دلیل ریجکت شدن مقاله چیست؟ نکات فوق مهم
دلیل ریجکت شدن مقاله چیست؟
چرا مقاله رد میشود؟
علت رد مقاله توسط ادیتور چیست؟
وقتی من دانشجو بودم؛ بیشتر اساتید از دانشجویان میخواستند ابتدا مقاله کنفرانسی بنویسند.
در آن زمان من متوجه نمیشدم چرا اساتید با وجود انواع مقاله علمی، دانشجویان رو به نوشتن مقالات سادهتر مانند کنفرانسی، مقاله مروری و…تشویق میکردند.
بعد از اتمام دوره کارشناسی و ورود به دوره کارشناسی ارشد به محض نوشتن پایان نامه و تبدیل پایان نامه به کتاب و استخراج مقاله علمی از آن؛ دیگر به طور کامل به دلیل این کار اساتید پی بردم.
اما دلیل این کار چیست؟
انجام کارهای پژوهشی به تجربه و دانش لازم نیاز دارد. به عنوان مثال پایان نامه یک کار پژوهشی است که با نهایت دقت باید نوشته شود.
اگر شما مقاله پایان نامه چیست را مطالعه کرده باشید به خوبی با مراحل و دشواریهای انجام آن آشنا شدهاید.
در کل برای انجام کارهای پژوهشی باید ویژگیهای یک پژوهشگر خوب مانند تجربه، روحیه انتقادپذیری، صبر و… را داشته باشید.
از آنجا که نوشتن مقاله کنفرانسی و پذیرش آن نسبت به سایر مقالات آسانتر است؛ اساتید و افراد با تجربه نوشتن این نوع از مقاله را به پژوهشگران توصیه میکنند.
در واقع، با نوشتن با مقاله کنفرانسی و… دانشجو تجربیات بیشتری به دست میآورد و میتواند با دانش بیشتری به انجام مقالات علمی پژوهشی و… بپردازد.
اما چرا این کار ضرورت دارد؟
بسیاری از مقالات هنگامی که برای چاپ در مجلات معتبر ارسال میشوند، در مرحله ویراستاری رد خواهند شد.
ریجکت مقاله از بدترین اتفاقاتی است که ممکن است پژوهشگران با آن مواجه شوند. البته اگر با دلایل رد شدن مقاله آشنا شوید، قطعاً دیگر مقاله شما ریجکت نمیشود. در ادامه همراه من باشید تا با دلایل ریجکت شدن مقاله آشنا شوید.
آشنایی با برترین دلایل ریجکت شدن مقاله
دلایل مختلفی باعث رد شدن مقاله میشوند. به عنوان مثال انواع سرقت علمی از مهمترین دلایل رد شدن مقاله است. بهتر است قبل از نوشتن مقاله با این دلایل آشنا شوید. این کار به شما کمک میکند تا حد امکان این اشتباهات را مرتکب نشوید. اگر میخواهید مقاله شما رد نشود، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
1. ریجکت شدن مقاله به دلیل عدم پذیرش در ویراستاری مقدماتی
پس از ارسال مقاله بررسی و ویراستاری آن توسط افراد مختلفی انجام میشود. در مرحله ابتدایی ویراستار فنی مقاله شما را بررسی میکند و اگر ببیند نکات فنی را رعایت نکردهاید آن را برای سردبیر و یا ویراستاران دیگر ارسال نمیکند. در این مرحله مقاله رد شده و طی یک ایمیل به نویسنده معمولاً با دلایل رد شده اعلام میشود. اما چه عواملی باعث میشود تا مقاله در ویراستاری فنی رد شود؟
- انجام انواع سرقت علمی
مقالاتی که برای مجلات معتبر ارسال میشود، باید حتماً یونیک بوده و حتی یک خط کپی نداشته باشند. در صورتی که نویسنده از مطالب دیگران در مقاله خود استفاده کرده باشد باید حتماً رفرنسدهی به منابع استفاده شده انجام شود؛ در غیر این صورت این کار سرقت علمی محسوب میشود.
- عدم بیان مطالب جدید
مقالههایی که برای مجلات معتبر چاپ میشوند، باید دارای مطالب جدیدی باشند در غیر این صورت در مرحله فنی رد خواهند شد.
- فرستادن مقاله به چندین نشریه
پژوهشگران بر طبق قوانین چاپ مجله نمیتوانند یک مقاله را برای بیش از یک مجله ارسال کنند.
- عدم رعایت ساختار مقاله
نوشتن مقاله باید براساس ضوابط خاصی انجام شود. به عبارت دیگر باید ساختار آن مانند مقدمه، کلمات کلیدی، اصول نگارشی و… رعایت شده باشد.
- عمل نکردن به آییننامههای نگارشی مجله مورد نظر
هر نشریهای آییننامه مخصوص به خود را دارد. به همین دلیل قبل از ارسال مقاله باید آییننامه نشریه مورد نظر را مطالعه و آن را رعایت کنید.
2. ریجکت شدن مقاله به دلیل عدم ارتباط موضوع مقاله و زمینه کاری مجله
موضوع مقاله باید با زمینه موضوعی مجله همخوانی داشته باشد. به عنوان مثال مقاله نوشته شده در زمینه موضوعات مختلف کشاورزی باید برای نشریهای با همین موضوع و یا نزدیک به آن ارسال شود. عدم همخوانی موضوع مجله و مقاله باعث رد مقاله خواهد شد.
3. ریجکت شدن مقاله به دلیل عدم انتخاب یک موضوع کاربردی و جذاب
نوشتن مقاله در زمینه موضوعات کاربردی و جذاب بسیار مهم است. گاهی اوقات پژوهشگران موضوعاتی را انتخاب میکنند که اصلاً برای مخاطب جذابیت ندارد. همچنین کاربردی نیست. کاربردی یعنی چه؟ یعنی اینکه در آن به حل مشکلات جامعه و یا افراد پرداخته نشده است. معمولاً مقالاتی جذاب هستند که یکی از مسائل و مشکلات جامعه در آن مطرح و برای آن راه حلی پیشنهاد شده است. در مجموع موضوع شما باید جذاب و ترغیبکننده باشد.
4. ریجکت شدن مقاله به دلیل انتخاب یک موضوع پیچیده و غیر قابل فهم
موضوع انتخابی باید برای خواننده ساده و قابل فهم باشد. گاهی اوقات پژوهشگران برای اینکه به دیگران اثبات کنند در زمینه کاری خود تخصص و تجربه دارند، موضوعی را انتخاب میکنند که بسیار پیچیده و غیر قابل فهم است. در این حالت شاید مقاله از لحاظ علمی بار بالایی داشته باشد اما به دلیل عدم سادگی و داشتن پیچیدگی توسط ویراستاران رد میشود.
5. عدم مطرح شدن فرضیههای درست برای مقاله
واضح نبودن فرضیههای مقاله از دیگر دلایل ریجکت شدن مقاله توسط ویراستاران مجله است. در این حالت پرسش پژوهش به درستی مطرح نشده و دارای ابهام است. گاهی اوقات هم فرضیهها و هم سوالهای پژوهش دارای ارتباط زیادی با حوزه پژوهش نیستند. به همین دلیل بهتر است پرسش و فرضیههای مطرح شده دقیقاً مرتبط با موضوع پژوهش شما باشد.
6. ریجکت شدن مقاله به دلیل عدم ارائه یک محتوای کامل
گاهی اوقات پژوهشگر از دادهها و مشاهداتی در پژوهش خود استفاده میکند که ناقص هستند. در واقع، در مورد آنها به طور کامل توضیح داده نشده و این مطالب برای خواننده مبهم هستند. علاوه بر این هر پژوهشی دارای ابعاد مختلف است به همین دلیل به هر بعد باید به صورت کامل پرداخت شود ونکتههای از قلم نیفتد. اگر ویراستار بعد از خواندن مقاله شما متوجه شود که اطلات موجود در مقاله ناقص است؛ مقاله شما را رد میکند. به همین دلیل توصیه میشود قبل از نوشتن مقاله با مراجعه به پایگاه استنادی جهان اسلام، اسکوپوس، مقاله ISI و… مقالات معتبر فارسی و لاتین را مطالعه و درباره موضوع انتخابی خود اطلاعات کاملی را به دست آورید.
7. ریجکت شدن مقاله به دلیل عدم درست تحلیل دادهها
در مقاله تحلیل دادههای آماری برای شما عزیزان به طور کامل توضیح دادم که باید برای تحلیل دادهها از روشها و نرم افزارهای مخصوصی استفاده کرد. علاوه براین برای یک تحلیل درست از دادهها باید به موارد زیر توجه کنید:
- جمعآوری دادهها به نحوی صحیح
گاهی پژوهشگران نمونههای خود را از جامعههایی انتخاب میکنند که بسیار کوچک هستند. هرچه جامعه بزرگتر باشد نمونه به دست آمده از آن نیز خطای کمتری دارد. علاوه براین باید به عوامل تاثیرگذار روی مقاله نیز توجه کرد.
- عدم تحلیل قوی
بعضی از پژوهشگران به درستی تحلیلهای خود را انجام نمیدهند. به همین دلیل قبل از انجام هر نوع پژوهش به نویسندگان توصیه میشود که با روشهای تحلیل داده و نرم افزارهای مورد نیاز آشنا شوند و تسلط کافی در این زمینه کسب کنند. اینکار رد شدن مقاله را به حداقل میرساند.
8. ریجکت شدن مقاله به دلیل عدم یک استدلال و نتیجهگیری درست
هر پژوهشی نیاز به یکسری استدلال دارد. ویژگیهایی مانند معتبر بودن، منطقی بودن و… باید در آن وجود داشته و به تایید نتیجه مقاله بپردازد. بخش نتیجهگیری باید براساس کل مقاله بوده و دستاورد انجام این پژوهش را بیان کند. اگر نتیجهگیری ناقص و براساس کل مقاله نباشد، پژوهش شما رد خواهد شد.
9. عدم توجه به غلطهای املایی
در متن شما نباید غلط املایی وجود داشته باشد. وجود غلط املایی باعث میشود تا ویراستار تصور کند که شما به مراحل پژوهش نیز مانند واژههای غلط مقاله اهمیت ندادهاید. به همین دلیل حتماً آنها را اصلاح کنید. برای این کار میتوانید از گوگل داکس و یا نرم افزارهای ویراستاری استفاده کنید.
10.عدم توجه به مشکلات نگارشی و گرامری
هر مقالهای قبل از ارسال باید به دقت خوانده شود. رعایت نکات گرامری و نگارشی مانند کاما، ویرگول و… باعث رد مقاله شما خواهد شد. به همین دلیل ابتدا خودتان متن مقاله را مطالعه کنید. پس از مطالعه متن مقاله، از افراد با تجربه و متخصص نیز بخواهید متن را مطالعه و نظر خود را اعلام کنند. همچنین به مواردی مانند جداول و… نیز باید توجه کنید. خوانایی جداول و نمودارها اهمیت زیادی دارد. در واقع، خودتان را جای خواننده بگذارید؛ هر چیزی که برای شما دارای ابهام باشد برای خواننده نیز دارای ابهام است. پس باید آن را اصلاح کنید.
11. ریجکت شدن مقاله عدم توجه به اصول اخلاقی
در بعضی از پژوهشها مخصوصاً پژوهشهای پزشکی باید به اصول اخلاقی توجه زیادی کرد. به عنوان مثال ممکن است بیماری دوست نداشته باشد که از پژوهشهای انجام شده روی او به طور مستقیم نامبرده شود.
12. ریجکت شدن مقاله به دلیل عدم توجه به جزئیات
بعضی از پژوهشگران مطالب را به صورت کلی بیان میکنند. به عبارت دیگر به جزئیات توجه کمتری دارند. این کار باعث میشود تا خواننده نتواند درک درستی از مفهوم پژوهش داشته باشد. به همین دلیل برای فهم بیشتر خواننده باید جزئیات به صورت شفاف برای خواننده بیان شود.
13. عدم بیان شفاف و واضح
حتماً برای شما هم پیش آمده که متنی را مطالعه کنید که علیرغم انجام کار علمی و پژوهشی و بار علمی آن، جملات نادرستی را به کار برده باشد. به عبارت دیگر متن نباید به گونهای نوشته شود که خواننده در درک آن ناتوان باشد. اگر اینطور باشد مقاله شما رد میشود.
14. عدم استفاده از ارجاع
از هر مطلبی استفاده میشود باید حتماً به منبع آن مطلب ارجاع داده شود.
چگونه ریجکت شدن مقاله را به حداقل برسانیم؟
- توجه به بخش چکیده و نتیجهگیری
در بخش چکیده کلیه محتوای مقاله شما به صورت خلاصه بیان میشود. این موضوع در مورد بخش نتیجهگیری نیز صدق میکند. به همین دلیل این دو بخش در عین سادگی باید جذاب نیز نوشته شوند. در واقع، بیان شما در این قسمتها باید به گونهای باشد که برای خواننده قابل درک و فهم باشد. معمولاً ویراستاران مقاله به این دو بخش توجه زیادی میکنند. به همین دلیل باید برای نوشتن این دو بخش تلاش زیادی کنید.
- انجام یک ویرایش حرفهای
انجام یک ویرایش حرفهای به شما کمک میکند تا از ریجکت شدن مقاله خود جلوگیری کنید. به همین دلیل باید از چندین نفر بخواهید این مقاله را مطالعه کنند. همچنین از جملات واضح و شفاف در متن خود استفاده کنید تا مخاطب بتواند به خوبی با آن ارتباط برقرار کند.
- خواندن مقالات متعدد
قبل از نوشتن مقاله باید مقالات متعدد را مطالعه کنید. این کار به شما کمک میکند تا با دید بازتری به پژوهش و انجام مقاله بپردازید.
آشنایی با فست ریجکت
فست ریجکت چیست؟
این عبارت از دو بخش فست و ریجکت تشکیل شده است. فست در انگلیسی به معنای زود و سریع و ریجکت به معنای رد شدن است. این عبارت به مقالهای اطلاق میشود که در کمترین زمان ممکن رد خواهد شد. چرا این اتفاق رخ میدهد؟
پس از ارسال مقاله در صورتی که ویراستار مشاهده کند، مقاله شما اشتباهاتی بیش از حد تصور دارد آن را در کمترین زمان ممکن برای شما ارسال میکند. به عنوان مثال ممکن است شما از جدولها و یا نمودارهایی استفاده کنید که اصلاً قابل رویت نباشند. ویراستار به محض مشاهده این جداول و… قبل از خواندن مقاله آن را رد یا فست ریجکت میکند. در واقع در حالت فست ریجکت اشتباهات بزرگتر از حد معمول است. در حقیقت هر وقت مقاله شما سریع رد شود، یعنی فست ریجکت شده است.
آشنایی با ریوایز
منظور از ریوایز چیست؟
ریوایز در حقیقت یک نوع بازبینی است. برای یک مقاله پس از ارسال سه اتفاق رخ میدهد.
· در حالت اول مقاله رد میشود و ایرادات مقاله آنقدر زیاد است که در کمترین زمان ممکن ریجکت میشود.
· در حالت دوم مقاله بیعیب و نقص بوده و برای ویراستاران دیگر برای بررسی و چاپ فرستاده میشود.
· در مرحله سوم مقاله دارای ایرادات جزئی بوده و این ایرادات برای فرد ایمیل میشود تا ایرادات اصلاح شوند.
احتمال ریجکت مقاله بعد از ریوایز بستگی به ویراستاران و اصلاحات انجام شده دارد.
آشنایی با ریوایز ماژور و مینور
در قسمت قبل با ریوایز آشنا شدید. در این بخش متوجه میشوید که ریوایز شامل دو بخش ماژور و مینور است. در ادامه با ریوایز ماژور و مینور آشنا میشوید.
· ریوایز ماژور چیست؟ در این نوع از ریوایز به مطالب اساسی و کلی پرداخته میشود. در حقیقت قسمتهای بنیادی و ارزشمند مقاله از نظر داوران دارای ایراد است. البته باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که حتی بسیاری از مقالات با ریوایز ماژور ممکن است بعد از اصلاح و بازبینی رد شوند.
- ریوایز مینور
در ریوایز مینور معمولاً به جزئیات پرداخته میشود. البته مقالاتی نیز وجود دارند که علیرغم مشکلات جزئی و اصلاحات این مشکلات رد میشوند. در هر حال به محض رد شدن مقاله شما نباید ناامید شوید.
بعد از رد شدن مقاله چه کنیم؟
بعد از رد شدن مقاله شما میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
- انتخاب نشریه دیگر
ممکن است این نشریه مقاله شما را رد کرده ولی نشریهای دیگر این مقاله را بپذیرد و به چاپ رساند. در این حالت نیازی به اصلاح ایرادات وارده از سوی ویراستاران مجله نیست.
- انجام اصلاحات و ارسال برای نشریات دیگر
همچنین میتوانید ایرادات وارد شده از مجله را اصلاح و سپس مقاله خود را به جای ارسال برای این مجله به مجله دیگری ارسال کنید.
در نهایت گاهی اوقات مقاله شما دارای ایرادات فراوان است به نحوی که آن را برای هر مجلهای ارسال کنید رد میشود!! در اینگونه مواقع من به شما توصیه میکنم؛ دانش خود را در زمینه مقالهنویسی بالا ببرید. در محتوای مقاله چیست و همچنین اجزای تشکیلدهنده مقاله، شما به طور کامل با نحوه نوشتن مقاله آشنا میشوید؛ پس خواندن این مقالات را برای نوشتن یک مقاله عالی از دست ندهید.
چیکار کنیم که مقاله ما ریجکت نشود؟
در این مقاله با دلایل ریجکت شدن مقاله آشنا شدید؛ در ادامه با کارهایی آشنا میشوید که از ریجکت شدن مقاله شما جلوگیری میکند.
- انتخاب نشریه مناسب
باید نشریهای را برگزینید که موضوع نشریه و موضوع مقاله و پژوهش شما به هم نزدیک باشند.
- بررسی مقالات مجله مورد نظر
همیشه قبل از ارسال مقاله برای یک مجله، مقالات چاپ شده قبلی را در آن مجله بررسی کنید. با بررسی مقالات مجله به راحتترین شکل ممکن با سلیقه ویراستاران و استانداردهای آن مجله آشنا میشوید. بدین ترتیب میتوانید مطابق با استانداردهای آن مجله مقاله خود را بنویسید.
- توجه به آییننامه نگارشی
همیشه قبل از نوشتن مقاله به سایت مجله مراجعه و براساس آییننامه نگارشی موجود مقاله خود را بنویسید.
- انتخاب یک موضوع کاربردی
موضوعی را انتخاب کنید که کاربردی بوده و منجر به حل مسئلهای از مشکلات جامعه شود.
- بیان واضح، شفاف و قابل درک
باید نحوه نوشتن شما به گونهای باشد که خواننده به راحتی بتواند مفهوم پژوهش را درک کند.
- جستجوی منابع از سایتهای معتبر
گوگل اسکولار از مهمترین سایتهایی است که به پیدا کردن منابع معتبر کمک زیادی میکند.
- تهیه کاورلتر
کاورلتر یک نامه با بیان مختصر و مفید است که شانس پذیرش مقاله شما را بالا میبرد. در مقاله کاور لتر چیست؟ به طور کامل در مورد نحوه نوشتن این نامه برای شما عزیزان توضیح دادم و با خواندن این مقاله میتوانید کاور لتر خود را به بهترین نحو ممکن بنویسید.
کلام آخر
چه عواملی باعث ریجکت شدن مقاله میشود؟ این سوال از مهمترین سوالاتی است که هنگام رد شدن مقاله به ذهن نویسنده خطور میکند. از مهمترین ایرادات وارده میتوان به
- عدم رعایت آییننامه نگارشی نشریه
- عدم توجه به درک مخاطب از مقاله
- انجام انواع سرقت علمی
- عدم توجه به غلطهای املایی و مشکلات نگارشی
و… اشاره کرد.
همیشه قبل از نوشتن مقاله، اطلاعات خود را در زمینه نوشتن مقاله بالا ببرید. نرم افزارهای تحلیل دادهها را شناخته و با آنها کار کنید. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره عوامل ریجکت مقاله خود را به دست آورده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید