انگیزه نامه چیست؟ چرا باید آن را بنویسیم؟
انگیزه نامه چیست؟ چرا باید آن را بنویسیم؟
چگونگی نوشتن انگیزه نامه یا SOP چیست؟
اگر شما هم از جمله دانشجویان مستعد و بلندپرواز هستید، حتماً با واژه انگیزهنامه آشنا شدهاید.
تحصیل در دانشگاههای برتر خارج از کشور آرزوی بسیاری از دانشجویان است. البته هزینه تحصیل در این دانشگاهها بسیار بالا بوده و به همین دلیل بسیاری از دانشجویان به دنبال گرفتن انواع بورسیه تحصیلی و فاند هستند. اگر هنوز با تفاوت فاند و بورسیه تحصیلی آشنا نشدهاید، به شما توصیه میکنم حتماً مقاله تفاوت فاند و بورسیه تحصیلی را مطالعه کنید.
هنگام آماده کردن رزومه، بسیاری از دانشگاهها توقع دارند تا شما یک انگیزهنامه نیز همراه نامه برای دانشگاه ارسال کنید.
علاوه بر تهیه یک انگیزه نامه قوی باید حتماً، رزومه خود را نیز با نوشتن انواع مقاله علمی، تبدیل پایان نامه به کتاب، استخراج انواع مقاله از پایان نامه و… قوی کنید. اگر میخواهید اطلاعات کاملی درباره این موضوع به دست آورید. ادامه مقاله را از دست ندهید.
آشنایی با انگیزه نامه
انگیزه نامه (sop) چیست؟
، Sopواژه کامل
Statement Of Purpose میباشد.
البته این واژه در ایران نامهای دیگری مانند بیانیه هدف یا بیانیه شخصی نیز دارد.
در واقع، این متن توسط افرادی نوشته میشود که خواهان آینده شغلی و کاری خوبی در بهترین دانشگاهها و یا شرکتها هستند. در متن انگیزهنامه فرد باید نمایی از شخصیت، تحصیلات،کارهای پژوهشی و… را بیان کرده و سپس هدف و انگیزه خود را از تحصیل در دانشگاه مورد نظر و یا گرفتن موقعیت کاری در یک شرکت توضیح دهد. این متن باید به گونهای تنظیم شود که کارشناسان دانشگاه و یا شرکت مورد نظر بعد از خواندن آن، مطمئن شوند شما بهترین فردی هستید که میتوانند برای موقعیت کاری و یا تحصیلی استخدام کنند.
پس متوجه شدید که نوشتن انگیزه نامه یکی از بهترین راهکارها برای بالا بردن شانس پذیرش در دانشگاهها و شرکتهای معتبر خارجی است. اگر میخواهید این متن را به صورت حرفهای بنویسید، در ادامه همراه من باشید.
چرا نوشتن انگیزه نامه این همه اهمیت دارد؟
حتماً به ذهن شما هم خطور کرده که اهمیت نگارش انگیزه نامه(sop) چیست؟
برای گرفتن بورسیه تحصیلی، انواع فاند، گرنت و… باید از سوی یک دانشگاه و یا شرکت معتبر پذیرش شوید. قطعاً شما و کارشناسانی که رزومه شما را بررسی میکنند، کیلومترها با یکدیگر فاصله دارید. پس چطور کارشناسان متوجه شوند شما همان فردی هستید که میخواهند پذیرش کنند؟
جواب سوال بسیار ساده است از طریق انگیزه نامه و از طریق رزومه. در حقیقت این دو مکمل یکدیگر هستند و یکدیگر را کامل میکنند. در صورتی که انگیزه نامه ازسوی کارشناسان پذیرفته شود در مرحله بعد با شما مصاحبه خواهد شد. در مجموع یک SOP عالی
به راحتی، شما را یک فرد توانمند و با استعداد نشان میدهد. در واقع اگر انگیزه نامه شما قوی و جذاب نباشد، رزومه شما رد خواهد شد.
آشنایی با مهمترین نکات در هنگام نوشتن انگیزه نامه
همانطور که متوجه شدید؛ این متن باید به گونهای نوشته شود که برای مخاطب شما جذاب باشد. همچنین بتواند هدف و انگیزه شما را به خوبی نمایان سازد. به همین دلیل در نوشتن آن باید بسیار دقت کنید. رعایت برخی نکات به بهتر نوشتن این متن کمک زیادی میکند.
در ادامه همراه من باشید تا با برترین نکات پیرامون نوشتن این متن آشنا شوید.
1. از یک داستان ترغیبکننده برای بیان انگیزه و هدف خود استفاده کنید.
یک داستان مهیج و جذاب هر خوانندهای را به خود جذب میکند. گاهی اوقات بعضی از دانشجویان یک متن کسلکننده و بدون هیچگونه انگیزه را آماده کرده و برای کارشناسان ارسال میکنند. قطعاً این متن و رزومه همراه آن رد خواهد شد.
به همین خاطر تلاش کنید انگیزهنامه خود را به صورت یک داستان جذاب بنویسید. این داستان باید به گونهای باشد که هر شخصی بعد از خواندن داستان مسحور آن شده و بخواهد با نویسنده آن ارتباط برقرار کند. از طریق نوشتن داستانی جذاب، شما قادر خواهید بود یک تصویر شفاف در ذهن کارشناسان مربوطه به وجود آورید.
برای نوشتن بهتر متن و داستان وار بودن آن، خود را جای کارشناسان بگذارید. ببینید اگر خود شما به جای کارشناسان این نامه را میخواندید آیا ترغیب به مطالعه بقیه رزومه میشدید یا خیر؟
در واقع، داستاننویسی تاثیر زیادی روی احساسات مخاطب شما دارد. به همین دلیل افراد متن داستانها را بهتر از یک متن عادی باور میکنند. متن داستان در واقع دنیای واقعی را به شکلی بهتر در نظر مخاطب شما تجسم میکند.
2. اول حتماً باید برای خود تعیین کنید که تحصیل در چه رشتهای را دوست دارید.
چرا اصلاً این رشته را انتخاب کردهاید؟ چه دلیلی برای انجام این کار دارید؟ جنبههای عاطفی، اقتصادی و… را برای خود و بقیه روشن کنید. پس از آن به راحتی قادر به نوشتن داستان خود خواهید بود. فقط داستان نگویید، کمی به جزئیات نیز اشاره کنید.
شاید شما بتوانید یک داستان جذاب و زیبا بنویسید. اما تا وقتی از یکسری جزئیات در متن خود استفاده نکردهاید قادر به بالا بردن شانس پذیرش خود نیستید. این جزئیات میتواند شامل ذکر نام مدارک و دورهها، موقعیتهای شغلی، کارآموزی و… باشد. در واقع شما باید در متن خود به صورت نامحسوس به این موارد اشاره کنید. از بزرگنمایی بیجای مدارک و دستاوردهای خود خودداری کنید؛ فقط به صورت نامحسوس در متن خود به به این موارد اشاره کنید. به عنوان مثال، اگر قبلاً معلم بودهاید باید یک نوع خلاقیت و نوآوری را که برای رشد دانشآموزان خود انجام دادهاید بیان کنید. یا حتی اگر مدتی به کارآموزی در بخش آموزش دانشگاه و یا برای سایر اساتید مشغول بودهاید، نوع کار انجام شده خود را در متن انگیزهنامه ذکر کنید.
3. مشکلات خود را بیان کنید.
بسیاری از دانشجویان تصور میکنند به هیچ عنوان نباید مشکلات خود را هنگام نوشتن انگیزه نامه بیان کنند. این تصور نادرست است. برعکس شما باید مشکلاتی را که در مسیر تحصیلی و شغلی خود داشتهاید بیان کرده و از گفتن آنها نهراسید. کارشناسان با آشنایی با مشکلات شما به میزان جسارت و شجاعت شما در زمینه انجام کارهای مختلف و مقابله با مشکلات تا حد زیادی پی میبرند. به عنوان مثال شخصی که علیرغم تامین نیازهای خانواده به خاطر از کارافتادگی پدر، درس خود را میخواند و حتی کارهای پژوهشی انجام میدهد؛ قطعاً فرد با استعداد و توانمندی است. حتی اگر در برههای از زمان دانشجو به دلیل مشکلات مختلف نمرات پایینی کسب کرده باشد، نمرات بالای او در ترمهای آینده نشان میدهد که قصد جبران داشته و پایین بودن نمرات به دلیل بیاستعدادی و یا عدم تلاش او نیست.
4. از نمونههای کپی و از پیش آماده شده استفاده نکنید.
این روزها برای نوشتن انگیزه نامه برای دریافت بورسیه تحصیلی و یا موقعیت شغلی، قالبها و انگیزهنامههایی آماده وجود دارد. بسیاری از افراد برای راحتی بیشتر از این انگیزهنامهها استفاده میکنند. معمولاً قالب آماده این متن در بیشتر نقاط جهان یک فرمت دارد. یعنی اگر شما از یک قالب آماده استفاده کنید، کارشناسان متوجه آماده بودن قالب میشوند.
اما من به شما توصیه میکنم از قالبهای آماده استفاده نکنید زیرا کارشناسان معمولاً این نوع از انگیزه نامه را رد میکنند. دانشجویان برای گرفتن نمره بالا و انجام کارهای پژوهشی، تلاش زیادی میکنند. اما هنگامی که نوبت به تهیه یک متن ساده میرسد، وقت کمی به این کار اختصاص میدهند. این کار اشتباه است و باید برای نوشتن و آماده کردن آن، حداکثر خلاقیت و نوآوری را به کار ببرید.
پس همواره برند خود را داشته باشید و با تهیه یک نمونه اختصاصی تحسین کارشناسان مربوطه را برانگیزید!!
در واقع تهیه یک نمونه یونیک و منحصر به فرد مخصوص خودتان به شما کمک میکند تا از بین مابقی افراد متمایز شوید.
5. آییننامه و ویژگیهای هر دانشگاه را بررسی کنید.
هر کشوری قوانین، مقررات، فرهنگ، متد و آداب و رسوم مخصوص به خود را دارد. این موارد در سراسر هر کشوری حکمفرما بوده و همه مردم و سازمانها و… از آن پیروی میکنند. کارشناسان و اساتید دانشگاههای هر کشور نیز، در گزینش دانشجویان به این موارد توجه میکنند. در واقع دانشجو باید نوشتن انگیزه نامه را طوری انجام دهد که کارشناسان متوجه احترام او به فرهنگ، آداب و رسوم و… شوند. انگیزهنامه و متن ارسالی برای هر دانشگاه با دانشگاه دیگر باید متفاوت باشد. زیرا همانطور که گفتیم قوانین و آداب و رسوم حاکم بر هر کشور با کشور دیگر متفاوت است.
6. با نهایت صداقت به نوشتن انگیزه نامه بپردازید.
صداقت یکی از مهمترین عوامل در آمادهسازی انگیزهنامه است. هنگام نوشتن بایستی همه مطالب پیرامون خود را در نهایت صداقت بیان کنید. به عنوان مثال شخصیت واقعی خود را به طور کامل بیان کنید. بعضی از دانشجویان تلاش میکنند که شخصیت خود را شبیه شخصیت افرادی بیان کنند که در گذشته موفق به دریافت بورسیه تحصیلی شدهاند.
تمام علایق خود را در زمینه رشته تحصیلی بیان کنید و از ابراز خواستهها و علایق خود نترسید. البته بزرگنمایی هم نباید انجام دهید. کارشناسان و اساتید علمی دانشگاه، با سالها تجربه توانایی تشخیص یک رزومه دروغی و یا در نهایت صداقت را دارند. حتی اگر اساتید از طریق انگیزهنامه متوجه نشوند؛ در جلسه مصاحبه به این موضوع پی خواهند برد. به همین دلیل از ابتدا صداقت داشته باشید.
7. سعی کنید از بقیه متفاوت باشید.
بسیاری از دانشجویان سعی میکنند انگیزهنامهای مانند دیگران تهیه کنند. به عنوان مثال در اکثر متنهای انگیزهنامه شما شاهد این هستید که دانشجو برای به دست آوردن نظر اساتید به دنبال اثبات دوست داشتن رشته خود است. البته این کار اشتباه نیست اما بهتر است بیان کنید پس از خواندن این رشته چه دستاوردهایی به دست میآورید. تحصیل در این دانشگاه و یا کار در آن شرکت، باعث چه رویدادهای مثبتی برای فرد و آن شرکت و یا دانشگاه میشود.
در نوشتن انگیزه نامه دقیقاً باید چه مطالبی آورده شود؟
- بیان رشته انتخابی در دانشگاه
در متن انگیزهنامه باید حتماً رشته مورد نظر برای تحصیل در دانشگاه را مشخص کنید.
- بیان دلایل انتخاب رشته مورد نظر
به صورت واضح، شفاف و مختصر درباره دلایل انتخاب رشته مورد نظر توضیح دهید.
- توضیح درباره دلیل انتخاب کار یا دانشگاه
شما باید به صورت کامل درباره اینکه چرا میخواهید در این دانشگاه تحصیل کنید توضیح دهید. در واقع چه ویژگیهای جذابی در این دانشگاه از نظر شما برای تحصیل وجود داشته است.
- بیان مهارتهای مورد نظر برای آینده
علاوه بر تحصیل در این رشته، میخواهید برای افزایش دانش خود، چه مهارتهایی کسب کنید.
- بیان سابقه تحصیلی و کاری
اگر سابقه کاری و یا مدرکی مرتبط در این زمینه تحصیلی دارید، حتماً بیان کنید.
- علت انتخاب شما توسط دانشگاه
شما باید با بیان دستاوردها و مزیتهای خود به دانشگاه این اطمینان را دهید که در صورت پذیرش شما مزایای زیادی به دست میآورد.
- مشخص کردن برنامههای پس از فارغالتحصیلی
چشمانداز آینده خود پس از اتمام تحصیل را باید حتماً مشخص کنید. این کار شما را یک فرد هدفمند نشان میدهد.
- توضیح درباره ویژگیهای شخصیتی و علایق
همانطور که قبلاً گفته شد؛ باید درباره علایق، ویژگیهای شخصیتی، هدفها و…در متن انگیزهنامه توضیح دهید.
- بیان میزان سازگاری با فرهنگ کشور
هر کشوری قوانین و مقررات مخصوص به خود را دارد. همچنین آداب و رسوم و فرهنگ هر کشور با کشور دیگر متفاوت است. یک دانشجو باید میزان انعطافپذیری و سازگاری خود با کشور مورد نظر را بیان کند.
آشنایی با ساختار انگیزه نامه (sop)
نوشته شما باید ساختار هدفمند داشته باشد. به عبارت دیگر در نوشتن بخشهای آن باید به نظم خاصی توجه کنید.
یک انگیزهنامه باید شامل بخشهای زیر باشد:
- مقدمه
شاید بتوان گفت مقدمه مهمترین بخش انگیزهنامه است. زیرا اساتید در درجه اول این بخش را به صورت اجمالی بررسی میکنند و اگر ترغیبکننده باشد اقدام به خواندن بقیه انگیزهنامه نیز میکنند.
معمولاً در این بخش به کلیه دلایلی که سبب انتخاب دانشگاه مورد نظر برای تحصیل و درخواست پذیرش شده اشاره میشود.
انگیزهها و علایق خود را به صورت شفاف بیان کرده و اشاره مختصری به دستاوردها و پژوهشهای خود کنید.
- اشاره به سوابق تحصیلی
سوابق تحصیلی کلید موفقیت شما در گرفتن بورسیه تحصیلی است. کلیه کارهای پژوهشی مانند انواع مقاله علمی، پایان نامه و… باید در این قسمت ذکر شوند.
- تجربیات کاری و حرفهای خود را بیان کنید.
اگر قبلاً در سازمان و یا ارگانی مشغول به کار بودهاید حتماً سوابق کاری و پژوهشی خود را در آن سازمان بیان کنید.
- بیان دلیل انتخاب دانشگاه
چرا میخواهید در این دانشگاه به تحصیل بپردازید. دلایل خود را برای تحصیل در دانشگاه بیان کنید.
- بیان اهداف کوتاه مدت و بلند مدت
در این قسمت باید اهداف بلندمدت و کوتاه مدت خود را مشخص کنید. مشخص کردن اهداف برای اساتید و کارشناسان نشان میدهد که شما هدفمند بوده و به خلق ایدهها و دستاوردهای جدید در آینده میاندیشید.
- نتیجه گیری
در نهایت باید در قسمت نتیجهگیری، به ایدهآل بودن دانشگاه و سازگاری با شرایط کشور، فرهنگ و… اشاره شود. همچنین باید از اساتید و کارشناسان مربوطه برای زمانی که صرف خواندن انگیزهنامه شما کردهاند تشکر کنید.
ترجمه متن انگیزهنامه به صورت کاملاً حرفهای
پس از آماده کردن متن انگیزهنامه باید آن را به زبان بینالمللی یا انگلیسی ترجمه کنید. البته راهکار بهتر این است که علاوه بر زبان انگلیسی، متن را به زبان بومی شهری که دانشگاه یا شرکت مورد نظر در آن واقع شده نیز ترجمه کنید. برای این کار باید زبان خود را قوی کرده و برگرامر زبان انگلیسی تسلط کامل داشته باشید. اما علاوه براین کارها بهتر است از افراد با تجربه و متخصص نیز در این زمینه کمک بگیرید. استاد راهنما، افراد مسلط به زبان انگلیسی، دانشجویان با تجربه میتوانند در ویراستاری متن به شما کمک کنند.
برای نوشتن انگیزه نامه از چه قالبی استفاده کنیم؟
نوشتن پایان نامه، نوشتن مقاله و هر کار پژوهشی دیگر مستلزم رعایت استانداردها و قالبهای مخصوصی است. در زیر با مهمترین این استانداردها آشنا میشوید.
- عنوان اولین قسمت در انگیزهنامه است. در بالاترین قسمت برگه و در وسط به صورت بولد باید این متن قرار بگیرد.
- متن نباید به عنوان بچسبد. بلکه باید حدود یک تا دو سطر از متن فاصله داشته باشد.
- برای اندازه فونت سایز 12 و فونت Times New Roman
برای متن انتخاب کنید. را باید
- حاشیه مناسب برای فاصله از لبه حدود یک و نیم تا دو سانت بوده و همچنین فاصله هر خط با خط بعدی باید یک و نیم سانت باشد.
رعایت این موارد به ظاهر متن شما انسجام بیشتری میبخشد. خواننده با استفاده از این ساختار به راحتی میتواند متن را مطالعه و تمرکز بیشتری هنگام خواندن داشته باشد.
انگیزه نامه در چند صفحه نوشته شود؟
شاید اگر دانشگاهها و یا شرکتها به افراد اجازه میدادند تعداد زیادی از دانشجویان صفحات زیادی را به نوشتن آن اختصاص میدادند. هرساله تعداد زیادی دانشجو و افراد جویای کار برای گرفتن پذیرش، به دانشگاهها و شرکتهای مختلف درخواست میدهند. به همین دلیل کارشناسان مربوطه فرصت زیادی برای مطالعه ندارند. پس طبق قوانین انگیزهنامه باید در حداکثر دو یا سه صفحه نوشته شود.
انگیزه نامه به وسیله چه افرادی بررسی میشود؟
هر دانشگاهی آییننامه مخصوص به خود را دارد. به همین دلیل باید هنگام تهیه رزومه و انگیزه نامه به آیین نامه نگارشی دانشگاه توجه کنید. پس از ارسال مدارک به وسیله پست و ایمیل، ابتدا کارشناسان قسمت آموزش مدارک شما را بررسی و سپس برای اساتید و کمیتهای از داوران که برای این کار تشکیل شده، ارسال میکنند. بررسی نهایی توسط این کمیته و داوران انجام خواهد شد.
چگونه شانس پذیرش انگیزه نامه خود را بالا ببریم؟
رعایت برخی از موارد شانس شما را برای پذیرش انگیزه نامه بالا میبرد. در ادامه با این موارد بیشتر آشنا میشوید:
- چون متن شما به زبان انگلیسی است؛ نباید از لحاظ املایی و گرامری ایرادی داشته باشد. درواقع هر نوع غلط املایی و گرامری، نشان از عدم تسلط شما بر زبان انگلیسی دارد.
- عدم استفاده از افعال مجهول در متن انگیزه نامه به انگلیسی بسیار اهمیت دارد. شما به عنوان انجامدهنده کار و فاعل هستید. پس جمله شما مجهول نیست که بخواهید افعال مجهول به کار ببرید.
- در همه رزومهها مکانی برای آدرس، شماره تماس و اطلاعات شخصی وجود دارد. به همین دلیل لزومی به تکرار این موارد نیست.
- زیاد به کمبودهای خود در زندگی کاری و تحصیلی اشاره نکنید. حتی اگر دارید نمونه انگیزه نامه تحصیلی به فارسی مینویسید.
- برای نوشتن انگیزه نامه باید وقت کافی اختصاص دهید.
- به هیچ عنوان اسم شرکت مورد علاقه خود را نبرید. تنها به چشماندازها و اهداف خود اشاره کنید.
- یک متن ساده و روان بنویسید و از به کار بردن اصطلاحات پیچیده خودداری کنید.
چگونه برای دوره کارشناسی انگیزه نامه بنویسیم؟
آیا دانشجویان برای شرکت در دوره کارشناسی و گرفتن بورسیه تحصیلی نیز میتوانند انگیزهنامه بنویسند؟ پاسخ مثبت است. اما برای نوشتن انگیزه نامه باید به نکات مهمی توجه شود. این نکات شامل موارد زیر هستند:
- کلیه دانشآموزان با استعداد معمولاً دستاوردهایی در طول تحصیل داشتهاند. به عنوان مثال ممکن است در المپیاد شرکت کرده و یا در دروس خاصی نمرات بالاتری اخذ کرده باشند. لیست همه دستاوردهای خود در 12 سال تحصیل را حتماً بیان کنید.
- حتماً متن مورد نظر خود را به افراد با تجربه یا معلمان خود نشان دهید و نظرات آنها را بخواهید.
- متن مورد نظر را از لحاظ نگارشی و گرامری بررسی کنید.
- حتماً هدف خود را به صورت واضح و آشکار بیان کنید.
- برای به دست آوردن تجربه بیشتر، حتماً نمونه انگیزه نامه کارشناسی را بررسی کنید.
چگونه برای دوره کارشناسی ارشد انگیزه نامه بنویسیم؟
- اگر در جایی کارآموزی کردهاید باید حتماً کار آموزی و یا کار خود را بیان کنید.
- کلیه کارهای پژوهشی، حتی مقالاتی که ارسال کرده ولی هنوز پذیرش نشدهاند باید در متن انگیزهنامه بیایند.
- سمینارها و همایشهایی را که در آن شرکت کردهاید را فراموش نکنید.
- خواندن نمونه انگیزه نامه کارشناسی ارشد به شما در این زمینه بسیار کمک میکند.
کلام آخر
نحوه نوشتن انگیزهنامه SOP جهت اخذ پذیرش دانشگاه چگونه است؟
نگارش رزومه و نوشتن انگیزه نامه از مهمترین کارهایی است که شانس پذیرش افراد را در دانشگاههای خارج از کشور بالا میبرد. به همین دلیل نوشتن آن به نحوه صحیح بسیار اهمیت دارد. در این مقاله به طور کامل درباره نحوه نوشتن انگیزه نامه و نکات مهم پیرامون آن برای شما عزیزان توضیح دادم. همچنین دانلود نمونه انگیزه نامه رشته های مختلف به شما در نوشتن بهتر انگیزه نامه کمک میکند.
امیدوارم پس از خواندن این مقاله اطلاعات کافی درباره انگیزه نامه به دست آورده باشید. اما اگر هنوز سوالی در این زمینه دارید میتوانید آن را با من درمیان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید