بورسیه تحصیلی چیست و چه کاربردی دارد

بورسیه تحصیلی چیست؟

بدون ديدگاه

بورسیه تحصیلی چیست؟

چرا بسیاری از افراد به دنبال آن هستند؟

آیا استفاده از بورسیه باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های ما می‌شود؟

آیا بورسیه تحصیلی تاثیری در موفقیت ما دارد؟

این سوالات از مهمترین سوالاتی است که به ذهن افراد طالب دانش خطور می‌کند.

بالا رفتن قیمت دلار و افزایش هزینه‌های زندگی در کشورهای مختلف دلیلی مهم برای به دست آوردن بورسیه تحصیلی است.

تصور کنید شما می‌توانید با اخذ بورسیه تحصیلی به راحتی و بدون پرداخت هیچ نوع هزینه‌ای تحصیل کنید. این کار نه تنها موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های شما می‌شود، بلکه تاثیر زیادی روی پس‌انداز شما هم دارد.

در ادامه همراه من باشید تا با همه چیز درباره بورسیه تحصیلی چیست؟ آشنا شوید.

آشنایی با بورسیه تحصیلی

نام دیگر بورسیه تحصیلی scholarship است. منظور از بورسیه تحصیلی به طور ساده تحصیل در بهترین دانشگاه‌ها بدون پرداخت هیچ نوع هزینه‌ای است. از مهمترین این هزینه‌ها می‌توان به هزینه خوابگاه، هزینه خود دانشگاه، هزینه سلف غذایی و… اشاره کرد.

در بورسیه تحصیلی دیگر لازم نیست شما پول بورسیه را بعد از اتمام تحصیلات خود پرداخت نمایید. همچنین دانشگاه با توجه به میزان مبلغ بورسیه موظف است هزینه‌های دانشجو را پرداخت نماید.

اما چرا طرحی به نام بورسیه تحصیلی چیست در نظر گرفته شده است؟ حتماً شما هم در اطراف خود شاهد دانشجویانی بوده‌اید که علیرغم استعداد زیاد به دلیل نداشتن وضعیت مالی خوب نمی‌توانند هزینه‌های دانشگاه را پرداخت نمایند.

این کار تاثیر بسیار بدی در آینده این افراد گذاشته و باعث می‌شود نتوانند با توجه به استعداد خود موفقیت شغلی کسب نمایند.

برای رفع این مشکل بسیاری از موسسات نیکوکاری، دولت‌ها، خود دانشگاه‌ها و… مبلغی را برای تحصیل این دسته از دانشجویان از کشورهای مختلف در نظر می‌گیرند. این کار در رشد و پیشرفت دانش در کل جهان تاثیر بسزایی دارد.

همچنین از این طریق دانشجویانی که توان مالی ندارند می‌توانند با کسب بورسیه در دانشگاه مورد نظر خود تحصیل نمایند. بورسیه تحصیلی دارای انواع مختلفی است که در ادامه با آنها آشنا می‌شوید.

آشنایی با انواع بورسیه تحصیلی

انواع بورسیه تحصیلی چیست؟ دسته‌بندی بورسیه تحصیلی براساس فعالیت‌هایی که در حین تحصیل بر عهده دانشجو است؛ صورت می‌گیرد. انواع این دسته‌بندی شامل بورسیه بدون انجام فعالیت جانبی و بورسیه همراه با فعالیت جانبی است. در ادامه با این دو نوع دسته‌بندی آشنا می‌شوید.

بورسیه بدون انجام فعالیت جانبی

به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد این نوع از بورسیه تحصیلی رقابت برای به دست آوردن آن بسیار بالا است. نام دیگر این نوع از بورسیه تحصیلی فول فاند می‌باشد. اما چرا این نوع از بورسیه این همه طرفدار دارد؟

زیرا علاوه بر پرداخت هزینه‌های تحصیل فرد، هزینه‌های زندگی او را نیز به طور کامل پرداخت می‌کند.

