نکات مهم در انتخاب استاد مشاور
نکات مهم در انتخاب استاد مشاور از مهمترین سوالاتی است که به ذهن دانشجویان کارشناسی ارشد در هنگام انتخاب واحد پایان نامه میرسه. همونطور که قبلاً برای شما در پایان نامه چیست گفتم؛ دو شیوه در کارشناسی ارشد وجود داره. شیوه آموزش محور و شیوه پژوهش محور.
در شیوه پژوهش محور باید دانشجویان واحد پایان نامه را بگذرانند. اما در شیوه آموزش محور گذراندن چند واحد تحصیلی برای اتمام تحصیلات در مقطع کارشناسی ارشد کافیه. همه دانشجویانی که واحد پایان نامه رو انتخاب میکنند؛ باید اون رو بعد از طی مراحلی زیر نظر استاد راهنما و استاد مشاور بنویسن.
یادمه اولین باری که به مدیر گروه برای انجام کارهای پایان نامه مراجعه کردم؛ ایشون یک استاد راهنما از بین سایر اساتید به من معرفی کردن. راستش خیلی از انجام پایان نامه میترسیدم. حتی چند بار خواستم پایان نامه خودم بدم موسسات یا افراد دیگهای که این کار رو انجام میدن. اما چون حکم شرعی پایان نامه نویسی و همچنین قوانین دانشگاه رو در این مورد میدونستم از این کار خودداری کردم. چون اگر دانشگاه متوجه میشد پایان نامه من توسط شخص دیگهای نوشته شده من از دانشگاه اخراج میشدم.
علاوه بر همه این موارد شنیده بودم که میتونیم از پایان ناممون کتاب یا مقاله در بیاریم. تبدیل پایان نامه به کتاب و نوشتن انواع مقاله علمی در آینده خیلی روی تحصیلاتم در مقاطع بالاتر و همچنین آینده مالی و کاریم تاثیر میذاشت.
به همین دلیل تصمیم گرفتم به هر طریق شده بهترین پایان نامه رو بنویسم. هنگامی که در اتاق مدیر گروه بودم ایشون به من گفتند اصلاً نگران نباشم. چون علاوه بر استاد راهنما، یه شخص دیگه به نام استاد مشاور برای نوشتن پایان نامه در کنار من هست.
حتی ممکنه چند تا استاد مشاور داشته باشم. این حرف خیلی منو خوشحال کرد. دیگه نگران نبودم؛ به کمک استادای خوبم میتونستم بهترین پایان نامه رو بنویسم. اما استاد مشاور به چه شخصی گفته میشه؟
آیا هر فردی میتونه نقش استاد مشاور رو ایفا کنه؟
قطعاً خیر!!!
در ادامه همراه من باشید تا درباره استاد مشاور اطلاعات کاملی کسب کنید.
آشنایی با استاد مشاور
استاد مشاور کیست؟ چه نقشی در فرایند پایان نامه دانشجو ایفا میکند؟
استاد مشاور همانطور که از نامش پیداست؛ نقش یک مشاور در انجام پایان نامه و رساله دکترا را ایفا میکند.
در واقع استاد مشاور شخصی است که در زمینه مورد نظر به خوبی تسلط و دانش کافی دارد. این تسلط و دانش به خاطر آن است که قبلاً در این زمینه پژوهشهای بسیاری را انجام داده و دارای مقالهها و آثار متعدد علمی در این زمینه است.
استاد مشاور به شما کمک میکند تا بدون هیچ نوع نگرانی و استرسی بتوانید به تمام سوالاتی که در مورد پایان نامه خود دارید، دست پیدا کنید.
استاد مشاور به وسیله استاد راهنما معرفی میشود. برخلاف استاد راهنما که یک نفر میباشد، استاد مشاور میتواند شامل چند نفر باشد.
تصور کنید شما در زمان نوشتن پایان نامه علاوه بر استاد راهنما میتوانید از یک یا چند نفر دیگر که به آنها استاد مشاور گفته میشود، کمک بگیرید. پس نباید هیچ نوعی نگرانی و دغدغهای در این مورد داشته باشید. به همین دلیل به شما میگم هرگز پایان نامه خودتون ندید شخص دیگهای بنویسه!!!
چون علاوه بر هزینه زیادی که باید پرداخت کنید، در جلسه دفاع به دلیل نداشتن تسلط کافی به خوبی نمیتونید از پایان نامه خود دفاع کنید. بدتر از همه اینکه باید استخراج کتاب یا مقاله رو هم به همون موسسات بسپارید؛ چون به خوبی روی پژوهش خود تسلط ندارید.
در ادامه با نکات مهم در انتخاب استاد مشاور آشنا میشید تا بتونید به بهترین نحو ممکن استاد راهنمای خودتون انتخاب کنید. پس دانشجوی عزیز مطلب زیر رو هرگز از دست نده و به بقیه دوستاتم توصیه کن برای موفقیت بیشتر در پروسه پایان نامه این مطلب بخونن!!!
آشنایی با نکات مهم در انتخاب استاد مشاور
نوشتن پروپوزال از سختترین کارهایی است که توسط دانشجو باید انجام شود. پس از نوشتن پروپوزال و ارسال آن برای گروهی که باید آن را تایید نمایید نوشتن پایان نامه شروع میشود. بسیاری از دانشجویان تصور میکنند نوشتن پروپوزال کاری ساده است؛ در حالیکه در واقعیت اینطور نیست.
پروپوزال ممکن است بارها از سوی دانشگاه رد شود و تایید نشود. این کار منجر به تلف شدن وقت دانشجو و طولانی شدن پروسه پایان نامه نویسی میشود. استاد راهنما به شما کمک میکند تا در کنار راهنماییهای استاد راهنما بتوانید در کمترین زمان ممکن بهترین پروپوزال مورد تایید دانشگاه را بنویسید.
به همین دلیل انتخاب یک استاد مشاور با تجربه و متبحر در این زمینه اهمیت زیادی دارد. نکات مهم در انتخاب استاد مشاور و شرایط استاد مشاور پایان نامه کارشناسی ارشد شامل موارد زیر است:
1. نکات مهم در انتخاب استاد مشاور؛ بررسی سابقه استاد مشاور
از مهمترین نکات مهم در انتخاب استاد مشاور، بررسی سابقه کاری استاد مشاور است. برای انجام این کار در مرحله اول باید پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکترا استاد مشاور را به دقت بررسی کنید. همچنین در رزومه استاد تعداد پایان نامههایی را که با موفقیت به پایان رسانده است را بررسی کنید. همه اینکارها به خاطر آن است که یک استاد مشاور با تجربه را انتخاب کنید. استاد راهنما نیز میتواند در این زمینه شما را راهنمایی کند.
2.صحبت با دانشجویان موفق
یکی از آسانترین راهها برای انتخاب استاد مشاور با تجربه، صحبت با دانشجویانی است که قبل از شما واحد پایان نامه را پاس کردهاند. این دانشجویان به خوبی میتوانند شما را راهنمایی کنند چون با اخلاق و همچنین میزان کار حرفهای استاد راهنما و مشاور خود قبلاً آشنا شدهاند.
3.نکات مهم در انتخاب استاد مشاور؛اشراف استاد بر موضوع پایان نامه
یکی دیگر از مهمترین نکات مهم در انتخاب استاد مشاور اشراف او بر موضوع انتخابی است. ممکن است یک استاد مشاور بسیار با تجربه و متخصص باشد؛ اما در زمینه موضوع انتخابی شما تسلط و اطلاعات کافی نداشته باشد. بعضی از استادان راهنما فقط در چند زمینه کاری و تحصیلی خود حرفهای میشوند و به بقیه موضوعات به طور متوسط اشراف دارند. پس حتماً رزومه استاد مشاور خود را مطالعه کرده تا بتوانید متوجه شوید بر موضوع انتخاب شما تسلط کافی دارد یا خیر. همچنین میتوانید با مدیر گروه و استاد راهنما نیز صحبت نمایید. زیرا آنها به خوبی میدانند که کدام استاد مشاورها بر چه موضوعاتی بیشتر تسلط دارند.
4. بررسی ساعات حضور
از برجستهترین نکات مهم در انتخاب استاد مشاور، توجه به زمان حضور او در دانشگاه است. پس حتماً برنامه درسی و مشاوره استاد مشاور خود را بررسی نمایید. این کار به شما کمک میکند تا در وقت و هزینههای خود صرفهجویی نمایید. تصور کنید شما به دانشگاه برای گرفتن مشاور و سوال پرسیدن از استاد مشاور میروید و استاد مشاور اصلاً آن روز در دانشگاه حضور ندارد!!! این کار نه تنها باعث ناراحتی شما میشود، بلکه همیشه این استرس را ممکن است با خود داشته باشید که نکند استاد مشاور هنگام مراجعه من حضور نداشته و یا کلاس داشته باشد.
5. آشنایی با انواع روشهای آماری و تحقیقی
در فرایند پژوهش و نوشتن پایان نامه و یا رساله معمولاً از روشهای تحقیقی و آماری استفاده میشود. استفاده از این روشها اندکی در ابتدا مشکل است. زیرا افرادی که قبلاً با این روشها کار کردهاند به خوبی میتوانند آنها را تجزیه و تحلیل نمایند. از مهمترین نکات مهم در انتخاب استاد مشاور، تسلط استاد به روشهای تحقیقی و آماری است. کارهای پژوهشی استاد مشاور و استفاده از روشهای مختلف میزان تسلط او را نشان میدهد.
6. مرتبط بودن زمینه تحصیلی
اگر استاد مشاوری را انتخاب کنید که رشته تحصیلی، مقالهها و پژوهشهای ایشان بسیار نزدیک به موضوع پروپوزال شما باشد؛ قطعاً ایشان بهتر میتوانند شما را راهنمایی کنند.
7. نکات مهم در انتخاب استاد مشاور؛ انتخاب استاد با اخلاق
داشتن اخلاق حرفهای و کاری از دیگر نکات مهم در انتخاب استاد مشاور است. من دانشجویانی زیادی را دیدهام که به خاطر نداشتن اخلاق حرفهای استاد به مشکلاتی زیادی برخوردهاند. حتماً میپرسید چه مشکلاتی؟ بعضی از استادان مشاور به خوبی دانشجو را در زمینه موضوع مورد نظر راهنمایی نمیکنند. در نتیجه دانشجو سردرگم میشود و به خوبی نمیتواند پژوهشهای لازم را پیرامون موضوع خود انجام دهد. همچنین من استاد مشاوری را دیدهام که به دانشجو میگویند فردا در یک ساعت مشخص شده در دانشگاه حضور یابد؛ در حالیکه خود استاد مشاور بدون داشتن هیچ عذری در ساعت تعیین شده حاضر نمیشود. از دیگر مشکلات رایج میتوان نپذیرفتن صحبتهای دانشجو و اعمال نظر شخصی را بیان کرد. بعضی از دانشجویان بیان میکنند استاد مشاور اصلاً به صحبتهای آنها گوش نمیدهد و فقط برصحبتهای خود تاکید میکند.
بعضی از دانشجویان علاوه بر مشکلاتی مانند اخذ واحد پایان نامه و انتخاب استاد راهنما و مشاور، مشکلاتی مانند پاس نکردن یک یا دو واحد درسی نیز را دارند. برای این مشکل نیز میتوانید از طرح معرفی به استاد استفاده نمایید. در این طرح دانشجویان در صورت داشتن شرایط طرح میتوانند واحدهای مورد نظر را گذرانده و مشکلی در این زمینه نداشته باشند.
پروسه انتخاب استاد مشاور چگونه است؟
همه دانشجویانی که پایان نامه کارشناسی ارشد را انتخاب میکنند؛ باید برای پاس کردن این واحد حتماً یک استاد راهنما داشته باشند. علاوه بر استاد راهنما برای کمک بیشتر به دانشجو در انجام واحد پایان نامه، دانشگاه معمولاً پیشنهاد استاد مشاور نیز میدهد. در دوره کارشناسی ارشد معمولاً یک استاد مشاور کافی است. اما در دوره دکترا و برای نوشتن رساله معمولاً از دو استاد مشاور کمک گرفته میشود.
