شاخص sjr چیست؟ چه کاربردی دارد؟

شاخص sjr چیست؟
این شاخص چه کاربردی دارد؟
از این شاخص برای انجام چه کارهایی استفاده میشود؟
زمانی که دانشجو بودم با یکسری اصطلاحات علمی و پژوهشی آشنا شدم. یکی از این اصطلاحات شاخص اس جی آر بود. این شاخص تاثیر زیادی روی آینده پژوهشی خود من گذاشت.
اما چرا این شاخص در کارهای پژوهشی این همه اهمیت دارد؟
همه افرادی که کارهای پژوهشی انجام میدهند باید مقالات و تحقیقات پژوهشگران قبلی را بررسی کنند. این کار به پژوهشگران کمک میکند تا ایدههای جدیدی را از دل این تحقیقات استخراج کنند.
اما آیا میتوان واقعاً به تحقیقات افراد قبلی اعتماد کرد؟
آیا این تحقیقات و نتایج آنها در کمال صحت و درستی انجام شدهاند؟
قطعاً هیچ پژوهشگری نمیتواند به تحقیق در مورد صحت و اعتبار دادهها و نتایج پژوهش افراد بپردازد. زیرا این کار به زمان و انرژی و هزینه زیادی نیاز دارد!!!
اما این روزها برای این مشکل نیز راهکاری پیدا شده است. برای اطلاع از کیفیت و میزان صحت و درستی پژوهشها و دادههای علمی، شاخصهای مختلفی ابداع شده است.
اگر پژوهشهای، محققان قبلی توسط این شاخصها تایید شود میتوان گفت این پژوهشها در کمال صحت و درستی انجام شدهاند. از مهمترین این شاخصها میتوان به شاخص اس جی آر اشاره کرد.
از این شاخص به طور اختصاصی تنها برای مقالات و معمولاً مجلات استفاده میشود. اگر شما هم میخواهید درباره این شاخص اطلاعات بیشتری کسب کنید در ادامه همراه من باشید.
پارامتر sjrچیست؟
اس جی آر یک پارامتر عددی است که برای مقایسه مجلات مختلف استفاده میشود.
آشنایی با پارامتر sjr
از این شاخص برای صحت و درستی اطلاعات مقالات پیشین استفاده میشود. البته شاخصهای دیگری نیز برای آگاهی از صحت اطلاعات مانند ایمپکت فاکتور نیز وجود دارد. کلمه اصلی این عبارت به لاتین SCImago Journal Rank میباشد.
این شاخص به وسیله نظامی مانند سایمگو تهیه شده است. همچنین همانطور که گفتیم این شاخص، شاخصهای قبلی را تکمیل میکند.
اما این شاخص چگونه تعیین میشود؟
اطلاعاتی که از آن برای محاسبه این شاخص استفاده میشود معمولاً از اسکوپوس است. از روی این شاخص میتوان به میزان استنادات به مقالههای یک مجله پی برد.
همچنین این شاخص این امکان را به پژوهشگران میدهد تا توانایی مقایسه اطلاعات مجلات مختلف را از لحاظ امتیازبندی داشته باشند.
هر چه امتیاز مجلهای بالاتر باشد، مقالات آن از لحاظ صحت اطلاعات کیفیت بالاتری دارند.
علاوه براین، این شاخص به رتبهبندی کشورهای مختلف میپردازد. این موضوع بسیار مهم است. زیرا از طریق آن پژوهشگران امکان مقایسه تراز علمی کشورهای گوناگون را با یکدیگر دارند.
آشنایی با sjr مقاله
یکی از مهمترین سوالاتی که به ذهن پژوهشگران میرسد این است که sjr مقاله چیست و چه کاربردی دارد؟ همچنین سی جی آر یک مجله چگونه محاسبه میشود؟
برای به دست آوردن سی جی آر یک مجله، سی جی آرهای کل مقالات آن مجله در نظر گرفته میشود. به همین دلیل اگر شما فقط شاخص سی جی آر مجله را در اختیار دارید و میخواهید شاخص مقالات را محاسبه کنید باید عدد مورد نظر را بر تعداد مقالات آن مجله تقسیم نمایید.
به همین دلیل پژوهشگران امکان مقایسه مقالات مجلات مختلف را از طریق این شاخص دارند. نام دیگر این شاخص SJRQ است.
چگونه به sjr مقاله دسترسی پیدا کنیم؟
برای دستیابی به اس جی آر مقاله حتماً باید شماره ISSN مجله مورد نظر خود را داشته باشید. سپس باید این شماره را در سایت سایمگو سرچ نمایید. پس از سرچ قادر خواهید بود شاخص کیفی مجله، رتبه، نمودار تغییرات، Hindex و… را مشاهده کنید.
آشنایی با تفاوتهای ایمپکت فاکتور با شاخص SJR
ایمپکت فاکتور از مهمترین عوامل در انتخاب مجلات برگزیده و با کیفیت است. در حقیقت هر چه ایمپکت فاکتور بالاتر باشد، اعتبار آن مجله نیز از لحاظ علمی بالاتر خواهد بود.
سالیان طولانی است که ایمپکت فاکتور توسط پژوهشگران مختلف به کار میرود. اما با وجود تمام ویژگیهای مثبت آن، از معایبی نیز برخوردار است. از مهمترین معایب آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اندازهگیری توسط یک موسسه خصوصی
ایمپکت فاکتور توسط یک موسسه خصوصی منتشر میشود. این موسسه این فاکتور را به صورت رایگان در اختیار افراد قرار نمیدهد. به همین دلیل باید برای آن هزینه پرداخت کرد. به همین دلیل بسیاری از افراد تمایل دارند به جای ایمپکت فاکتور از یک شاخص رایگان استفاده کرده و هیچ نوع هزینهای پرداخت نکنند.
از آنجا که برای هر مجله باید هزینه جدا پرداخت کرد، قطعاً نیاز به پرداخت هزینه زیادی است.
- معیاری کامل برای سنجش نیست.
از نظر بسیاری از پژوهشگران ایمپکت فاکتور یک معیار کامل و بینقص برای سنجیدن مجلات نمیباشد. این معیار نقصهایی هم دارد. اما چرا با وجود تمام نقصها از این فاکتور استفاده میشود؟
به دلیل اینکه علیرغم نواقص آن به راحتی میتوان به میزان کیفیت و صحت ژورنالها پی برد.
از معایب این معیار نیز میتوان به توانایی عدم مقایسه ژورنالهای مختلف اشاره کرد.
به خاطر نواقصی که در این معیار وجود داشت، نظام سایمگو شاخص جدیدی را ابداع کرده است. این شاخص اس جی آر نام دارد که همانطور که قبلاً گفتم این شاخص اطلاعات موجود در پایگاه الزویر و اسکوپوس را برای ارزیابی به کار میرود.
در حقیقت، شاخص اس جی آر فقط به بررسی مستندات مدارک یک مجله نمیپردازد، بلکه به رتبه مجله این مقالات نیز توجه میکند. همانطور که بیان شد برای ایمپکت فاکتور باید هزینه پرداخت شود ولی برای استفاده از اس جی آر نیاز به پرداخت هیچ نوع هزینهای نیست.
حتی در نمایه آن نیز میتوانید ژورنالهای آی اس آی را مشاهده کنید. معمولاً نشریاتی که ایمپکت فاکتور بالا دارند، شاخص اس جی آر بالاتری نیز دارند.
در هرحال باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که هیچکدام از این معیارها بدون نواقص نیست. اما در عین حال تلاش شده تا این نواقص و یا ایرادات به حداقل برسد.
رتبهبندی شاخص sjr چگونه انجام میشود؟
در ادامه با عوامل موثر بر رتبهبندی شاخص اس جی آر آشنا میشوید.
- تعداد مقالات
هرچه تعداد مقالاتی که در یک مجله به چاپ میرسند بیشتر باشند، اس جی آر آن نشریه بالاتر خواهدبود.
- مقالات اسکوپوس
هرچه تعداد مقالات نمایه شده در اسکوپوس نیز بیشتر باشد، اس جی آر آن بالاتر خواهد بود.
آشنایی با تفاوت JCR و SJR
منظور از شاخص jcr و sjr چیست؟
بسیاری از پژوهشگران این دو معیار را با یکدیگر اشتباه میگیرند. به همین دلیل در ادامه با تفاوتهای این دو معیار آشنا میشویم.
پایگاه داده JCR و SJR دو پایگاه کاملاً مجزا از یکدیگر هستند. البته امکان نمایه شدن یک نشریه در هر دو پایگاه نیز وجود دارد.
در حقیقت پایگاه نشریات جی سی آر، موسسه کلاریویت یا همان آی اس آی میباشد. اما پایگاه اس جی آر اسکوپوس و الزویر میباشد.
یکی از مهمترین سوالاتی که به ذهن افراد مختلف خطور میکند این است که آیا این دو پایگاه از نظر اعتبار با یکدیگر فرق دارند یا خیر؟
به این سوال نمیتوان پاسخ قطعی داد. زیرا هر دو پایگاه دارای اعتبار بالایی هستند. همچنین هرکدام از این پایگاهها اصول و ضوابط مخصوص به خود را دارند. به همین دلیل نمیتوان این دو پایگاه را با یکدیگر مقایسه کرد. در واقع، هر پایگاه ویژگیها و ارزشهای خاص خود را دارد.
دیدگاهتان را بنویسید