همچنین علاوه بر فول فاندها، بورسیه بدون فعالیت جانبی شامل موارد دیگری نیز می‌شود. به عنوان مثال ممکن است بخشی از هزینه‌های دانشجو به وی پرداخت شود. مثلاً نصف هزینه‌ها یا تعداد مشخص دلار در ماه. درست است که این نوع از بورسیه تمام هزینه‌های دانشجو را پرداخت نمی‌کند، اما با پرداخت بخش عمده‌ای از هزینه‌ها به دانشجو کمک زیادی می‌کند.

بعضی از این نوع از بورسیه‌ها در تاریخ مشخصی در هر سال به دانشجو داده می‌شوند. به همین دلیل باید دانشجو برای تمدید آنها به دانشگاه درخواست بدهد. بورسیه‌های بدون فعالیت جانبی نیز دارای انواع مختلفی هستند. در ادامه با انواع بورسیه‌های بدون فعالیت جانبی آشنا می‌شوید.

  1. بورسیه عادی و یا فلوشیپ تحصیلی

نام دیگر این نوع از بورسیه (Scholarship) است. این بورسیه حالت تشویقی داشته تا افراد تحصیلات خود را در مقاطع بالاتر انجام دهند.

برای کسب این نوع از بورسیه باید شرایط خاصی داشته باشید به عنوان مثال نمره قبولی شما باید از یک حد مشخص بالاتر باشد.

همچنین معدل برای بورسیه شدن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. البته بورسیه تحصیلی به دوره‌های کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز تعلق می‌گیرد. اما بیشتر در دوره دکترا و پسا دکترا مسئله بورسیه مطرح می‌شود.

  1. جایزه

نام دیگر این نوع از بورسیه تحصیلی  Awards است. منظور از این نوع بورسیه تحصیلی، جایزه‌هایی است که به دانشجویان تعلق می‌گیرد. غالباً این جایزه‌ها دارای مبالغ بالایی نیستند.

به همین دلیل با آنها نمی‌توان تمام هزینه‌های دانشگاه را پرداخت کرد. از بارزترین ویژگی‌های این نوع از بورسیه می‌توان به پرداخت نقدی مبلغ به حساب دانشجو اشاره کرد. معمولاً بورسیه‌های معمولی به حساب دانشگاه واریز می‌شوند.

البته بعضی وقت‌ها جایزه‌ها به صورت نقدی نیست. از مهمترین جوایز غیرنقدی می‌توان به بن خرید کتاب و… اشاره کرد.

  1. وام تحصیلی

برای استفاده از این نوع از بورسیه تحصیلی باید حتماً از ساکنان آن کشور باشید. این نوع از بورسیه همانطور که از نامش پیدا است توسط یک بانک به حساب دانشگاه پرداخت می‌شود.

این وام شامل شهریه و هزینه‌های دانشگاه می‌باشد. برای گرفتن وام حتماً باید یک ضامن وجود داشته باشد. همچنین دانشجویان خارجی نمی‌توانند از این نوع وام استفاده نمایند.

  1. حذف شهریه و تحصیل رایگان

این نوع از بورسیه برای دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد بسیار مناسب است. همچنین در مقطع دکترا کمتر استفاده می‌شود.

همانطور که از نام این نوع از بورسیه مشخص است، همه شهریه یا بیشتر آن توسط دانشگاه پرداخت میشود.

بورسیه و کمک هزینه تحصیلی همراه با انجام فعالیت

کمک هزینه در بورسیه

همانطور که از نام این بورسیه مشخص است برای گرفتن آن باید دانشجو فعالیت‌هایی را انجام دهد. در واقع اگر دانشجو فعالیت‌های را که به وی گفته می‌شود انجام ندهد؛ هیچ نوع بورسیه‌ای به او تعلق نخواهد گرفت. این فعالیت‌ها شامل موارد زیر هستند:

  1. دستیار تدریس و یاTA

دانشجویی که برای گرفتن بورسیه تحصیلی به عنوان دستیار تدریس انتخاب می‌شود؛ باید کارهایی زیر را انجام دهد:

  • نمره دادن به دانشجویان سال پایینی
  • راهنمایی کردن دانشجویان برای حل انواع مشکلات درسی
  • تصحیح کردن برگه‌ها بعد از برگزاری امتحان
  • کمک به استاد در انجام کارهای مختلف

دانشجویانی که بورسیه خود را از طریق دستیار تدریس به دست می‌آورند؛ باید به زبان انگلیسی تسلط کامل داشته باشند. این تسلط شامل مهارت‌های چهارگانه مانند صحبت کردن، نوشتن، خواندن و… است. در مواقعی که دانشجویان تسلط کافی روی زبان انگلیسی برای کمک به استاد را نداشته باشند؛ دانشگاه کلاس‌هایی را برای تقویت زبان انگلیسی برگزار می‌کند.

حتی گاهی اوقات دانشجویایی که به عنوان دستیار تدریس فعالیت می‌کنند، علاوه بر شهریه دانشگاه از هزینه‌هایی مانند خوابگاه نیز معاف خواهند شد. در بعضی از دانشگاه‌ها به دانشجو ممکن است حقوق نیز پرداخت شود.

تنها دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا می‌توانند از موقعیت دستیار تدریس استفاده کنند. زیرا این دانشجویان، دانش بالاتری نسبت به دانشجویان کارشناسی دارند. در واقع کسی که می‌خواهد به استاد کمک کند باید دارای دانش بالایی باشد. دانشجویان مقطع کارشناسی هنوز به صورت حرفه‌ای کارهای علمی و پژوهشی انجام نداده‌اند.

  1. دستیار تحقیق و یاRA

نام دیگر دستیار تحقیق، دستیار آزمایشگاه است.  دستیار تحقیق نقش مهمی در کمک به استاد  برای انجام کارهای پژوهشی مانند نوشتن کتاب، مقالات و… دارد. از سویی به دستیار تحقیق حقوق پرداخت می‌شود.

تنها دانشجویانی به عنوان دستیار تحقیق انتخاب می‌شوند که با استاد راهنما در یک زمینه مشابه تحقیق و پژوهش می‌کنند.

  1. کارآموزی

نام دیگر آن کارآموزی Internship است. همانطور که از نام آن مشخص است؛ نوعی کار است که دانشجو می‌تواند در ساعاتی که در دانشگاه حضور ندارد؛ در بیرون از دانشگاه در یک شرکت و یا موسسه دیگر مشغول به کار شود.

به کارآموزان معمولاً حقوق کمتری پرداخت می‌شود؛ به همین دلیل بیشتر شرکت‌ها و موسسات تمایل دارند که از بین دانشجویان دانشگاه کارآموزان خود را انتخاب نمایند.

با وجود اینکه به کارآموزان حقوق زیادی پرداخت نمی‌شود؛ ولی برای گذراندن زندگی دانشجویی این مبلغ تقریباً کافی است. کارآموزی از دستیار تحقیق و دستیار تدریس درآمد بیشتری دارد.

در نظرگرفتن کمک هزینه برای افرادی با شرایط ویژه و استثنایی

شرایط استثنایی بورسیه تحصیلی چیست؟ چه کسانی بورسیه تحصیلی می‌گیرند؟ دانشگاه‌ها معمولاً برای افرادی که شرایط ویژه و استثنایی دارند، بورسیه تحصیلی قرار داده‌اند. این شرایط ویژه و استثنایی شامل موارد زیر است:

  1. کمک هزینه شایستگی علمی (MERIT Based Scholarships )

در این نوع از بورسیه براساس شایستگی هر فرد به وی بورسیه تعلق می‌گیرد. در واقع دانشگاه‌هایی که این نوع از بورسیه را به دانشجویان اعطا می‌کنند؛ دنبال دانشجویانی هستند که از لحاظ علمی از سایر دانشجویان برتر باشند. از مهمترین ویژگی‌های علمی  مد نظر این دانشگاه‌ها می‌توان به داشتن کتاب، داشتن پایان نامه، تبدیل پایان نامه به کتاب، نوشتن انواع مقاله علمی، چاپ انواع مقاله علمی در معتبرترین مجلات، داشتن نمره‌های عالی درسی، شرکت در معتبرترین کنفرانس‌ها و ارائه مقاله کنفرانسی و… اشاره کرد.

همچنین دانشجویانی انتخاب می‌شوند که تسلط بالایی به زبان انگلیسی داشته باشند. در واقع این دانشگاه‌ها افراد شایسته را انتخاب و به آنها کمک می‌کنند با اعطای بورسیه به بالاترین مدارج علمی برسند.

  1. کمک هزینه افراد کم درآمد (Financial Need)

حتماً از اسم این نوع از بورسیه متوجه شده‌اید که به چه کسانی تعلق می‌گیرد!! بله درست متوجه شده‌اید به افراد کم درآمد.

این نوع از بورسیه مناسب افراد با استعدادی است که در خانواده‌هایی با بضاعت مالی پایین و درآمد کم به دنیا آمده‌اند. این افراد علیرغم استعداد بالای خود نتوانسته‌اند به دلیل مشکلات مالی خود در دانشگاه شرکت نمایند.

البته دانشگاه این بورسیه را به راحتی به این افراد اعطا نمی‌کند.  ابتدا افرادی از دانشگاه گزارش‌های مالیاتی خانواده شخص را بررسی می‌کنند و در صورتی که متوجه شوند فرد با استعداد است اما خانواده او توانایی مالی ندارند؛ فرد را بورسیه می‌کنند.

البته این کار برای دانشجویان بومی و ساکن همان کشور انجام می‌شود. در مورد دانشجویانی که در کشورهای دیگر ساکن هستند به مواردی مانند

  • میزان درآمد
  • جهان سومی بودن
  • رتبه کشور از لحاظ پیشرفته بودن

و… توجه می‌کنند.

  1. بورسیه تحصیلی ویژه بانوان (WOMEN)

این بورسیه مختص به خانم‌ها است. بسیاری از خانم‌ها به دلایل مختلف مانند نداشتن توان مالی و… علیرغم توانایی و استعداد خود، دیگر نمی‌توانند در مقاطع بالاتر به تحصیل بپردازند.

این بورسیه خانم‌ها را تشویق می‌کند تا علیرغم مشکلات به تحصیل در مقاطع بالای علمی بپردازند.

  1. کمک هزینه رشته‌های خاص (Special Studies)

منظور از رشته‌های خاص کدام رشته‌ها است؟ حتماً شما هم دانشجویانی را دیده‌اید که علیرغم نداشتن بازار کار و درآمد یک رشته، آن را از سایر رشته‌ها بیشتر دوست دارند. به همین دلیل به تحصیل در رشته مورد علاقه خود بدون توجه به این مسائل می‌پردازند.

البته وجود بعضی رشته‌ها مانند تاریخ و محیط زیست برای انجام کارهای پژوهشی و تحقیقی بسیار ضرورت دارد.

به همین دلیل دانشگاه‌ها و سازمان‌ها از افرادی که در این رشته‌ها تحصیل می‌کنند، با بورسیه و… حمایت خواهند کرد. زیرا اگر کسی به تحصیل در این رشته‌ها نپردازد؛ قطعاً انجام بسیاری از کارهای علمی، تاریخی و… با مشکل مواجه می‌شود. به همین دلیل حمایت از این افراد بسیار ضرورت دارد.

  1. کمک هزینه موارد خاص پزشکیDisability 

این نوع از بورسیه برای افرادی است که از مشکلات جسمانی رنج می‌برند. از مهمترین این مشکلات میتوان به انواع معلولیت یا مشکلات حاد جسمی اشاره کرد.

  1. کمک هزینه مناطق خاص (Regional)

این بورسیه همانطور که از نامش مشخص است به ساکنین مناطق خاص تعلق می‌گیرد. اما منظور از مناطق خاص چه مناطقی است؟ مناطقی مانند مناطق جنگ‌زده، مناطق بسیار محروم، کشورها و مناطق دور افتاده و بدون از هرگونه امکانات، مناطق خاص هستند.

  1. کمک هزینه مهارت‌های خاص (Professionals)

هر فردی که مهارت خاصی مانند ورزشی، هنری، و…داشته باشد؛ می‌تواند از این بورسیه استفاده کند. البته کسب امتیاز و برنده شدن در مسابقات برای کسب بورسیه الزامی است.

چگونه برای مقطع تحصیلات تکمیلی بورسیه اخذ کنیم؟

اخذ بورسیه برای مقطع تحصیلات تکمیلی

یکی از بزرگترین دغدغه‌های دانشجویان این است که چکونه در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا بورسیه اخذ نمایند؟

در مرحله اول باید بدانید که ممکن است شرایط بورسیه تمام دانشگاه‌ها با یکدیگر یکسان نباشد. برای اخذ بورسیه مانند هر کار دیگری باید شرایط لازم را رعایت کرد. از مهمترین این شرایط می‌توان به موارد زیرا اشاره کرد:

  • کلیه دانشجویانی که قصد تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور را دارند، باید حتماً در فرم ارسالی برای دانشگاه، بیان کنند که به بورسیه تحصیلی نیاز دارند. بعد از دریافت فرم توسط دانشگاه، کارشناسان مربوطه شرایط دانشجو را بررسی و در صورت پذیرش، مقدار بورسیه را در این فرم درج می‌کنند.
  • همانطور که قبلاً گفتیم با دستیار تدریس و دستیار آزمایشگاه نیز می‌توانید از بورسیه برخوردار شوید. در بعضی از دانشگاه‌ها، برای انجام کارهای پژوهشی و آزمایشگاهی، دانشگاه بودجه‌ای را به استاد راهنما و… تخصیص می‌دهند.

معمولاً از این بودجه مبلغی را استادان به دستیار تدریس و دستیار آزمایشگاه پرداخت می‌کنند. پیدا کردن یک استاد راهنما یا آزمایشگاه با بودجه بالا که زمینه کاری و پژوهشی‌اش با دانشجو یکی باشد، تاثیر زیادی در بورسیه دانشجو دارد. مبلغ این بورسیه به شرایط مختلفی مانند میزان بودجه استاد و… وابسته است.

  • یکی دیگر از راهکارهای گرفتن بورسیه، قبولی در دانشگاه و کسب نمرات عالی است. بعد از کسب نمرات عالی و رضایت اساتید، دانشجویان می‌توانند سوابق و نمرات خود را برای دانشگاه مورد نظر ارسال نمایند. معمولاً دانشجویانی که نمرات بالا و … دارند به راحتی می‌توانند بورسیه تحصیلی اخذ نمایند.

آشنایی با بهترین سایت‌های گرفتن بورسیه تحصیلی

در ادامه با چند سایت مهم در زمینه بورسیه تحصیلی آشنا می‌شوید:

اگر بخواهیم یکی از بهترین سایت‌های اخذ پذیرش و گرفتن بورسیه تحصیلی را به شما معرفی کنم، این سایت انگلیسی زبان است. در این سایت به راحتی می‌توانید لیست کلیه دانشگاه‌های مهم جهان و شرایط بورسیه آنها را ببینید.

اطلاعات این سایت کاملاً بروز و جدید است. به همین دلیل با خیال راحت می‌توانید شرایط بورسیه دانشگاه‌های مختلف در کشورهای گوناگون را بررسی نمایید.

در این سایت نه تنها با شرایط بهترین بورسیه‌های تحصیلی، بلکه با شرایط مهاجرت نیز آشنا خواهید شد.

چگونه برای بورسیه تحصیلی درس بخوانیم؟

همه افرادی که می‌خوانند از طریق بورسیه تحصیل نمایند؛ باید به بهترین نحو ممکن درس بخوانند. این کار باعث می‌شود نمرات بالایی در دروس خود کسب کنند. همچنین دانشجو باید رضایت استادان خود را نیز با انجام کارهای مختلف مانند کارهای پژوهشی به بهترین نحو ممکن کسب نماید. نوشتن پایان نامه، تبدیل آن به کتاب، نوشتن مقالات علمی و چاپ آنها در مجلات معتبر تاثیر زیادی در بورسیه شدن دارد. پس برای بورسیه شدن خوب درس بخوانید و دانش خود را بالا ببرید.

کلام آخر

بورسیه تحصیلی چیست؟ یکی از بزرگترین آرزوهای بیشتر دانشجویان تحصیل در دانشگاه‌های معتبر در خارج از کشور است. برای تحصیل در این دانشگاه‌ها باید شهریه پرداخت کنید.

همچنین باید هزینه خوابگاه، غذا و… را نیز در نظر بگیرید. بسیاری از دانشجویان توانایی پرداخت چنین هزینه‌هایی را ندارند. به همین نمی‌توانند به آرزوی خود که تحصیل در این  دانشگاه‌ها است برسند.

برای حل این مشکل خود دانشگاه‌ها، دولت‌ها، بعضی افراد نیکوکار، موسسات خصوصی و… اقدام به پرداخت هزینه‌های شهریه، خوابگاه و… برای این افراد می‌کنند. در واقع در پاسخ به این سوال که بورسیه تحصیلی چیست؟ می‌توان گفت؛ پرداخت هزینه دانشگاه توسط دیگران برای تحصیل رایگان دانشجو.

بورسیه‌ دارای انواع مختلفی است که هر فردی با توجه به شرایط خود می‌تواند از آن استفاده نماید.

معمولاً بورسیه‌ها شامل دو مدل بورسیه همراه با فعالیت جانبی و بدون فعالیت جانبی هستند.

تفاوت این دو نوع بورسیه در این است که در مورد دوم دانشجو باید برای کسب بورسیه، فعالیت‌هایی مانند کمک به استاد راهنما به عنوان دستیار تدریس و یا دستیار آزمایشگاه را انجام دهد. همچنین می‌تواند به عنوان کارآموز در یک موسسه و یا شرکت مشغول به کار شود. البته درآمد کارآموزی معمولاً از سایر موارد بیشتر است.

به افرادی با شرایط خاص مانند معلولیت جسمی و یا ساکن مناطق خاص مانند مناطق جنگ‌زده و… نیز بورسیه تعلق می‌گیرد. شرایط بورسیه تحصیلی در ایران نیز تقریباً مانند کشورهای دیگر است. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات کافی در مورد بورسیه تحصیلی چیست را کسب کرده باشید.

سوالات متداول:

  1. هدف از گرفتن بورسیه تحصیلی چیست؟

هدف از بورسیه تحصیلی کمک به تحصیل دانشجویانی است که با استعداد هستند؛ اما توانایی پرداخت شهریه‌ دانشگاه‌های معتبر جهان را برای شکوفایی استعدادهای خود و تحصیل ندارند. با اخذ بورسیه این دانشجویان می‌توانند آینده درخشانی را برای خود رقم بزنند.

  1. بورسیه‌های تحصیلی به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

بورسیه‌های تحصیلی شامل دو دسته بدون انجام فعالیت‌های جانبی و همراه با فعالیت‌های جانبی هستند.

  1. برای اخذ بورسیه تحصیلی باید به چه سایت‌هایی مراجعه کرد؟

سایت‌های زیر برای مشتهده شرایط بورسیه مناسب هستند:

  • اسکالرشیپ پوزیشن
  • تاپ یونی ورسیتی
  • و… اشاره کرد.
  1. آیا همه می‌توانند از بورسیه استفاده نمایند؟

پاسخ این سوال تا حد زیادی به شرایط دانشجو بستگی دارد. بعضی از دانشجویان دارای استعدادهای ویژه‌ای هستند. بعضی دارای معلولیت جسمانی. همچنین بعضی دیگر شرایط مالی خوبی ندارند. به ساکنین مناطق دورافتاده مانند آفریقا و یا مناطق جنگی به آسانی بورسیه تعلق می‌گیرد.

  1. دستیار تدریس باید چه کارهایی را انجام دهد؟

یکی از شرایط بورسیه کمک به استاد راهنما به عنوان دستیار تدریس است. دستیار تدریس کارهایی مانند تصحیح برگه دانشجویان، نمره دادن به آنها، کمک به استاد در کارهای پژوهشی را انجام می‌دهد. البته باید زمینه تحصیلی و پژوهشی استاد راهنما و دانشجو بسیار به یکدیگر شباهت داشته باشند.

پیشنهاد ویژه: بسته آموزشی گنجینه طلایی، از انتخاب موضوع تا دفاع فوق‌العاده پایان نامه   کلیک کنید

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.