همانطور که قبلاً گفتم انتخاب استاد مشاور به وسیله استاد راهنما انجام میشود. به همین دلیل دانشجویان اول بایستی استاد راهنما را انتخاب نمایند.
برای انتخاب استاد راهنما دانشجو باید مراحلی را طی کنند. در مرحله اول باید با مدیر گروه مربوطه صحبت کرده و براساس پیشنهاد مدیر گروه استاد راهنمای خود را انتخاب نمایند. سپس به آموزش دانشگاه مراجعه و فرمی را که مخصوص این کار است را پر نمایند. این فرم به استاد راهنما ارجاع داده شده و در صورت پذیرش، استاد راهنما فرم را امضا میکند و تاریخ میزند.
سپس باید مدیر گروه فرمی را که استاد راهنما امضا کرده تایید نماید. پس از تایید مدیر گروه شورای تحصیلات تکمیلی و معاون آموزشی نیز باید این فرم را تایید و امضا نمایند. پس از طی کلیه مراحل فوق دیگر استاد راهنمای شما به صورت رسمی از طرف دانشگاه مشخص شده است.
به محض مراجعه شما به استاد راهنما، ایشان در صورت ضرورت و با تشخیص خود، استاد مشاور را با توجه به موضوع پروپوزال شما تعیین میکند. معمولاً استاد راهنما، استاد مشاوری را انتخاب میکند که در زمینه موضوع انتخابی شما پژوهشهای زیادی را انجام داده و با تجربه باشد.
البته باید به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که استاد مشاوری که از سوی استاد راهنما انتخاب میشود، باید توسط شورای تخصصی گروه نیز تایید شود. در پروسه انتخاب استاد مشاور، دانشجویان معمولاً کاری از لحاظ اداری انجام نمیدهند و کلیه کارها توسط استاد راهنما انجام میشود.
استاد مشاور چه وظایفی دارد؟
همانطور که قبلاً گفتیم استاد مشاور همانطور که از نامش پیداست به ارائه مشاوره به دانشجویان میپردازد. از مهمترین نکات مهم در انتخاب استاد مشاور، انجام وظایف ایشان به درستی است. همانطور که در بخش اخلاقی گفتیم ممکن است به دلیل نداشتن اخلاق حرفهای استاد مشاور بعضی از وظایف خود را به درستی انجام ندهد. در ادامه با مهمترین وظایف استاد مشاور که تاثیر زیادی در راهنمایی در پروسه انجام پایان نامه دارد، انجام میشوید.
- تسلط بر قوانین آموزشی و…
استاد مشاور به دلیل داشتن تحصیلات بالا و انجام دادن کارهای پژوهشی در بستر دانشگاه باید به خوبی از وظایف واگذار شده به وی و همچنین قوانین آموزشی، فرهنگی و پژوهشی آگاه باشد.
- روشن کردن مسیر پروسه فعالیت برای دانشجو
استاد مشاور باید بتواند به خوبی دانشجویان را با قوانین و آییننامههای دانشگاه آشنا کند. همچنین باید برای دانشجویان پرونده تشکیل داده و مشخصات دانشجو همراه با موضوع و… را در آن ثبت نماید. پس از آن باید مشاورههای تحصیلی و شغلی را در اختیار دانشجویان بگذارد.
- تعیین زمان مشاوره
استاد مشاور باید زمانی را برای مشاوره دادن به دانشجو انتخاب و در آن زمان حتماً حضور داشته باشد. تنها در صورتی که کاری بسیار ضروری برای ایشان پیش بیاد میتواند عدم حضور خود را در جلسه تعیین شده را توجیه نماید.
- پیدا کردن دانشجویان مستعد
از مهمترین وظایف استاد مشاور، شناسایی دانشجویان با استعداد و پرتلاش و کمک به آنها برای رشد و پیشرفت بیشتر است. همچنین معمولاً استاد مشاور اینگونه دانشجویان را برای انجام کار علمی به دانشگاه معرفی میکند.
- راهنمایی در زمینه پایان نامه
استاد مشاور باید به خوبی دانشجو را در زمینه منابع انتخابی برای موضوع مورد نظر راهنمایی نماید.
- انجام اصلاحات لازم در پایان نامه
استاد مشاور همراه با دانشجو از شروع کار فصلهای پایان نامه را بررسی و کلیه اصلاحات لازم را به او یاد آوری میکند.
- حضور در جلسات
معمولاً جلساتی برای بررسی پایان نامه از سوی استاد راهنما برگزار میشود که استاد مشاور نیز بهتر است در آن شرکت نماید.
- در دسترس بودن
بسیاری از دانشجویان از عدم دسترسی به استاد مشاور خود شکایت دارند. یکی از مهمترین وظایف استاد مشاور در دسترس بودن است.
- انجام اصلاحات لازم پیش از دفاع
استاد مشاور در کنار استاد راهنما پایان نامه شما را قبل از جلسه دفاع بررسی کرده و مشاورههای لازم در این زمینه را به شما میدهد.
- حضور در جلسه دفاع
استاد مشاور باید در جلسه دفاع پایان نامه دانشجو شرکت کرده و نظرات خود را مطرح نماید.
- آماده کردن گزارش عملکرد
معمولاً خود دانشجویان باید گزارش عملکرد تهیه و به استاد راهنما تقدیم کنند. علاوه بر دانشجویان استاد مشاور نیز باید گزارشی تهیه و برای استاد راهنما ارسال نماید.
- ارزشیابی پایان نامه
ارزشیابی پایان نامه از مهمترین کارهایی است که توسط استاد مشاور بعد از اتمام پایان نامه انجام میشود.
حق الزحمه استاد مشاور پایان نامه کارشناسی ارشد نسبت به استاد راهنما بسیار کم و در قبال زحمات وی تقریباً ناچیز است. همچنین از تفاوت استاد راهنما و استاد مشاور میتوان به این موضوع اشاره کرد که استاد مشاور توسط استاد راهنما انتخاب شده و باید گزارش پایان نامه دانشجو را برای استاد راهنما ارسال نماید. همچنین استاد مشاور جزئیات پایان نامه را نسبت به استاد راهنما بیشتر بررسی کرده و دراین زمینه به بهترین نحو ممکن دانشجو را راهنمایی میکند. انتخاب استاد راهنما اجباری و استاد مشاور اختیاری است.
کلام آخر
نکات مهم در انتخاب استاد مشاور از مهمترین مواردی است که در هنگام اخذ واحد پایان نامه به ذهن دانشجویان خطور میکند. اما استاد مشاور کیست؟
استاد مشاور شخصی است که در کنار استاد راهنما به بهترین نحو ممکن شما را در نوشتن پایان نامه راهنمایی و هدایت میکند. استاد مشاور توسط استاد راهنما و بعد از تایید دانشگاه انتخاب میشود.
از نکات مهم در انتخاب استاد مشاور میتوان به سابقه استاد مشاور، نظر دانشجویان قبلی، اخلاق حرفهای و کاری، مرتبط بودن رشته استاد به موضوع تحصیلی و… اشاره کرد. داشتن اخلاق حرفهای برای استاد مشاور از اهمیت بالایی برخوردار است.
زیرا دانشجویان زیادی وجود داشتند که به دلیل لجبازی استاد مشاور و یا حتی راهنما، پروسه پایان نامه آنها بیش از حد طول کشیده و با مشکلات زیادی مواجه شدهاند. از مهمترین وظایف استاد راهنما میتوان به شناسایی دانشجویان با استعداد، حضور در دانشگاه در ساعت تعیین شده، حضور در جلسه دفاع، بررسی پایان نامه قبل از جلسه دفاع و… اشاره کرد. انتخاب استاد راهنما برای دانشجویان امری واجب و ضروری است. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات کافی در مورد استاد مشاور کسب کرده باشید.
پیشنهاد ویژه: بسته آموزشی گنجینه طلایی، از انتخاب موضوع تا دفاع فوقالعاده پایان نامه کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید