طریق آن خواننده ترغیب به خواندن بقیه قسمتهای پایان نامه میشود. در همان ابتدا باید به معرفی موضوع اصلی پرداخته شود. در ادامه باید از هدف و پیشینه تحقیق و… صحبت شود.
- در قسمت آخر مقدمه باید به بیان هدف پرداخته شود. همچنین اگر به صورت خیلی مختصر در مورد روش تحقیق توضیح داده شود، خواننده به خواندن بیشتر تشویق میشود.
- در مورد نحوه تهیه فرضیه باید توضیح داده شود. نویسنده باید درباره نحوه ارتباط موضوع خود و مطالعات پیشین به صورت شفاف و آشکار توضیح دهد.
- نوشتن ارجاعات باید در حد تعادل باشد. استفاده در حد زیاد به نوشته شما حالت عامیانه میدهد. همچنین عدم استفاده نیز باعث میشود دیگران تصور کنند شما اقدام به سرقت علمی کردهاید!!
مهمترین اشتباهات رایج در نوشتن مقدمه
- بیان نکردن هدف: اگر خواننده شما نداند شما چه هدفی دارید، از کجا بداند شما به چه نتایجی میخواهید دست پیدا کنید!! پس باید هدف خود را حتماً مشخص کنید تا خواننده بداند شما قصد دستیابی به چه نتایجی را دارید.
- توضیح بیش از حد مطالب: مقدمه بخشی است که در آن باید به صورت خلاصه خواننده به خواندن ادامه مقاله ترغیب شود. به همین دلیل نباید طولانی هر مطلبی را توضیح دهید. توضیحات شما باید مفید و مختصر و در عین حال کامل باشد. این کار از خستگی خواننده جلوگیری میکند.
- عدم تعریف واژگان کلیدی: هر پایان نامه دارای یکسری واژگان کلیدی است که باید برای خوانندگان یک توضیح مختصر از این واژگان را بیان کرد. بعضی از دانشجویان تعریف واژگان کلیدی را برای خواننده در متن بیان نمیکنند.
تفاوت پروپوزال با فصل اول پایان نامه
یکی از مهمترین تفاوتهای پروپوزال و فصل اول پایان نامه در حجم آنها است. حجم پروپوزال بسیار کمتر و خلاصهتر از حجم فصل اول پایان نامه میباشد. فصل اول براساس ساختار خاصی نوشته میشود. اما در پروپوزال ساختار خاصی وجود دارد.
فصل اول پایان نامه باید چند صفحه باشد؟
یکی از مهمترین سوالاتی که به ذهن دانشجویان خطور میکند این است که فصل اول پایان نامه چند صفحه است؟ فصل اول معمولاً بین ۱۰ تا ۱۵ صفحه است.
کلام آخر
نوشتن فصل اول پایان نامه مستلزم رعایت نکات خاصی است. فصل اول، اولین قسمتی است که خوانندگان مطالعه میکنند. به همین دلیل باید به گونهای نوشته شود که خواننده به خواندن فصلهای دیگر پایان نامه نیز ترغیب شوند. شما عزیزان با خواندن نمونه مقدمه فصل اول پایان نامه دانشجویان هم رشته خود به خوبی میتوانید با نحوه نوشتن پایان نامه آشنا شوید. همچنین میتوانید با دانلود رایگان فصل اول پایان نامه از پایگاههای معتبر نیز به طور دقیق فصل اول پایان نامه را نیز بررسی کنید. نمونه جمع بندی فصل اول پایان نامه بهترین انتخاب برای آشنایی با نحوه نوشتن آن است. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره نحوه نوشتن فصل اول پایان نامه خود را به دست آورده باشید. اما اگر هنوز سوالی در این زمینه دارید من با تجربه راهنمایی افراد زیادی در این زمینه به بهترین نحو ممکن تجربیاتم را در اختیار شما عزیزان میگذارم.
سوالات متداول:
- فصل اول پایان نامه چند صفحه است؟ فصل اول معمولاً چون دارای توضیحات مفید و مختصر است باید در ۱۰ تا ۱۵ صفحه نوشته شود.
- چگونه بهترین مقدمه را بنویسیم؟ برای نوشتن بهترین مقدمه با استاد راهنمای خود مشورت کنید همچنین میتوانید با افراد با تجربه صحبت کنید و نمونه پایان نامههای فصل اول افراد دیگر را مطالعه کنید.
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی راهنمای گام به گام نوشتن پایان نامه کلیک کنید