تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد چیست؟
تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد چیست؟ چرا بعضی از دانشجویان شیوه آموزش محور و بعضی شیوه پژوهش محور را انتخاب میکنند؟
یادمه در همون سالهای اول ورود، به دوره کارشناسی، استادمون در مورد کارشناسی ارشد و مزایای تحصیل در مقاطع بالاتر کلی برای ما صحبت کردند. قطعاً با تحصیل در مقاطع بالاتر بیشتر میتونستیم شغلهای بهتری برای خودمون بعد از اتمام تحصیلات پیدا کنیم.
همچنین میتونستیم بعد از دفاع در رساله دکترا، با توجه به رتبه علمی دانشگاهمون و همچنین میزان درجه علمی رساله در یک دانشگاه دیگه مشغول به تدریس بشیم. همه این چیزا برای خیلی از دانشجویان رویا بود.
استاد برامون توضیح دادن که چند تا شیوه در مقطع کارشناسی ارشد برای قبولی وجود داره. هر شیوه مزایا و ویژگیهای مخصوص به خودش داره. هر فردی با توجه به نیاز خود در زمینه کاری و تحصیلی شیوه مورد نظر انتخاب میکنه. در ادامه همراه من باشید تا با همه چیز درباره تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد آشنا شوید.
آشنایی با روشهای پژوهش محور
شیوه پژوهش محور چیست؟ آشنایی با شیوه پژوهش محور به شما کمک میکند تا با تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد بیشتر آشنا شوید.
قبل از سال 1389 تنها یک نوع شیوه برای تحصیل در ارشد وجود داشت و آن شیوه پژوهش محور بود. اما بعد از این سال شیوه آموزش محور نیز اضافه شد. در شیوه پژوهش محور، دانشجویان بعد از اتمام واحدهای درسی باید واحد پایان نامه را پاس نمایند. اما پایان نامه چیست؟ چرا نوشتن آن این همه ضرورت دارد؟
پایان نامه یک کار پژوهشی است که در آن استاد راهنما شما را در نوشتن پایان نامه یاری میکند. همچنین گاهی اوقات استاد راهنما، فرد دیگری به نام استاد مشاور را برای کمک بیشتر به شما انتخاب میکند. اما استاد مشاور کیست؟
استاد مشاور کسی است که در کنار استاد راهنما، شما را راهنمایی میکند. این شخص پایان نامه شما را قبل از دفاع بررسی کرده و تمام ایرادات را به شما یادآوری میکند. همچنین در جلسه دفاع پایان نامه حضور دارد. انتخاب استاد مشاور توسط استاد راهنما باعث کاهش دغدغه و نگرانیهای دانشجو در زمینه نوشتن پایان نامه میشود.
نوشتن پایان نامه یک کار پژوهشی بوده و دانشجو در پروسه نوشتن آن با انجام کار پژوهشی به طور کامل آشنا میشود. همچنین تبدیل پایان نامه به کتاب از بزرگترین مزیتهای نوشتن پایان نامه است. علاوه براین شما عزیزان میتوانید انواع مقاله علمی را از پایان نامه خود استخراج نمایید. از مهمترین مقالاتی که در مجلات معتبر چاپ میشوند؛ مقالات ISI هستند. نوشتن پایان نامه، داشتن انواع مقاله علمی و پژوهشی، مقاله ISI، داشتن کتاب به شما کمک میکند تا یک رزومه علمی قوی برای خود بسازید.
داشتن رزومه قوی برای اشتغال در شرکتهای معتبر با کسب حقوق و مزایای بیشتر الزامی است. زیرا رزومه قوی شما باعث اعتبار آن شرکت نیز میشود.
آشنایی با روشهای آموزش محور
در روش آموزش محور دیگر شما مجبور به پاس کردن واحد پایان نامه نیستید. در واقع در این روش واحد پایان نامه وجود ندارد.
دانشجویان در این روش میتوانند 2 تا 4 واحد باقیمانده را از درسهایی مانند سمینار بردارند. همچنین ممکن است استاد شما، دروسی را برای گذراندن معرفی نمایند. این شیوه بیشتر برای افرادی مناسب است که حوصله انجام کارهای پژوهشی را ندارند. یا اصلاً برای رزومه خود نیاز به پایان نامه، انواع مقاله و کارهای پژوهشی ندارند. همانطور که قبلاً گفتم از سال 1389 این روش وارد سیستم آموزشی شد.
اما چرا روش آموزش محور وارد سیستم دانشگاهی شد؟
یکی از مهمترین دلایل این کار افزایش ظرفیت دانشگاهها بود. در واقع با وارد کردن شیوه آموزش محور به سیستم دانشگاهی، افراد بیشتری خواهان شرکت در آزمون کارشناسی ارشد شدند.
همچنین ظرفیت دانشگاهها در زمینه کارشناسی ارشد حدود 20% با روش آموزش محور افزایش یافته است. از معایب کارشناسی ارشد آموزش محور میتوان به عدم انجام کار پژوهشی اشاره کرد. تعداد واحدهای کارشناسی ارشد آموزش محور مانند پژوهش محور است. فقط در شیوه آموزش محور دانشجویان باید معادل واحد پایان نامه دروسی مانند سمینار و… را اخذ نمایند.
تفاوت شیوه های آموزش محور و پژوهش محور برای قبولی در مقطع دکتری
تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد زمانی خود را نشان میدهد که شما میخواهید در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کنید.
کلیه افرادی که نمیخواهند در مقطع دکترا ادامه تحصیل دهند معمولاً شیوه آموزش محور را انتخاب میکنند. کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد چه آموزش محور و چه پژوهش محور میتوانند در آزمون دکترا شرکت کنند و هیچ محدودیتی ندارند.
اما همه افرادی که در آزمون دکترا پذیرفته شدهاند، باید در جلسه مصاحبه دکترا شرکت نمایند. مقطع دکترا مانند مقطع کارشناسی ارشد نیست. در مقطع کارشناسی ارشد شما پس از قبولی در دانشگاه میتوانید تحصیل خود را شروع کنید.
اما در مقطع دکترا پس از قبولی در آزمون باید در مصاحبهای که با حضور اساتید برتر برگزار میشود شرکت نمایید. پس از قبولی در مصاحبه دکترا قادر خواهید بود به تحصیل در این مقطع تحصیلی بپردازید. اساتیدی که در جلسه مصاحبه حضور دارند، به کارهای علمی پژوهشی بسیار توجه میکنند.
در حقیقت مصاحبه دکترا برای گزینش افرادی است که دارای بار علمی بالا هستند. کسانی در این مصاحبه پذیرفته میشوند که دارای بالاترین کارهای علمی و پژوهشی باشند. به همین دلیل داشتن پایان نامه، انواع مقاله علمی و پژوهشی چاپ شده در مجلات معتبر، مقاله آی اس آی و کتاب برای قبولی در مصاحبه در آزمون دکترا بسیار ضرورت دارد.
اگر شما میخواهید در مقطع دکترا به تحصیلات خود ادامه دهید بهتر است شیوه پژوهش محور را انتخاب نمایید. زیرا با نوشتن خود پایان نامه میتوانید چند مقاله و یک کتاب داشته باشید. با خواندن مقاله تبدیل پایان نامه به کتاب به راحتی میتوانید پایان نامه خود را به کتاب تبدیل نمایید.
تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد از لحاظ اعتبار
یکی از بزرگترین سوالاتی که به ذهن بسیاری از دانشجویان قبل از شرکت در کارشناسی ارشد میرسد این است که آیا مدرک شیوه آموزش محور و پژوهش محور به یک اندازه دارای اعتبار هستند یا خیر؟ مدرک کارشناسی ارشد در شیوه آموزش محور و پژوهش محور هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.
فقط در مدرک شما شیوه تحصیلی ذکر میشود. به عنوان مثال در شیوه پژوهش محور در تصویر مدرک کارشناسی ارشد پژوهش محور عبارت پژوهش محور و در تصویر مدرک کارشناسی ارشد آموزش محور عبارت آموزش محور درج میشود. به همین دلیل اعتبار مدرک آموزش محور دقیقا مانند پژوهش محور است.
بررسی کیفیت آموزشی در دو شیوه آموزش محور و پژوهش محور
کلیه دروسی که توسط دانشگاه تعیین و به وسیله اساتید تدریس میشوند؛ معمولاً با یکدگیر در این دو شیوه تفاوتی ندارند. مگر اینکه دانشگاه محل تحصیل شما در این دو شیوه متفاوت باشد. اما تفاوت اصلی در انجام کار پژوهشی است.
قطعاً همه افرادی که شیوه پژوهش محور را انتخاب و پایان نامه مینویسند؛ از لحاظ علمی و پژوهشی، دانش بالاتری نسبت به دانشجویان شیوه آموزش محور دارند.
امکان ادامه تحصیل در خارج از کشور
بسیاری از دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل میکنند؛ قصد ادامه تحصیل در مقطع دکترا را دارند. اما آیا تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد روی ادامه تحصیل در خارج از کشور در مقطع دکترا تاثیرگذار است؟ همانطور که میدانیم در دانشگاههای خارج از کشور بر انجام کار علمی و پژوهشی بسیار تاکید میشود.
کلیه افرادی که کتاب، کارهای علمی و پژوهشی، انواع مقالات علمی چاپ شده در مجلات معتبر را دارند؛ نسبت به افرادی که کار پژوهشی ندارند در الویت برای گرفتن پذیرش در خارج از کشور قرار دارند. همانطور که گفتیم در شیوه آموزش محور پایان نامه وجود ندارد.
اما کسانی که شیوه آموزش محور را انتخاب میکنند برای تحصیل در مقطع دکترا در خارج از کشور نگرانی نداشته باشند. زیرا با نوشتن انواع مقالات علمی پژوهش و چاپ در مجلات معتبر میتوانند در مقطع دکترا در خارج از کشور به تحصیل خود ادامه دهند.
البته باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که باید مقالات شما در تعداد زیاد باشد و در مجلات معروف و معتبر چاپ شده باشد. البته شما که میخواهید کارهای پژوهشی انجام دهید بهتر است از اول شیوه پژوهش محور را انتخاب نمایید.
کدام روش برای ما مناسبتر است؟
یکی از رایجترین سوالاتی که به ذهن دانشجویان کارشناسی قبل از ورود به دوره کارشناسی ارشد خطور میکند این است که، کدام روش برایشان مناسبتر است.
با توجه به شرایط و هدفها هر فرد میتوان گفت کدام روش مناسبتر است. به عنوان مثال اگر شما از آن دسته افرادی است که فقط به مدرک کارشناسی ارشد برای محل کار خود بدون پژوهش نیاز دارید، شیوه آموزش محور مناسب شما است.
همچنین اگر دنبال این هستید که فقط تحصیلات خود را ارتقا دهید؛ باز هم شیوه آموزش محور مناسب شما است. اما اگر شما از آن دسته افرادی هستید که میخواهید آینده روشنی از لحاظ پژوهشی و علمی داشته باشید؛ باید شیوه پژوهش محور را انتخاب کنید.
همه افرادی که میخواهند در مقطع دکترا چه در ایران و چه در خارج از کشور تحصیل نمایند؛ بهتر است شیوه پژوهش محور را انتخاب کنند. همچنین اگر میخواهید در شرکتهای دانش بنیان و یا بسیار معتبر مشغول به کار شوید باید شیوه پژوهش محور را انتخاب کنید. وجود کارهای پژوهشی در اینگونه شرکتها باعث افزایش حقوق و سایر مزایای دیگر نیز برای شما میشود.
آیا میتوان از دوره آموزش محور به پژوهش محور یا بالعکس رفت؟
یکی از متداولترین سوالات دانشجویان این است که آیا میتوان از شیوه آموزش محور به پژوهش محور و بالعکس تغییر گرایش داد یا خیر؟ پاسخ مثبت است.
گاهی اوقات دانشجویانی که در روش آموزش محور پذیرفته شدهاند تمایل دارند به دلایل مختلف گرایش خود را به پژوهش محور تغییر دهند. همچنین ممکن است بعضی از دانشجویان با گرایش پژوهش محور تمایلی به انجام پایان نامه نداشته باشند.
در چنین مواردی میتوان با طی مراحل اداری شیوه آموزشی را تغییر داد. پروسه تغییر روش در دانشگاههای مختلف متفاوت است. به همین دلیل باید آییننامه دانشگاه خود را بررسی نمایید.
از کجا بفهمیم آموزش محور هستیم یا پژوهش محور
بسیاری از دانشجویان معمولاً به شیوه قبولی خود دقت نمیکنند. فقط پس از قبول شدن متوجه میشوند شیوه آموزشی آنها به چه صورت است. برای تشخیص شیوه آموزشی راههای مختلفی وجود دارد. از مهمترین این راهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
دفترچه شرکت در آزمون
در دفترچه شرکت در آزمون جلوی هر رشته شیوه آن بیان شده است. به همین دانشجویان میتوانند در دفترچه شرکت در آزمون، لیست رشتههای آموزش محور کارشناسی ارشد و لیست رشتههای پژوهش محور کارشناسی ارشد را مشاهده نمایند.
-
مدارک دانشجویی
اگر جز کسانی هستند که به شیوه آموزشی در دفترچه آزمون دقت نکردهاید،پس از قبولی از روی پرونده دانشجویی، کارت و… میتوانید به شیوه آموزش خود پی ببرید.
-
مراجعه به آموزش دانشگاه
پرسنل آموزش دانشگاه در این مورد به بهترین نحو ممکن شما را راهنمایی میکنند.
کلام آخر
تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد از بزرگترین دغدغههای دانشجویان کارشناسی است. معمولاً بیشتر دانشجویان تمایل دارند که تحصیلات خود را در مقاطع بالاتر انجام دهند. روش آموزش محور به روشی گفته میشود که در آن نیازی به نوشتن پایان نامه نیست و فقط باید چند واحد درسی را دانشجویان بگذرانند.
اما در شیوه پژوهش محور باید حتماً پایان نامه نوشته شود. هر فردی با توجه شرایط خود شیوه آموزشی را انتخاب میکند. اما در مجموع کلیه افرادی که قصد تحصیل در دانشگاههای ایران و خارج از کشور در مقطع دکترا را دارند؛ باید حتماً شیوه پژوهش محور را به دلیل ماهیت علمی و پژوهشی آن انتخاب نمایند.
زیرا در این شیوه دانشجو باید کارهای پژوهشی مانند نوشتن پایان نامه، نوشتن انواع مقاله علمی، نوشتن کتاب و… را انجام دهد. همچنین وجود کارهای پژوهشی تاثیر زیادی در ارتقا شغلی و سایر مزایا دارد.
اگر شخصی بخواهد صرفاً فقط مدرک کارشناسی ارشد خود را بدون پایان نامه به محل کار خود ارائه دهد، شیوه آموزش محور انتخاب مناسبی برای او است. همچنین میتوانید از روی دفترچه آزمون کارشناسی ارشد به آموزش محور بودن و یا پژوهش محور بودن رشته پی ببرید. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات کافی در مورد تفاوت شیوه آموزش محور و پژوهش محور در کارشناسی ارشد به دست آورده باشید.
پیشنهاد ویژه: بسته آموزشی گنجینه طلایی، از انتخاب موضوع تا دفاع فوقالعاده پایان نامه کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید