تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد

تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد چگونه انجام می‌شود؟

بدون ديدگاه

تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد چگونه انجام می‌شود؟ آیا برای شرکت مجدد در این آزمون باید ضوابط خاصی را رعایت کرد؟

اصلاً چرا بعضی از  دانشجویان دوباره تمایل به شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و تحصیل در این مقطع تحصیلی را دارند؟

من دانشجویان زیادی را دیده‌ام که بعد از تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دوباره در این آزمون شرکت و تحصیلات خود را ادامه داده‌اند. البته تحصیل مجدد تنها منحصر به مقطع کارشناسی ارشد نیست. بسیاری از دانشجویان دکترا نیز به علل مختلف دوباره به تحصیل مجدد در مقطع دکترا اقدام می‌کنند.

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که می‌خواهید در آزمون کارشناسی ارشد دوباره شرکت کنید، تا پایان این مقاله همراه من باشید تا اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید.

دلایل تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد

یکی از مهمترین سوالات ذهن افراد مختلف این است که چرا بسیاری از دانشجویان دوباره در مقطع ارشد به تحصیل می‌پردازند؟ به همین دلیل قبل از اینکه درباره ضوابط و قوانین تحصیل دوباره در مقطع کارشناسی ارشد صحبت کنم، به مهمترین دلایل شرکت دوباره دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد می‌پردازم:

·  تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد به علت عدم علاقه به گرایش و رشته

گاهی اوقات دانشجویان به ناچار و به دلایل مختلف گرایش و رشته‌ای را انتخاب می‌کنند که اصلاً به آن علاقه‌ای ندارند. به همین دلیل ممکن است در ابتدای تحصیلات خود، رشته قبول شده را نیمه‌کاره رها کنند. حتی ممکن است تحصیلات خود را علیرغم عدم رضایت باطنی در این رشته به پایان برسانند. اما بعد از آن به دنبال تحصیل مجدد در رشته و گرایش مورد علاقه خود باشند.

· تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد به دلیل تحصیل در خارج از کشور

بعضی از افراد تمایل دارند، زندگی و تحصیلات خود را در خارج از کشور ادامه دهند. ممکن است گرایشی که دانشجو در آن قبول شده با گرایشی که در مقطع دکترا در خارج از کشور وجود دارد، همخوانی نداشته باشد. به همین دلیل دانشجویان به تحصیل مجدد در مقطع ارشد اقدام می‌کند.

· پیدا کردن شغلی بهتر

برای بعضی از رشته‌ها و گرایش‌های درسی، موقعیت‌های شغلی بهتری وجود دارد. به همین دلیل بسیاری از دانشجویان، دوباره به تحصیل در رشته و گرایش با موقعیت شغلی بهتر می‌پردازند.

· تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد به دلیل ارتقا شغلی

یکی از مهمترین دلایل افراد برای تحصیل دوباره در مقطع کارشناسی ارشد، ارتقا شغلی و بالا رفتن رتبه است.

· افزایش مزایا و حقوق

از دیگر دلایل تحصیل دوباره در مقطع کارشناسی ارشد می‌توان به افزایش مزایا و حقوق در محل کار اشاره کرد.

· عدم قبولی در یک دانشگاه معتبر

بسیاری از دانشجویان قبل از قبولی در دانشگاه به رنکینگ علمی دانشگاه توجه نمی‌کنند. اگر شما به دنبال ادامه تحصیل در مقطع دکترا هستید، بهتر است در دانشگاهی تحصیل کنید که دارای اعتبار علمی باشد. البته انجام یک پایان نامه با کیفیت و با نمره بالا نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. نوشتن انواع مقاله ISI و چاپ این مقالات در مجلات معتبر، باعث بالا رفتن شانس قبولی شما در مصاحبه دکترا می‌شود. پایگاه مقالات آی اس آی و پایگاه استنادی جهان اسلام از معتبرترین پایگاه‌هایی است که می‌توانید مقالات خود را در آنها به چاپ برسانید. این پایگاه‌ها معمولاً مجلاتی را انتخاب می‌کنند که کیفیت و استاندارد‌های علمی بالایی دارند. در صورتی که این نشریات اعتبار علمی خود را پایین بیاورند، از لیست این پایگاه‌ها خارج می‌شوند.

· اشتیاق به تحقیق و پژوهش بیشتر

در مقاله تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور به طور کامل برای شما عزیزان درباره تفاوت‌های این دو شیوه توضیح دادم. یکی از مزایای انتخاب شیوه پژوهش محور انجام کار پژوهشی بیشتر است. بخشی از این کار پژوهشی نوشتن پایان نامه و بخشی از آن استخراج مقاله و کتاب از آن است. بعضی از دانشجویان به انجام کارهای پژوهشی علاقه زیادی دارند. این علاقه می‌تواند به دلیل کسب امتیازهای پژوهشی بیشتر برای داشتن یک آینده کاری روشن و یا بالا بردن شانس پذیرش در مصاحبه دکترا و… باشد.

· تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد به دلیل برگزیدن رشته نادرست

گاهی اوقات افراد به دلایل مختلف مانند عدم آگاهی، نمره پایین و… رشته‌ای را انتخاب می‌کنند که به دلایل مختلف مورد رضایت آنها نیست. در این مواقع هم افراد اقدام به تحصیل مجدد در مقطع دکترا و ارشد می‌کنند.

· شهریه بالای دانشگاه

بسیاری از دانشجویان از هزینه‌های بالای دوره‌های غیر روزانه مانند شبانه، پیام نور و… خبر ندارند؛ و پس از قبولی در دانشگاه تازه متوجه هزینه‌ها و شهریه دانشگاه می‌شوند. در چنین شرایطی یا باید شهریه دانشگاه را پرداخت کرده و یا باید از تحصیل انصراف و اقدام به شرکت دوباره در آزمون کارشناسی ارشد کنند. این یکی از مهمترین دلایل تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد است.

آشنایی با شرایط و ضوابط مجدد در مقطع کارشناسی ارشد

همه دانشجویانی که هنوز در مقطع کارشناسی ارشد در حال تحصیل هستند، براساس ضوابط و قوانین سازمان سنجش کشور و وزارت علوم می‌توانند در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کنند. این قضیه در مورد افرادی که تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکترا نیز به پایان رسانده‌اند نیز صدق می‌کند. چون بسیاری از دانشجویانی که در مقطع دکترا تحصیل کرده‌اند تمایل دارند دوباره در یک گرایش دیگر در مقطع کارشناسی ارشد مجدداً به تحصیل خود ادامه دهند.

همچنین کلیه دانشجویان که در سال گذشته در مقطع کارشناسی ارشد پذیرفته شده‌اند، بعد از قبولی در دانشگاه باید انصراف کتبی خود را به دانشگاه محل تحصیل تقدیم نمایند. اگر دانشجویان در حال تحصیل انصراف قطعی خود را اعلام نکنند نمی‌توانند به تحصیل در رشته قبولی بپردازند.

اما امسال سازمان سنجش کشور برای راحتی دانشجویان قوانین جدیدی وضع کرده است. در سال‌های قبل هر دانشجویی که قصد شرکت در آزمون کارشناسی ارشد را داشت؛ باید قبل از اتمام مهلت ثبت نام ارشد، انصراف قطعی خود را از دانشگاه را اعلام نماید.

این قانون معایبی داشت. به عنوان مثال شاید دانشجو در آزمون کارشناسی ارشد رشته مورد نظر قبول نمی‌شد. در این صورت نه تنها از رشته قبلی انصراف داده بود و دیگر نمی‌توانست تحصیلات خود را ادامه دهد؛ بلکه در رشته جدید نیز نمره قبولی را کسب نکرده و رد شده بود.

این کار باعث می‌شد تا یکسال از عمر دانشجو به بطالت بگذرد. این قوانین استرس زیادی به دانشجویان در سال‌های گذشته وارد می‌کرد. اما امسال قانون جدیدی وضع شده است. در این قانون دانشجو، نیازی به انصراف از رشته در حال تحصیل ندارد. تنها پس از قبولی در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو باید انصراف قطعی خود را اعلام نماید.

همچنین کلیه دانشجویانی که انصراف خود را از دانشگاه به صورت کتبی اعلام می‌کنند، باید علاوه بر تسویه حساب، جریمه انصراف از دانشگاه را نیز پرداخت نمایند. قانون جدید تا حد زیادی باعث آرامش خاطر دانشجویان شده است.

آیا می‌توان دوباره از سهمیه ایثارگران و رزمندگان در مقطع کارشناسی ارشد استفاده کرد؟

استفاده مجدد از سهمیه ایثارگران و رزمندگان از مهم‌ترین سوالاتی است که هنگام شرکت دوباره در آزمون کارشناسی ارشد به ذهن دانشجویان خطور می‌کند. استفاده مجدد از این نوع از سهمیه دارای شرایط خاصی است. در ادامه با این شرایط آشنا خواهید شد.

نحوه استفاده از سهمیه ایثارگران و رزمندگان بستگی به شرایط قبولی شما دارد. اگر شما در دوره روزانه کارشناسی ارشد قبول شده‌اید، دیگر نمی‌توانید مجدداً از سهمیه شهدا و ایثارگران استفاده نمایید. به عبارت دیگر دانشجویان گرامی فقط یکبار می‌توانند از این سهمیه برای قبولی درآزمون کارشناسی ارشد استفاده کنند.

اما اگر دانشجویی قبلاً در دوره‌ای غیر از دوره‌های روزانه قبول شده باشد، حق استفاده از سهمیه برای قبولی مجدد در دوره روزانه و سایر دوره‌ها، را تنها یکبار دیگر دارد.

اما چرا استفاده از این سهمیه این همه اهمیت دارد؟

هرساله تعداد زیادی دانشجو در رشته‌های مختلف کارشناسی در دانشگاه شرکت می‌کنند. معمولاً تعداد زیادی از این دانشجویان پذیرش می‌شوند. پس از اتمام دوره کارشناسی، معمولاً ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد کم بوده و فقط تعداد محدودی از دانشجویان کارشناسی در مقطع ارشد قبول می‌شوند.

علاوه بر این بعضی از رشته‌ها، به دلیل بازار کاری و شغلی خود متقاضیان بیشتری دارند. به همین دلیل قبولی در این رشته‌ها، نسبت به سایر رشته‌ها سخت‌تر است. استفاده از سهمیه در اینگونه مواقع به افراد کمک می‌کند تا راحت‌تر در رشته مورد نظر خود قبول شوند. البته در رشته‌هایی که متقاضی زیادی ندارند، این سهمیه نقش زیادی در قبولی داوطلب ندارد. البته داوطلبان گرامی به این نکته مهم توجه داشته باشند که صرفاً استفاده از سهمیه به معنای قبولی در دانشگاه نیست!!

هم نمره کسب شده و هم سهمیه دانشگاه تاثیر بسزایی در قبولی داوطلب در دانشگاه دارند.

تحصیل دوباره داوطلبان مرد براساس قوانین نظام وظیفه چگونه است؟

بسیاری از آقایان قصد تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد را دارند. این آقایان حتماً باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که توجه به قوانین نظام وظیفه در این زمینه بسیار لازم و ضروری است. به همین دلیل داوطلبان حتماً برای تحصیل مجدد در مقطع ارشد قوانین زیر را رعایت کنند:

کلیه دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد، تمایل به تحصیل مجدد را دارند، در صورتی که از تحصیلات ارشد خود انصراف دهند، این انصراف، اولین انصراف آنها به شمار رفته و کلیه داوطلبان انصرافی باید تا یکسال بعد از زمان انصراف خود، تعیین کنند که آیا می‌خواهند به تحصیلات خود ادامه دهند و یا خدمت سربازی را انجام دهند.

همچنین دانشجویانی که می‌خواهند به تحصیل مجدد بپردازند، باید به سقف مجاز سنوات تحصیل برای انصراف دقت کنند.

زیرا در صورت انصراف در سنوات ارفاقی، دیگر قادر به ادامه تحصیل مجدد در مقطع ارشد نیستند.

آقایانی که تمایل به ادامه تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد را دارند، باید برای تحصیل دوباره در مقطع کارشناسی ارشد مدارک زیر را دارا باشند:

  • کارت پایان خدمت سربازی
  • گواهی معافیت دائم از خدمت

کلام آخر

تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد به دلایل مختلف انجام می‌شود. اگر شما هم از جمله افرادی هستید که می‌خواهید دوباره در مقطع کارشناسی ارشد آزمون دهید، باید به ضوابط و قوانین سازمان سنجش کشور و وزارت علوم توجه کنید. قبلاً دانشجویان باید ابتدا از تحصیلات خود انصراف می‌دادند و بعد در آزمون کارشناسی ارشد شرکت می‌کردند. اما با وضع قوانین جدید، دیگر نیازی به این کار نیست. دانشجو بعد از قبولی در دانشگاه در رشته مورد نظر اقدام به انصراف از رشته در حال تحصیل می‌کند. از مهمترین دلایل دانشجویان برای تحصیل دوباره در مقطع کارشناسی ارشد می‌توان به بالا رفتن موقعیت شغلی، تحصیل در خارج از کشور، افزایش مزایا و حقوق بالا، اخذ مجوز برای تاسیس شرکت و… اشاره کرد. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات کافی برای تحصیل دوباره در مقطع کارشناسی ارشد را کسب کرده باشید. اما اگر هنوز سوالی در ذهن شما باقی مانده، من خوشحال میشوم تا شما را به بهترین نحو ممکن راهنمایی کنم.

سوالات متداول:

آیا امکان تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد برای دانشجویان مقدور است؟

تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا از بزرگترین دغدغه‌های دانشجویان است که باید براساس قوانین و ضوابط خاص انجام شود. با مطالعه این مقاله شما می‌توانید اطلاعات کافی درباره این موضوع کسب کنید.

  1. چگونه می‌توان از سهمیه ایثارگران در تحصیل مجدد استفاده کرد؟

همه دانشجویانی که در دوره‌های روزانه تحصیل می‌کنند، دیگر نمی‌توانند مجدداً از سهمیه ایثارگران و رزمندگان استفاده کنند. اما کسانی که در دوره‌هایی غیر از روزانه قبول شده‌اند، می‌توانند فقط یکبار دیگر از سهمیه برای شرکت در سایر دوره‌ها استفاده کنند.

  1. آیا شانس قبولی داوطلبان با استفاده از سهمیه ایثارگران و رزمندگان بالا می‌رود؟

در رشته‌های کاربردی معمولاً تقاضا زیاد و قبولی سخت است. به همین دلیل استفاده از سهمیه، شانس قبولی شما را بالا می‌برد.

  1. از مهمترین دلایل شرکت دوباره در مقطع کارشناسی ارشد چیست؟

از مهمترین مواردی که باعث تحصیل مجدد در مقطع کارشناسی ارشد می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انتخاب دانشگاه با رتبه علمی پایین
  • ارتقا شغلی و افزایش مزایای کاری و پاداش
  • تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور
  • امکان پیدا کردن شغلی بهتر

پیشنهاد ویژه: بسته آموزشی گنجینه طلایی، از انتخاب موضوع تا دفاع فوق‌العاده پایان نامه   کلیک کنید

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.