انواع مقالات علمی و ساختار آن

همه چیز در مورد انواع مقاله علمی؛ و نکات مهم آن

بدون ديدگاه

انواع مقاله علمی شامل چه نوع مقالاتی هستند؟  مقاله علمی چیست؟ این یکی از بزرگترین سوالاتی بود که هنگام نوشتن مقاله و استخراج مقاله از پایان نامه به ذهن دانشجویان خطور می‌کند. یادمه بعد از اینکه با پایان نامه چیست؟ آشنا شدم و پایان نامه خودم رو نوشتم. استادم به دلیل کیفیت بالای پایان نامه از من خواستند علاوه بر استخراج کتاب از پایان نامه، انواع مقاله علمی رو هم از پایان نامم استخراج کنم.

اما چرا نوشتن انواع مقاله برای دانشجویان ضرورت داره؟

من خودم میخواستم رزومه قوی‌تری داشته باشم. اما کلاً حیفه که افرادی که زحمت نوشتن پایان نامه رو میکشن، از اون مقاله استخراج نکنند.

البته نوشتن پایان نامه توسط دیگران باعث میشه استخراج مقاله از پایان نامه سخت باشه.

شما عزیزان می‌تونید با خوندن مقاله پایان نامه چیست؟ خودتون به راحتی پایان نامه رو بنویسید. در ادامه همراه من باشید تا با انواع مقاله علمی آشنا شید.

ضرورت نوشتن انواع مقاله علمی

آگاهی از این موضوع که چه مقالاتی در مجله چاپ می‌شود، باعث خواهد شد تا مقالات را برای چاپ با توجه به قوانین آن مجله انجام شود.

معمولاً شش نوع مقاله علمی بیشتر در مجلات چاپ می‌شوند. به همین دلیل برای چاپ مقاله در مجلات شناخت انواع مقاله علمی ضرورت دارد. هنگامی که شما می‌دانید شرایط نگارش برای چاپ هر مقاله در مجله چگونه است؛ با اطلاعات بیشتری شروع به نوشتن مقاله می‌کنید.

در حقیقت نوشتن مقاله نوعی پژوهش است که پس از پذیرش در مجلات بین‌المللی، مخاطبان زیادی می‌توانند آن را مطالعه نمایند.

این موضوع نه تنها باعث گسترش یک موضوع علمی در سراسر جهان می‌شود، بلکه اعتبار و شهرت شما را در آن زمینه تخصصی افزایش می‌دهد.

تقسیم‌بندی انواع مقاله از دیدگاه‌های مختلف چگونه است؟

اگر بخواهیم تقسیم‌بندی مقالات از نقطه‌نظرهای مختلف را بررسی کنیم باید موارد زیر را در نظر داشته باشیم.

دسته‌بندی انواع مقاله علمی به طور کلی شامل مقالات زیر هستند:

  • مقالات ساختاری
  • مقالات براساس مکان انتشار و چاپ.

انواع مقالات براساس نوع و ساختار شامل موارد زیر هستند:

آشنایی با مقالات ساختاری

آشنایی با ساختار مقاله علمی

۱٫ انواع مقاله علمی؛ مقاله پژوهشی (original research)

این نوع از مقاله همانطور که از نامش پیداست براساس تحقیق و پژوهش نوشته شده است. در واقع نویسنده با انجام تحقیق درباره یک موضوع این اطلاعات را به دست آورده است.

این مقالات به دلیل ماهیت پژوهشی و انجام کار علمی در مجلات مختلف چاپ می‌شوند.

مقاله از نوع پژوهشی در واقع نتیجه یکسری تحقیق و پژوهش جدید می‌باشد که محققان قبلی کاری مانند آن را انجام نداده‌اند.

بسیاری از محققان نوشتن این نوع از مقاله را به سایر مقالات ترجیح می‌دهند؛ زیرا به علت جدید بودن متن مقاله، مجلات بیشتری برای چاپ از آن استقبال می‌کنند. مقاله پژوهشی شامل بخش‌های زیر است:

  • معرفی
  • روش‌ها
  • نتایج
  • بخش بحث و گفتگو

از مهمترین مواردی که در نوشتن مقاله پژوهشی باید به آن توجه شود، رعایت اصول اخلاقی است. بله!!!

تعجب نکنید اصول اخلاقی…

دست یافتن به نتایج جدید درباره یک موضوع دلیلی بر کوچک شمردن پژوهش‌های قبلی و بزرگ کردن خودتان نیست!

همیشه این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که تلاش‌های افراد گذشته باعث ایجاد جرقه در ذهن شما و بسیاری از افراد برای انجام پژوهش و کارعلمی نمی‌شد. حتی در مواردی که این پژوهش‌ها به خاطر مشکلات رها شده باشد باز هم به دلیل استارت کار دارای اهمیت هستند.

در انجام کارهای پژوهشی با واژه‌ای به نام سرقت ادبی آشنا می‌شویم. اما سرقت ادبی چیست؟ چرا در انجام کارهای پژوهشی باید از سرقت ادبی دوری کنیم؟

سرقت ادبی یا پلاجیاریزم از بدترین مشکلاتی است که در دنیای پژوهش می‌توان آن را مشاهده کرد. سرقت به معنی دزدی و برداشتن هرچیزی است که متعلق به دیگران می‌باشد. در دنیای پژوهش سرقت ادبی یعنی پژوهش‌های دیگران را که با زحمت خود به دست آورده‌اند را یک فرد دیگر به نام خود منتشر نماید. گاهی اوقات این سرقت با میل و رغبت شخص صورت می‌گیرد و گاهی به صورت غیر عمدی. به عنوان مثال وقتی فردی از یک گروه تحقیقاتی می‌خواهد تا یک مقاله علمی پژوهشی برای او بنویسند، ممکن است این گروه اقدام به کپی مطالب دیگران کنند. در چنین حالتی فرد از کپی و سرقت خبری ندارد و در حقیقت سرقت غیر عمدی است.

به همین دلیل در هنگام انجام هرگونه پژوهش باید اگر از پژوهش‌های افراد قبلی استفاده کردید، نام نویسندگان و پژوهشگران را ذکر نمایید.

تلاش کنید روش‌های استناددهی را به خوبی فراگیرید. این کار به شما کمک می‌کند به خوبی ارجاعات و منابع را ذکر کنید. با ذکر نام افراد هر نوع شبهه‌ای را در مورد سرقت علمی از بین ببرید.

چگونه داوران از سرقت و کپی مطالب علمی آگاه می‌شوند؟

آگاهی داوران از سرقت علمی

این روزها روش‌ها و نرم‌ افزارهای زیادی برای استخراج میزان کپی و یا شباهت علمی ابداع شده‌اند. از مهمترین این روش‌ها می‌توان به روش پارافریز اشاره کرد. استفاده از نرم‌افزارهایی مانند آیتنتیکیت به پیدا کردن میزان کپی کمک زیادی می‌کنند. البته شما می‌توانید تا آن مطالب را بازنویسی کنید اینطوری دیگر مطلب کپی محسوب نمی‌شود.

آشنایی با مهمترین بخش‌های مقاله پژوهشی

در نگارش مقالات پژوهشی مانند هر مقاله دیگر باید به ترتیب بخش‌ها دقت نمایید. برای نوشتن مقاله پژوهشی باید ترتیب بخش‌های زیر را رعایت کنید.

  • عنوان مقاله
  • اسامی نویسندگان (افیلیشن
  • چکیده
  • کلمات کلیدی
  • مقدمه
  • ادبیات پژوهش
  • روش تحقیق
  • نتایج و یافته‌ها
  • سپاسگزاری
  • منابع.

 ضرورت نوشتن مقالات علمی پژوهشی

مقاله علمی پژوهشی از انواع مقاله علمی است که کمک زیادی به رشد شما در زمینه کاری و تحصیلی می‌کند. علاوه بر ارائه این مقالات در مجلات معتبر، پس از چاپ می‌توانید آن را به محل کار خود ارائه دهید.

این کار موجب ارتقا و افزایش درآمد شما می‌شود. همچنین برای رساله دکترا و پایان نامه نیز داشتن مقاله علمی پژوهشی امتیاز محسوب خواهد شد.

چاپ مقاله در ژورنال‌های بین‌المللی، نه تنها باعث افزایش اعتبار علمی شما، بلکه باعث معرفی به پژوهشگران دیگر نیز در سراسر جهان می‌شود.

۲٫ انواع مقاله علمی؛ مقاله مروری (Review Article)

مقالات مروری به صورت خلاصه به تحقیق درباره یک موضوع خاص می‌پردازد.

در این نوع از مقالات مشکلاتی که در آینده در راه تحقیق و پژوهش درباره آن موضوع قرار می‌گیرند، بررسی می‌شوند.

قبل از نوشتن این نوع از مقاله بایستی مجله برای شما دعوت‌نامه ارسال نماید. به همین دلیل برای مجله ایمیل ارسال کرده و او را از پیش‌نویس موضوع مطلع کنید. درباره تعداد کلمات مقاله نیز باید با مجله مورد نظر خود صحبت نمایید.

درباره این موضوع نیز از مجله مورد نظرتان اطلاعات کامل بگیرید. از مهمترین افرادی که اقدام به مطالعه مقاله مروری می‌کنند می‌توان به افراد زیر اشاره کرد:

  • دانشجویان رشته‌های مختلف
  • پژوهشگرانی که درباره موضوع مقاله به دنبال انجام پژوهش‌های جدید می‌باشند.

بخش‌‌های مختلف مقالات مروری شامل موارد زیر هستند:

  • عنوان
  • چکیده
  • مقدمه
  • روش انجام کار
  • یافته‌ها
  • نتیجه‌گیری
  • تقدیر و تشکر
  • فهرست‌ها

۳٫ انواع مقاله علمی؛ گزارش‌ها یا نامه‌های کوتاه (short letters or reports)

بعد از نوشتن مقاله پژوهشی می‌توانید آن را خلاصه کنید. به این خلاصه گزارش یا نامه مقاله علمی کوتاه گفته می‎‌شود.

این نوع از مقاله دارای متن کوتاهی بوده و باید بعد از اتمام مقاله پژوهشی نوشته شود. در این سبک از مقاله باید حتماً نمودارها و یا جدول‌های مقاله پژوهشی را به کار ببرید.

۴٫      مطالعات موردی (case-study)

در این نوع از مقالات، یک مورد خاص درباره یک پدیده جالب و جدید بررسی می‌شود.

معمولاً بیشتر دانشجویان پزشکی، پرستاری، علوم آزمایشگاهی و…اقدام به نوشتن این نوع از مقاله می‌کنند. به عنوان مثال بیشتر مقاله‌های پزشکی با توجه به شرایط خاص بیمار، تشخیص و راهکارهای لازم برای درمان نوشته می‌شوند. پیشرفت‌های پزشکی مدیون این نوع از تحقیقات و این سبک از مقاله هستند.

۵٫ انواع مقاله علمی؛ مقاله نظری (opinion article)

در این سبک از مقالات نویسنده، بررسی و تحلیل یک تحقیق خاص را انجام می‌دهد. این سبک از مقالات با هدف نقد یک موضوع خاص انجام می‌شود. تجزیه و تحلیل با توجه به نقاط ضعف و قوت صورت می‌گیرد. متن این مقالات طولانی نیست و حدود ۲۰۰۰ کلمه است.

به همین دلیل در این متن نه چندان طولانی باید نویسنده با ادله، مطلبی را رد و یا از آن حمایت و نظریه جدیدی را مطرح کند.

از مهمترین بخش‌های مقاله نظری می‌توان به موارد زیراشاره کرد:

  • چکیده
  • مسأله و موضوع پژوهش مورد بحث
  • هدف و ساختار مقاله
  • منابع مورد استفاده
  • نتیجه‌گیری

۶٫ انواع مقاله علمی؛ نقد کتاب (book review)

از مهمترین مقالاتی که در مجلات علمی چاپ و در اختیار پژوهشگران قرار می‌گیرد، نقد کتاب است.

اما چرا مقالات نقد کتاب این همه با ارزش هستند؟

زیرا در متن این کتاب‌ها، جدیدترین کتاب‌های علمی نقد شده و انواع نظریه در مورد این کتاب‌ها مطرح شده است. مقالاتی که در زمینه نقد کتاب نوشته می‌شوند، متن بسیار کوتاهی دارند و برای نوشتن آن‌ها به زمان زیادی نیاز ندارید.

مقالات نقد کتاب برای افرادی که تازه شروع به یادگیری مراحل نوشتن مقاله کرده‌اند بسیار مفید است. زیرا علاوه بر اینکه با آخرین تحقیقات جدید علمی آشنا می‌شوند، مقالاتی را نیز می‌توانند بنویسند و رزومه علمی خود را قوی کنند.

 انواع مقالات براساس محل و بستر انتشار

همانطور که قبلاً گفتیم مکان چاپ مجله دارای اهمیت بسیار بالایی است. برخی از دسته‌بندی‌ها با توجه به نوع مجله انجام می‌شود. در ادامه به این مجلات اشاره می‌کنیم:

۱٫ انواع مقاله علمی؛ مقالات ISI

یادمه در زمان دانشجوییم، همیشه استادان از اهمیت  انواع مقاله علمی ISI صحبت می‌کردند. اما مقاله آی اس آی چیست و چرا این همه برای رشد علمی ضرورت دارد. از مهمترین کارهایی که این موسسه انجام داده چاپ، مقالات، مجلات و کتبی است که

پس از بررسی‌های متعدد و براساس استاندارد انتخاب شده‌اند.

اگر مجله‌ای تمام معیارهای این موسسه را داشته باشد موسسه آی اس آی نامیده می‌شود. همچنین اگر مقاله‌ای در این مجلات چاپ شود به آن مقاله آی اس آی گفته می‌شود. به دلیل ارزش علمی بالای این مقاله در سراسر جهان، نوشتن این نوع از مقاله باعث داشتن رزومه‌ای قوی می‌شود.

۲٫ مقالات اسکوپوس (SCOPUS)

ناشر اسکوپوس و الزویر در مقالات علمی

در مقاله اسکوپوس چیست؟ به طور کامل درباره این نوع از مقاله برای شما عزیزان توضیح دادم.

از انواع مقاله علمی می‌توان به اسکوپوس اشاره کرد. این پایگاه علمی توسط ناشر هلندی در سال ۲۰۰۴ میلادی تاسیس شد. این پایگاه شباهت زیادی به ISI دارد.

شما عزیزان می‌توانید برای خود یک پروفایل کاربری در اسکوپوس بسازید. همچنین مقالات مختلف از سراسر جهان را در اسکوپوس ببینید. فرقی نمی‌کند در چه رشته‌ تخصصی پژوهش نمایید؛ زیرا در تمام رشته‌ها می‌توانید مقالات خود را در مجلات اسکوپوس به چاپ برسانید. در صورت چاپ مقاله در این پایگاه مقاله شما اسکوپوس نامیده می‌شود. در اسکوپوس شاخص Q وجود دارد. رتبه‌بندی مقالات براساس این شاخص انجام می‌شود.  Q1 نشان‌دهنده بالاترین امتیاز و Q4 نشان‌دهنده کمترین امتیاز است.

۳٫ انواع مقاله علمی؛ مقالات ISC

یکی دیگر از پایگاه‌های علمی و معتبر برای منتشر کردن مقالات علمی این پایگاه است. برای منتشر کردن مقالات پژوهشی با ارزش و معتبر این پایگاه علمی قوانین سختگیرانه‌ای را قرار داده است. همه این قوانین برای افزایش بار علمی پژوهشگران است. مهمترین نکته‌ در مورد این پایگاه علمی این است که فقط پژوهشگران دنیای اسلام می‌توانند در آن مقاله منتشر نمایند. در واقع این پایگاه علمی برای رشد بیشتر جامعه اسلامی و تبادل نظر پژوهشگران مسلمان تاسیس شده است. تمام مقالات پذیرفته شده در این پایگاه به عنوان مقاله ISC شناخته می‌شوند.

مقالات این پایگاه اعتبار بسیار بالایی دارند؛ زیرا این پایگاه دارای رتبه سوم در بین معروفترین پایگاه‌های استنادی علمی دنیا است.

۴٫ انواع مقاله علمی؛ مقالات کنفرانسی

این نوع از مقالات همانطور که از نامشان پیدا است برای کنفرانس‌های مختلف تهیه می‌شوند. پروسه داوری جهت پذیرش این نوع از مقالات بسیار کوتاه بوده و حتماً باید برای شرکت و ارائه مقاله هزینه پرداخت نمایید. اعتبار این نوع از مقالات مانند سایر مقالات بالا نیست. این سبک از مقالات برای افرادی مناسب است که هنوز هیچ مقاله‌ای ننوشته‌اند. در واقع افرادی که مبتدی در مقاله‌نویسی هستند بهتر است ابتدا شروع به نوشتن مقالات کنفرانسی نمایند.

 کلام آخر

آشنایی با انواع مقاله علمی برای دانشجویان و کسانی که می‌خواهند مقاله بنویسند ضرورت دارد. اگر کسی از شما بپرسد انواع مقاله را نام ببرید دیگر با خواندن این مقاله می‌توانید نام ببرید.

من دانشجویان زیادی رو میشناسم که وقتی صحبت از نوشتن مقاله میاد، تصور می‌کنند نوشتن مقاله کاری سخت هست. آشنایی با انواع مقالات به شما کمک می‌کنه تا بتونید راحت‌تر به نگارش انواع مقاله علمی بپردازید. در این مقاله با انواع مقاله نویسی علمی مانند پژوهشی و… آشنا شدید. امیدوارم پس از خوندن این مقاله، کارهای پژوهشی خود را به تنهایی انجام دهید. زیرا ممکن است دچار تله سرقت ادبی شوید. در این صورت نه تنها کار شما پژوهشی نیست، بلکه آبرو و اعتبار علمی شما نیز به خطر خواهد افتاد!!!

پیشنهاد ویژه: فیلم آموزشی انتخاب موضوع مقاله علمی و پایان‌نامه به صورت گام به گام     کلیک کنید

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.