منظور از تحلیل آماری پایان نامه چیست؟
منظور از تحلیل آماری پایان نامه چیست؟ از تحلیل آماری در چه بخشهایی از پایان نامه میتوانیم استفاده کنیم؟ آیا نرم افزارهای مخصوصی برای تحلیل آماری وجود دارد؟
اگر شما هم هنگام شرکت در آزمون کارشناسی ارشد گرایش پژوهش محور را انتخاب کردهاید، حتماً باید واحد پایان نامه را پاس کنید. در این واحد درسی شما باید یک کار پژوهشی انجام داده و سپس در تاریخ مشخص شده از آن دفاع کنید.
کیفیت این کار پژوهشی از اهمیت بسیار بالایی برخورداره. زیرا تبدیل پایان نامه به کتاب و استخراج انواع مقاله علمی تنها از دل یه پایان نامه با کیفیت انجام میشه. از مهمترین کارهایی که در پایان نامه باید به بهترین نحو ممکن انجام بشه، تحلیلهای آماری پایان نامس. در ادامه همراه من باشین تا اطلاعات کاملی در مورد تحلیلهای آماری به دست بیارین.
آشنایی با تحلیل آماری پایان نامه
هدف از تحلیل آماری پایان نامه چیست؟ اصلاً چرا ما به تحلیل آماری نیازمندیم؟
در حقیقت پس از اینکه شما دادههای پژوهش خود را جمعآوری کردید، باید با استفاده از یک روش ریاضی آن را تجزیه و تحلیل کنید. این کار از آن جهت اهمیت دارد که شما با تجزیه و تحلیل این دادهها به نتایجی دست پیدا میکنید که در آینده و یا زمان حال باعث حل بسیاری از مشکلات میشوند.
تحلیل آماری یه نوع روش ریاضی به شمار میره. در این تحلیل باید گروههای متفاوت دادهها برای مقایسه و تحلیل وجود داشته باشند.
هر وقت اسم تحلیل آماری میاد، همه ما فک میکنیم تحلیل آماری یه کار سخت و پیچیدهاس. الان که خوب فکر میکنم میبینم شاید به خاطر اینکه بسیاری از دانشجویان تصور میکنند تحلیلهای آماری پیچیدس از انجام اون میترسن و نوشتن پایان نامه خودشون به افراد دیگه میسپارن.
اول به این دسته عزیزان بگم که تحلیلهای آماری به اون سختی که فک میکنید نیست. پس نترسید!!! دوم اینکه حکم شرعی پایان نامه نویسی رو ببینید. این کار از نظر شرعی نیز درست نیست. اما چرا از نظر دینی درس نیست؟ چون دین اسلام به منافع افراد توجه زیادی داره.
ممکنه افرادی که برای شما پایان نامه مینویسن؛ مطالب کپی رو تحویل شما بدن. اینجوری مرتکب سرقت علمی شدین و ممکنه از دانشگاه هم اخراج بشین.
علاوه براین موارد برای دریافت یه کار بیکیفیت باید هزینه زیادی رو پرداخت کنید!!! پس سعی کنید تحلیل آماری پایان نامه رو که نه چندان سخته یاد بگیرین و خودتون پایان نامتون رو انجام بدین. تحلیل آماری دارای انواع مختلفه؛ که در ادامه با انواع تحلیل آماری آشنا میشید.
آشنایی با انواع تحلیل آماری پایان نامه
انواع تحلیل آماری پایان نامه به شرح زیر هستند:
- آمار توصیفی: در این نوع از آمار حجم بزرگی از دادهها خلاصه میشوند.
- آمار استنباطی: در این نوع از آمار، ابتدا یک جامعه برای پژوهش انتخاب شده و سپس از بین مشاهدههای انجام شده در یک نمونه، آمارگیری انجام میشود.
همچنین باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که پیش از آغاز تحلیل آماری، باید بدانید که کدام روش برای شما مناسبتر است و براساس نیاز پروژه خود روش مورد نظر را انتخاب نمایید.
کدام روش تحلیل آماری مناسب ما است؟
چرا اصلاً تحلیل آماری انجام میدهیم؟ چه لزومی به انجام این کار است؟
در واقع برای اینکه بتوانیم دادهها را تجزیه و تحلیل کنیم از تحلیل آماری استفاده میکنیم. گاهی اوقات به کار بردن دادهها در پژوهش به آن آسانی که ما فکر میکنیم نیست!! تحلیل آماری قابلیت استفاده از این دادهها را به شما میدهد.
هنگامی که شما تمایل داشته باشید یک جمعبندی کوتاه و خلاصه برای پژوهش خود آماده کنید؛ آمار توصیفی انتخابی فوقالعاده برای شما است. علاوه بر این هنگامی که تمایل دارید به فهم درستی از یک رابطه برسید، یا یک رابطه را گسترش دهید و پیشبینیهای لازم را انجام دهید، آمار استنباطی بهترین انتخاب برای شما است.
زمان مناسب برای تحلیل آماری پایان نامه چه زمانی است؟
هنگامی تحلیل آماری پایان نامه مناسب است که دلایل روشنی برای انجام این کار داشته باشیم.
در واقع این تحلیل یک نوع استفاده از روشهای ریاضی برای تحلیل انواع داده است.
آیتمهای مورد نیاز برای انجام تحلیل آماری پایان نامه
برای تحلیل آماری پایان نامه ما به آیتمهای زیادی نیاز داریم. که این آیتمها شامل موارد زیر هستند:
- متغیر
متغیرها از مهمترین آیتمهایی هستند که برای هر نمونه از اندازه یکسان برخوردار نیستند. با استفاده از متغیر میتوانید اندازهگیری بقیه کارکترها و رفتارها را انجام دهید. متغیرهای کمی به شکل
- ترتیبی
- فاصلهای
- نسبی
قابل اندازهگیری هستند.
متغیرهای کیفی به شکل
- اسمی
قابل اندازهگیری هستند.
از انواع متغیر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- متغیر مستقل: به متغیری گفته میشود که با تغییر سایر متغیرها تغییر نمیکند.
- متغیر وابسته: این نوع از متغیر با تغییر سایر متغیرها تغییر میکند.
- متغیر کنترلی: این نوع از متغیر را ثابت نگه داشته تا تاثیر آن را بر متغیرمستقل و وابسته بررسی کنند.
- متغیر پیوسته: متغیرهایی که میتوانند دارای بینهایت عضو باشند. مانند سن، قد، وزن و…
- متغیر گسسته: نشاندهنده یک مقیاس مشخص و معین و یا عدد هستند. مانند اعداد 1و..
آشنایی با انواع متغیر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین دلیل من در قسمت بالا توضیحات کاملی را برای شما بیان کردم. تا قادر باشید با آگاهی بیشتر به تجزیه و تحلیل دادهها در نرم افزار مناسب خود بپردازید.
- استنتاج
هنگامی که شما از آمار استنتاجی استفاده میکنید، باید حتماً بر اطلاعات آن جامعه مانند
- تعداد افراد
- آیتمها
- دادهها
و حتی نمونه آماری احاطه کاملی داشته باشید. استنتاجهایی که انجام میشود براساس اطلاعات گرفته شده از جامعه آماری است. به همین دلیل انتخاب جامعه آماری و نمونه از آن اهمیت بسیار زیادی دارد.
اما چرا این کار این همه ضرورت دارد؟ زیرا اگر جامعه و یا نمونه جامعه به صورت اشتباه انتخاب شوند، نتیجه به دست آمده در تحلیل آماری نیز اشتباه خواهد بود.
گاهی اوقات به دلایل مختلف ممکن است اگر نمونهگیری از جامعه انجام دهیم، با استفاده از نمونه نتوانیم به نتیجه درستی دست پیدا کنیم. در اینگونه مواقع باید خود جامعه نمونه را انتخاب نماییم.
- اطمینان و اهمیت
کسانی که درس آمار را پاس کردهاند به خوبی با فاصله اطمینان آشنا هستند. نام دیگر آن بازه اطمینان است که برای تخمین پارامترهای یک جامعه مورد استفاده قرار میگیرد.
- حجم نمونه
حجم نمونه ارتباط مستقیمی با میزان درستی نتایج دارد. در حقیقت اگر جامعهای را انتخاب کنیم که حجم آن بزرگتر باشد، به همان نسبت باید منتظر نتایج درستتری باشیم.
- درصد جامعه نمونه
درصد جامعه نمونه برروی فاصله اطمینان در صورت انتخاب پاسخ یکسان عاملی مهم و موثر است. هر چقدر که تعداد جوابهای یکسان و شبیه هم از 50% فاصله کمتری داشته باشند، فاصله اطمینان نیز به همان نسبت افزایش خواهد یافت.
- حجم جامعه
منظور از حجم جامعه چیست؟ حجم جامعه به دستهای از افراد گفته میشود که از ویژگیهای مشترکی برخوردار باشند. به عنوان مثال کلیه افرادی که ساکن یک شهر هستند و یا کلیه افرادی که زیر خط فقر زندگی میکنند. البته حتماً به این نکته مهم توجه داشته باشید که هنگامی که جامعه زیاد بزرگ نباشد، حجم جامعه دارای اهمیت بسیار بالایی خواهد بود.
- تغییر یافتههای تحقیق در طول زمان
بسیاری از یافتههای تحقیق ما در طول زمان تغییر میکنند. اما برای رفع این مشکل باید چه کار کرد؟ برای حل این مشکل باید از فاصله اطمینان استفاده کنیم. در حقیقت فاصله اطمینان فرق بین دو نتیجه را در زمانهای متفاوت نشان میدهد.
- ساخت جدولبندی متقاطع
منظور از جدولبندی متقاطع چیست؟ چرا از این نوع از جدول استفاده میشود؟
برای ساخت این نوع از جدول باید در یک ستون متغیرها و در ستون یا ستونهای دیگر متغیرهای دیگر گذاشته شوند. در حقیقت با استفاده از این جدول میخواهیم بررسی کنیم که اگر یک متغیر تغییر کند، متغیر دیگر در نتیجه تغییر این متغیر چه تغییری میکند.
البته نرم افزارهای مخصوصی نیز برای انجام این کار وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
در واقع از این نوع جدول برای بررسی تغییرات دو متغیر وابسته به یکدیگر استفاده میشود.
- انجام تستهای آماری
منظور از تستهای آماری چیست؟ این تستها چه کاربردی دارند؟ با استفاده از این تستها میتوان، دادهها را با روشهای آماری پیچیدهتری آنالیز کرد. برای برگزیدن تست آماری مناسب باید به نوع داده و متغیرهایی را که تمایل به ایجاد رابطه بین آنها را دارید توجه نمایید.
برگزیدن تست آماری مناسب از اهمیت بسیار زیادی برخودار است. از مهمترین این تستهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دسته اول تستهای پارامتریک هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- میانگین
- انحراف معیار
- آزمون
- آنالیز واریانس
- همبستگی پیرسون
- رگرسیون خطی
- رگرسیون غیر خطی.
- دسته دوم تستهای غیر پارامتریک هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- میانه
- همبستگی اسپیرمن
- آزمون Wilcoxon
- آزمون Mann-Whitney
در انتخاب آزمون مناسب به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
قطعاً پیدا کردن آزمون مناسب از بزرگترین مشکلاتی است که افراد با آن روبرو هستند. در ادامه با توصیههای زیر میتوانید آزمون مناسب را انتخاب نمایید:
آزمون پارامتریک مناسب جامعههایی است که توزیع نرمال دارند و قرار است از آنها نمونهگیری انجام شود. منظور از توزیع نرمال چیست؟ توزیع نرمال به توزیعی گفته میشود که دادههای این نوع از منحنی توزیع زنگوله مانند دارند.
هنگامی که نمونه آماری از یک جامعه نرمال برگزیده نشده باشد، آزمون غیر پارامتریک عالیترین انتخاب است.
از طریق این آزمونها چه اطلاعاتی به دست میاوریم؟
آزمون پارامتریک | |
معدل | نام دیگر آن میانگین است. از جمع کل دادهها بر تعداد آنها به دست میآید. |
انحراف معیار | برای اندازهگیری پراکندگی داده نسبت به میانگین به کار میرود. |
آزمون t | نشاندهنده اختلاف معنادار بین دو گروه است. |
همبستگی پیرسون | میزان همبستگی بین دو متغیر را نشان میدهد.1+ همبستگی مثبت خطی و 1- همبستگی منفی خطی را نشان میدهد. |
رگرسیون | کارهای زیر از طریق رگرسیون قابل انجام است:
ü مدلسازی ü استنباط و… |
آزمون غیر پارامتریک | |
میانه | برای نشان دادن مرکز پراکندگی از میانه استفاده میشود. میانه دارای حساسیت بالایی است. به همین دلیل آن را برای توزیعهای تند و با ارتفاع زیاد به کار میبرند. |
همبستگی اسپیرمن | برای میزان تاثیر گروهی از اعداد روی گروه دیگر به کار میرود. |
تست Wilcoxon | برای سنجیدن تفاوتهای دو گروه از دادهها استفاده میشود. |
تست Mann-Whitney | برای بررسی توزیع یکسان مشاهدات به کار برده میشود. |
معرفی بهترین نرم افزارهای تحلیل آماری
استفاده از انواع نرم افزار تحلیل آماری، به شما در نوشتن یک مقاله علمی و پژوهشی کمک زیادی میکند. در ادامه با این نرم افزارها آشنا میشوید.
نرم افزارهای آماری بهترین وسیله برای انجام هر نوع تجزیه و تحلیل اطلاعات است. نرم افزارهای زیادی طراحی و روانه بازار شدهاند. از مهمترین این نرم افزارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نرم افزار تحلیل آماری SPSS
بهترین نرم افزار تحلیل داده های آماری نرم افزار اس پی اس اس است. معمولاً در پژوهشهایی که مربوط به یک جامعه آماری و اجتماع است از این نرم افزار استفاده میشود.
همه دانشجویانی که برای تکمیل پایاننامه خود پرسشنامه تهیه کردهاند از این نرم افزار برای تجزیه و تحلیل استفاده میکنند. همچنین انجام کلیه تحقیقات میدانی و آزمون فرضیات تحقیق و پایان نامه به وسیله این نرم افزار صورت میگیرد. طراحان در ابتدا این نرم افزار را برای پژوهشهای علم اجتماعی طراحی کردند.
اما کم کم به دلیل کاربردهای فراوان این نرم افزار کلیه رشتهها نیز ترغیب به استفاده از آن شدند. اما این روزها بیشتر این نرم افزار برای تحلیل آماری مشاهدات، پرسشنامهها، آزمایشات در کلیه رشتهها به کار میرود.
تحلیل آماری پایان نامه با SPSS این نرم افزار به دلیل سادگی و پوشش نسبتاً کامل روش های آماری به پرکاربردترین نرم افزار آماری در کشور ما تبدیل شده است.
- نرم افزار تحلیل آماری SAS
SAS مخفف Statistical Analysis System میباشد. از این نرم افزار برای انواع پژوهش میتوانید استفاده کنید زیرا اکثر روشهای آماری با آن قابل اجرا است. از برجستهترین کاربردهای این نرم افزار میتوان به امکان نوشتن برنامه جهت تحلیلهای پیشرفته آماری اشاره نمود. مثلاً بهترین نرم افزار برای برنامهنویسی تحلیلهای آماری همین نرم افزار است.
- نرم افزار تحلیل آماری Lisrel
نام این نرم افزار به لاتین Linear Structural Relation میباشد. ترجمه این عبارت به معنای ارتباطات ساختار خطی است.
اما کاربرد این نرم افزار چیست؟ از مهمترین کاربردهای این نرم افزار میتوان به مدلسازی برای معادلات ساختاری اشاره کرد.
همچنین این نرم افزار برای صحت روایی پرسشنامه نیز به کار میرود.
این نرم افزار تحلیلهای خوشهای را به بهترین نحو انجام میدهد به همین دلیل شما عزیزان میتوانید در پژوهشهایی که نیاز به تحلیل خوشهای دارند از این نرم افزار استفاده نمایید.
- نرم افزار تحلیل آماری Statistica
این نرم افزار نیز در آمار به شدت کاربرد دارد. اما چه چیزی این نرم افزار را به یک نرم افزار محبوب تبدیل کرده است؟ پاسخ سوال بسیار ساده است. قابلیتهایی که در هر نرم افزار دیگری وجود ندارد.
از مهمترین قابلیتهای این نرم افزار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد پل ارتباطی میان اجرای عملیات در این نرم افزار با ویژوال بیسیک
- دارای انواع قابلیتهای گرافیکی
- توانایی رسم نمودارهای شکیل و زیبا
و کاربری آسان آن اشاره کرد.
- نرم افزار تحلیل آماری Minitab
نام این نرم افزار به فارسی مینی تب است. این نرم افزار نیز از معروفترین نرم افزارهای آمار و اقتصاد است.
این نرم افزار به شما امکانات بیشتری در زمینه تحلیلهای آماری و اقتصادی ارائه میدهد. شما عزیزان به راحتی میتوانید انواع نمودار سه بعدی را با استفاده از این نرم افزار رسم کنید.
کسانی که درس آمار را گذراندهاند به خوبی میدانند که به آسانی میتوان انواع اعداد تصادفی را که مربوط به توزیعهای آماری مانند نرمال، کیدو، گاما و… است را با این نرم افزار تولید کرد.
خروجی این نرم افزار فوقالعاده دقیق بوده و به همین دلیل در پژوهشهایی که نتایج آنها از حساسیت بالایی برخوردار است؛ این نوع نرم افزار به کار برده میشود.
از دیگر قابلیتهای این نرم افزار این است که اگر فرمانی در منو وجود نداشته باشد، از طریق نوشتن یک ماکرو کوچک میتوان آن را سریع به مرحله اجرا درآورد.
- نرم افزار تحلیل آماری NCSS
این نرم افزار بهترین اطلاعات جامع و بینقص را در اختیار استفادهکنندگان قرار میدهد. به همین دلیل افراد میتوانند دادهها را به عالیترین شکل ممکن تحلیل نمایند.
حدود 200 ابزار گرافیکی و آماری در این نرم افزار موجود است که قادر خواهید بود در محاسبات خود از آنها استفاده نمایید.
مهمترین امکانات این نرم افزار شامل موارد زیر است:
- امکان رگرسیون خطی و غیرخطی
- هماهنگی با نسخههای گوناگون ویندوز
- دارای قابلیت رسم نمودارهای مختلف
- انجام آمار توصیفی
- و… است.
از برجستهترین ویژگیهای این نرم افزار میتوان به توانایی محاسبات تعیین حجم نمونه به صورت دقیق اشاره کرد.
- نرم افزار تحلیل آماری Eview
رشته اقتصاد از مهمترین رشتههای دانشگاهی بوده که تحصیل در آن آینده روشنی را برای شما رقم میزند. یکی دیگر از مهمترین نرم افزارهای مورد استفاده در این رشته نرم افزار تحلیل آماری Eview است. اما چرا این نرم افزار این همه اهمیت دارد؟
این نرم افزار یکی از مهمترین نرم افزارهای تخصصی در رشته اقتصاد بوده که بروزترین روشهای اقتصاد سنجی در طراحی آن به کار رفته است. کار با این نرم افزار بسیار ساده بوده و به آسانی میتوان کار با آن را فراگرفت. طراحی این نرم افزار به سال 1994 برمیگردد. این نرم افزار برای تجزیه و تحلیل دادههای اقتصادی و کلیه فعالیتهای اقتصادسنجی استفاده میشود.
- نرم افزار تحلیل آماری R
اگر هر چقدر هم بگویم این نرم افزار چقدردر بین افرادی که در رشته آمار تحصیل کردهاند محبوب است باز هم کم گفتهام!!
در حقیقت با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری r میتوان متدهای جدید آماری مدرن را اجرا کرد. از ویژگیهای مهم این نرم افزار میتوان به اوپن سورس بودن آن اشاره کرد. البته باید به این نکته مهم نیز اشاره کنم که علاوه بر آمار در سایر رشتهها نیز میتوان آن را به کار برد. برای استفاده از این نوع از نرم افزار نیاز نیست هیچ نوع هزینهای پرداخت کنید.
به همین دلیل بسیاری از افراد این نرم افزار را انتخاب میکنند. اما آنچه که این نرم افزار را محبوبتر کرده، کاربردی بودن برای افرادی است که همزمان از نرم افزار Splus استفاده میکنند. همانطور که گفتم این نرم افزار دارای ویژگی اوپن سورس است به همین دلیل، فاقد پیشپا افتادهترین منوهای آماری است. اینگونه افراد میتوانند از طریق دستورات و کدنویسی، تغییراتی را که لازم دارند در آن اعمال نمایند.
- نرم افزار تحلیل آماری Expert Choice
این نرم افزار در بیشتر رشتهها برای انجام پژوهش کاربرد دارد. اما در رشتههای مدیریت و اقتصاد دارای کاربرد بیشتری است. معمولاً این نرم افزار آماری مدیریت را برای انجام تحلیل سلسله مراتبی یا AHP و مقایسات زوجی به کار میبرند. اهمیت این نرم افزار به حدی مهم است که در ایران فقط این نرم افزار را برای انجام روش تحلیل AHP به کار میبرند. به همین دلیل، هر شخصی که احتیاج به تحلیل AHP و تجزیه و تحلیل انواع پرسشنامه مقایسات زوجی داشته باشد باید از این نرم افزار استفاده کند.
- نرم افزار تحلیل آماری Microfit
این نرم افزار برای پژوهشگرانی که در رشته اقتصاد تحصیل و پژوهش میکنند، بسیار عالی است. کلیه کسانی که درس اقتصادسنجی را در رشته اقتصاد گذراندهاند به خوبی میدانند این نرم افزار در انجام پژوهشهای اقتصادی چقدر کاربردی است. این نرم افزار دارای توانایی زیادی در انجام روشهای رگرسیونی است. به همین دلیل به کلیه دانشجویان رشته اقتصاد با گرایشهای مختلف توصیه میکنم حتماً با این نرم افزار آشنا شوند تا بتوانند آن را در کارهای پژوهشی خود با داشتن دانش کامل استفاده کنند.
کلام آخر
تحلیل آماری پایان نامه چیست؟
نوشتن پایان نامه از مهمترین و حساسترین کارهایی است که در مقطع کارشناسی ارشد انجام میشود. پایان نامه دارای فصلهای مختلفی است که در هر فصل باید جزئیات مربوط به آن را رعایت کرد. انجام تحلیل آماری پایان نامه براساس دادههای جمعآوری از جامعه انجام میشود. ما دو نوع آمار استنباطی و توصیفی داریم که براساس آنها تحلیلهای آماری را انجام میدهیم. برای تحلیلهای آماری از نرم افزارهای زیادی استفاده میشود. هر پژوهشگری با توجه به نیاز پژوهش خود از نرم افزار مورد نظر استفاده میکند. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره تحلیل آماری پایان نامه را کسب کرده باشید و آن را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
پیشنهاد ویژه: بسته آموزشی گنجینه طلایی، از انتخاب موضوع تا دفاع فوقالعاده پایان نامه کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید