مقاله چیست و چه اصولی دارد

اصول مقاله نویسی چیست؟ چرا باید مقاله بنویسیم؟

بدون ديدگاه

اصول مقاله نویسی چیست؟ چرا باید مقاله بنویسیم؟ این سوالات از مهمترین سوالاتی است که هنگام نوشتن مقاله به ذهن دانشجویان خطور می‌کند. البته این روزها برای بالا رفتن بار علمی دانش آموزان نیز اقدام به نوشتن مقاله‌های ساده می‌کنند. قطعاً سبک و سیاق مقاله‌های دانشجویان با دانش آموزان متفاوت است.

بعد از قبولی در دانشگاه و انتخاب واحد از طریق سیستم جامع دانشگاهی گلستان تازه متوجه شدم که چقدر نوشتن مقاله در آینده کاری و تحصیلی من تاثیر داره. به همین علت شروع به تحقیق در مورد مقاله نویسی چیست کردم. امروز اینجا هستم تا اطلاعات و تجربیات خودم با شما عزیزان به اشتراک بذارم تا بتونید به راحتی و بدون هیچ مشکلی مقاله خودتون رو بنویسید.

مقاله چیست؟

مقاله در حقیقت شامل متنی است که در آن به یک موضوع معین اشاره و روی اطلاعات گردآوری شده بحث شده است. نویسنده مقاله باید با توجه به محدوده موضوع آن را به صورت صریح و آشکار به گونه‌ای که بقیه افراد متوجه بشوند، بنویسد.

در واقع مقاله مطلبی با حجم مشخص است که موضوعی خاص را به چالش می‌کشد و در مورد آن تحقیق و تفحص می‌کند.

امیدوارم تا اینجا با مفهوم مقاله نویسی چیست؟ آشنا شده باشید.

شما عزیزان می‌توانید مقالات خود را در روزنامه، مجله و… به چاپ برسانید. البته برای انجام این کار باید بار علمی و پژوهشی آن را بالا ببرید.

این روزها موضوعات مختلفی وجود دارد که شما عزیزان می‌توانید با توجه به علاقه و همچنین موضوعات درسی خود در سطح دانشگاهی آن‌ها را انتخاب نمایید.

یکی از مهمترین کارهایی که در افزایش رتبه رزومه علمی افراد تاثیر گذار است، نوشتن مقاله است. حتی استخراج مقاله از پایان نامه و تبدیل پایان نامه به کتاب باعث کسب نمره می‌شود. دانشجویان دکترا و افرادی که می‌خواهند در مصاحبه دکترا شرکت کنند هرچه مقاله‌هایی با بار علمی بالا داشته باشند امتیاز بیشتری کسب می‌کنند و شانس پذیرش آنها افزایش می‌یابد.

هدف از نوشتن مقاله چیست؟

چرا باید مقاله بنویسیم؟ هدف از نوشتن مقاله چیست

یکی از مهمترین سوالاتی که به ذهن بسیاری از افراد می‌رسد این است که چرا اصلاً مقاله این همه اهمیت دارد. چرا باید مقاله بنویسم. مقاله در بیشتر اوقات برای اهداف مثبت و گاهی اوقات هم برای اهداف منفی استفاده می‌شود. ما در اینجا تنها به جنبه‌های مثبت نوشتن مقاله اشاره می‌کنیم:

  1. پیشرفت علم و دانش

پیشرفت علم و دانش مدیون پژوهش‌ها و مقاله‌هایی است که در زمینه نوآوری نوشته شده‌اند. در حقیقت اگر این مقالات وجود نداشتند، قطعاً بسیاری از تجهیزات ابداع نمی‌شدند. بسیاری از داروها برای درمان بیماری‌ها کشف نمی‌شدند. زندگی امروز ما به شکل کنونی نبود و باید بسیاری از کمبودها را تحمل می‌کردیم. پیشرفت علم و دانش در نتیجه پژوهش و مقاله‌نویسی به رفاه کل بشریت در تمام جهان کمک کرده است.

  1. حل بسیاری از مشکلات

بعضی از اوقات ما حتی بدون اینکه مقاله بنویسم پاسخ حل بسیاری از مشکلات را پیدا می‌کنیم. برای اینکه این پاسخ در دسترس همگان قرار گیرد باید آن را به شکل مقاله در بیاوریم و در مکان‌های معتبر مانند مجلات اسکوپوس به چاپ برسانیم. این کار به حل بسیاری از مشکلات افراد کمک زیادی می‌کند.

  1. توسعه سازمان، اداره و یا شرکت محل کار

اگر یکی از کارکنان سازمان اقدام به انتشار مقاله در یک مجله معتبر نماید. آن سازمان به عنوان یک سازمان با بار علمی بالا و پرسنل با تجربه در سطح ملی و بین‌المللی به شمار می‌آید.

این موضوع تاثیر زیادی در جذب کارفرماها دارد. قطعاً کارفرماها تمایل دارند کارهای خود را به شرکت‌هایی بسپارند که دارای پرسنل، پژوهشگر، با تجربه و تحصیلکرده هستند.

همچنین این سازمان می‌تواند از سازمان‌های دولتی یا خصوصی برای پژوهش‌های خود درخواست بودجه نماید. علاوه بر همه این عوامل فرد نویسنده در محل کاری خود ارتقا شغلی پیدا می‌کند و علاوه بر افزایش حقوق، پاداش نیز به وی تعلق می‌گیرد.

آشنایی با شرایط مقاله نویسی

شرایط مقاله نویسی چیست؟ آیا می‌توان بدون رعایت هیچ نظم و قاعده‌ای مقاله نوشت؟ قطعاً خیر.

نوشتن مقاله مانند انجام هر کار پژوهشی به رعایت یک سری شرایط نیاز دارد. بدون رعایت شرایط مقاله نویسی چیست؟ نمی‌توان حتی یک مقاله ضعیف و بدون بار علمی نوشت. امیدوارم با این توضیحات به اهمیت اصول مقاله نویسی چیست؟ پی برده باشید و براساس اصول و ضوابط اقدام به نوشتن کار نمایید.

در ادامه با شرایط مقاله نویسی چیست به طور کامل آشنا می‌شوید تا بتوانید به بهترین نحو ممکن مقاله خود را بنویسید.

  1. داشتن احاطه کامل به موضوع

گاهی اوقات شاهد دانشجویانی هستم که موضوعی را انتخاب می‌کنند که بر آن احاطه کامل ندارند. شاید در ابتدا تصور کنید این موضوع مشکلی در روند مقاله نویسی ایجاد نمی‌کند.

اما باید بدانید هنگامی که فردی موضوعی را انتخاب می‌کند که بر آن احاطه ندارد، نمی‌تواند تمام زوایای آن را به خوبی بررسی کند. در نتیجه برخی از زوایای موضوع از دید پژوهشگر مخفی می‌ماند.

  1. داشتن صداقت و حسن‌نیت در هنگام نوشتن مقاله

در هنگام نوشتن مقاله باید تمامی اطلاعات در کمال صداقت در مقاله ذکر شود. همچنین نویسنده باید حسن نیت داشته باشد و اطلاعات به دست آمده را در نهایت صداقت و درستی در اختیار افراد بگذارد.

  1. توجه به مصلحت جامعه

بسیاری از مشکلات جامعه به وسیله نوشتن همین مقالات علمی حل شده‌اند.

به همین دلیل باید در هنگام نوشتن هرگونه مقاله به منافع کل جامعه و مصلحت آن توجه شود. در حقیقت باید هدف شما تمرکز بر یافتن راه‌حلی برای یکی از مشکلات کل جامعه باشد.

 مقاله از چه قسمت‌هایی تشکیل شده است؟

ساختار مقاله به چه صورت هست

مقاله دارای اجزای متفاوتی مانند چکیده، واژگان کلیدی، مقدمه، بدنه اصلی و… است در نوشته، اجزای تشکیل دهنده یک مقاله به طور کامل می‌توانید با این اجزا آشنا شده و اطلاعات کاملی کسب نمایید.

 آشنایی با مراحل نگارش مقاله

در زیر با مهم‌ترین مراحل نوشتن مقاله آشنا می‌شوید. نوشتن مقاله براساس این مراحل به شما کمک می‌کند تا بتوانید یک مقاله براساس استانداردهای مقاله نویسی تهیه کنید. این مراحل شامل موارد زیر هستند:

۱٫ انتخاب نوع مقاله در مقاله نویسی چیست؟

قبل از نوشتن مقاله باید نوع آن را انتخاب نمایید. مقاله‌ها دارای انواع مختلفی هستند که از میان انواع مختلف، پرکاربردترین مقالات شامل مقالات علمی و پژوهشی، کنفرانسی، مروری، کوتاه، نقد کتاب و… هستند. مقالات پژوهشی بهترین و کاملترین نوع مقالات هستند که در آن به دنبال یافتن پاسخ یک سوال برای حل یک مشکل باید باشید.

مقالات کوتاه جهت انتقال فوری پیشرفت‌های بسیار مهم نوشته می‌شوند.

در مقالات نقد کتاب، یک کتاب علمی نقد و بررسی می‌شود.

مقالات کنفرانسی اعتبار کمتری دارند و برای افرادی که تازه شروع به نوشتن مقاله کرده‌اند مناسب هستند.

مقالات مروری به اطلاعات جدیدی اشاره نمی‌کنند و تنها بر نکات و موضوعات مهمی که در گزارش‌های قبلی وجود داشته تاکید و آنها را مرور می‌کنند.

۲٫ پیدا کردن موضوع در مقاله نویسی چیست؟

پیدا کردن موضوع مهم‌ترین مرحله مقاله نویسی و حتی سخت‌ترین مرحله آن است. پایه و اساس یک مقاله به موضوع انتخابی آن بستگی دارد.

همانطور که گفتیم برای حفظ مصلحت جامعه باید موضوعی انتخاب شود که به نفع کل جامعه باشد. به همین دلیل پس از تفکر زیاد و با هدف حل مشکلات جامعه باید انتخاب شود.

۳٫ آماده کردن طرح

برای آماده کردن طرح در مقاله نویسی چیست باید خوب فکر کنید. مقاله از کجا آغاز می‌شود. در انتهای مقاله ما به چه موضوعی می‌رسیم؟

از چه شواهد و مدارکی برای اثبات این موضوع باید استفاده کرد؟ پس از نوشتن این مقاله ما می‌خواهیم به چه دستاوردی دست پیدا کنیم؟

۴٫ واژگان کلیدی در مقاله نویسی چیست؟

هر مقاله دارای یک یا چند کلمه کلیدی است که ارتباط مستقیمی با عنوان و متن دارند. در حقیقت خوانندگان با استفاده از واژگان کلیدی به مفهوم متن پی می‌برند.

۵٫ تهیه یادداشت از منابع

در اجزای تشکیل دهنده یک مقاله در مورد این موضوع به طور کامل شرح داده‌ام. هنگامی که شما از منابع مختلف برای نوشتن مقاله خود استفاده می‌کنید باید حتماً این منابع را ذکر نمایید.

این کار از دو جهت اهمیت دارد. از سویی مطلب استفاده شده در مقاله شما کپی محسوب نمی‌شود و همچنین نشان می‌دهد شما از مطالب و مدارک علمی و معتبر در مقاله خود استفاده کرده‌اید.

۶٫ مرتب کردن یادداشت‌های برداشت شده از منابع معتبر

از مهم‌ترین کارهایی که باید در مقاله ‌نویسی چیست انجام شود، یادداشت‌برداری است. در واقع نویسنده مقاله باید از منابع معتبر یادداشت تهیه کند. پس از اینکه تمام منابع بررسی شدند، باید این یادداشت‌ها در یک متن به صورت مرتب در کنار یکدیگر قرار بگیرند. به این متن پیش‌نویس مقاله گفته می‌شود.

۷٫ آماده کردن متن نهایی مقاله

در این مرحله باید به دقت پیش‌نویس مقاله را مطالعه نمایید. هرگونه عدم خوانایی، مشکل نگارشی، بهم‌ریختگی و… را باید ویرایش کنید تا هیچگونه ابهامی در ذهن افراد باقی نماند.

۸٫ نوشتن مقدمه

مقدمه از مهمترین قسمت‌های یک مقاله است. زیرا در صورتی که مقدمه جذاب باشد خواننده اقدام به خواندن بقیه مقاله شما می‌کند.

۹٫ نوشتن چکیده

چکیده را بهتر است بعد از نوشتن کل مقاله بنویسید. زیرا دیگر احاطه کامل بر موضوع و کل مطالب مقاله دارید و می‌توانید چکیده خود را به بهترین نحو ممکن بنویسید. بسیاری از افراد تنها با خواندن چکیده متوجه متن اصلی مقاله و هدف از نگارش آن می‌شوند.

۱۰٫ روش تحقیق در مقاله نویسی چیست؟

اگر برای نوشتن یک مقاله از جامعه آماری و یا نرم‌افزار و روش تحقیق خاصی استفاده شده باید حتماً بیان شود. به عنوان مثال در یک مقاله برای جمع‌آوری داده‌ها از نرم‌افزار ونسیم استفاده می‌شود. یا مثلاً جامعه آماری کارکنان یک شرکت هستند.

۱۱٫ نتایج تحقیق

در قسمت نتیجه‌گیری باید نتیجه کاری را که در اثر تحقیق و پژوهش به دست آماده است را بیان کنیم.

۱۲٫ بحث و نتیجه‌گیری

در این قسمت باید نتیجه پژوهش‌های خود را با پژوهشگران قبلی مقایسه کنید. همچنین وجه تمایز مقاله و پژوهش خود را نسبت به مقالات قبلی بیان نمایید.

۱۳٫ ذکر منابع

اشاره به منابع استفاده شده در مقاله اهمیت زیادی دارد. زیرا ممکن است در صورت عدم استفاده از نام منابع فرد به سرقت ادبی متهم شود.

۱۴٫ تعیین عنوان

بسیاری از افراد عنوان را در ابتدای کار انتخاب می‌کنند. بهتر است ابتدا پژوهش‌های خود را انجام دهید. با منابع معتبر آشنا شوید و سپس اقدام به انتخاب عنوان نمایید. این کار به شما کمک می‌کند تا بتوانید عنوانی را انتخاب کنید که در عین سادگی، جامع و کامل نیز باشد.

۱۵٫ بخش سپاسگزاری مقاله

در این بخش می‌توانید از استاد و یا هر فردی که در نوشتن این مقاله شما را راهنمایی کرده است تشکر نمایید.

ساختار پایان نامه نویسی شباهت زیادی به ساختار مقاله نویسی دارد. اما نوشتن پایان نامه نیاز به تخصص بیشتری دارد. اگر شما هم می‌خواهید علاوه بر نوشتن مقاله با ساختار پایان نامه و نحوه نوشتن آن آشنا شوید مقاله پایان نامه چیست به شما کمک زیادی در این زمینه می‌کند.

نوشتن مقاله توسط دیگران

بسیاری از دانشجویان به دلیل مشکل دانستن مقاله نویسی و یا حوصله نداشتن، نوشتن مقاله را به افراد دیگر می‌سپارند. در اینجا باید به چند نکته کلیدی توجه کرد:

  1. وجود کپی: بسیاری از افرادی که اقدام به نوشتن مقاله و یا پایان نامه دیگران می‌کنند؛ اطلاعات علمی لازم را ندارند و اقدام به کپی از سایر منابع دیگر می‌کنند. این کار سرقت علمی محسوب شده و شما بدون اینکه خود بخواهید یک متخلف در زمینه علمی به حساب می‌آیید.
  2. عدم وجود بارعلمی: بسیاری از مقالات و پایان نامه‌هایی که توسط افراد دیگر نوشته می‌شوند به دلیل نداشتن دانش کافی این افراد، بار علمی چندانی ندارند.
  3. پرداخت هزینه‌های بالا: بسیاری از دانشجویان برای نوشتن مقاله و پایان نامه به این موسسات پول زیادی پرداخت می‌کنند.
  4. تخلف قانونی: در صورتی که اثبات شود مقاله شما توسط شخص دیگری نوشته شده شما متخلف شناخته می‌شوید.
  5. از بین رفتن اعتبار: در صورتی که کارهای موسسات پژوهشی و کارهای پژوهشی استاد خود را به این موسسات بسپارید و مشخص شود که خودتان انجام نداده‌اید، اعتبار و آبروی شما به خطر می‌افتد.
  6. حکم شرعی نوشتن مقاله یا پایان نامه: در مقاله حکم شرعی پایان نامه نویسی به طور کامل برای شما درباره مشکلات شرعی نوشتن هر نوع پژوهش به طور کامل شرح داده‌ایم.
  7. عدم تسلط فرد بر متن مقاله

قطعاً هنگامی که مقاله شما توسط شخص دیگری نوشته شده باشد؛ نمی‌توانید به خوبی آن را برای دیگران شرح دهید. همچنین قادر نخواهید بود به سوالات خوانندگان و یا شنوندگان به خوبی پاسخ دهید. اینگونه افراد متوجه می‌شوند مقاله شما توسط شخص دیگری نوشته شده است.

اندازه و طول مقاله چقدر می‌تواند باشد؟

اندازه و طول محتوای مقالات چقدر است

این روزها آنقدر سر همه شلوغ است که هیچ شخصی حوصله مطالعه یک متن بسیار طولانی را ندارد. در حقیقت یک مقاله با متن کوتاه که در آن مطالب به صورت حقیقی، معتبر و علمی بیان شده‌اند بسیار بهتر از یک مقاله طولانی با مطالب علمی کم، مخاطبان شما را جذب می‌کند.

البته گاهی اوقات بعضی مقالات را نمی‌توان در حجم کم تهیه کرد. نوشتن این مقالات به محتوای بیشتری نیاز دارد. مهمترین عواملی که بر طول متن مقاله اثر می‌گذارند شامل موارد زیر هستند:

  • نوع موضوع مقاله: در بعضی از مقالات مانند مقالات علمی پژوهشی نیاز به حجم بیشتری برای نوشتن مقاله است.
  • سطح مخاطب: گاهی اوقات باید برای بعضی از مخاطبین توضیحات بیشتری داده شود تا محتوای مقاله قابل درک باشد.
  • مکان انتشار مقاله: مجله‌ای که مقاله در آن چاپ می‌شود بر حجم مقاله تاثیرگذار است. در بعضی از مجلات تعداد صفحات حداقل و حداکثر برای چاپ مقاله ذکر شده است. اسکوپوس چیست؟ شما می‌توانید در سایت مقاله نویسی اسکوپوس انواع مقاله علمی را مشاهده نمایید.
  • توان مقاله نویس: گاهی اوقات پژوهشگر اطلاعات زیادی برای حل یک مسئله جمع‌آوری می‌کند. کلیه این اطلاعات مفید هستند به همین دلیل باید در متن مقاله ذکر شوند.
  • توجه به سطح نگارش مقاله

در هنگام نوشتن مقاله باید به سطح درک و فهم مخاطبان نیز توجه شود. ممکن است شما یک مقاله فوق‌العاده نوشته باشید،اما به دلیل استفاده از اصطلاحات غیر قابل فهم، مخاطب شما به خوبی نتواند محتوای مقاله را درک نماید. در واقع مقاله باید به زبانی نوشته شود که هم برای مخاطبین قابل فهم و درک باشد و هم سطح علمی و درجه آن پایین نیاید.

کلام آخر

مقاله نویسی چیست؟ به محض ورود به دانشگاه، دانشجویان باید شروع به نوشتن مقالات علمی و پژوهشی نمایند. البته دانشجویان مبتدی و کسانی که تا حالا مقاله ننوشته‌اند بهتر است از مقالات کوتاه و یا کنفرانسی شروع کنند. سپس با داشتن تجربه و اطلاعات کافی به نوشتن مقالات علمی و پژوهشی بپردازند و آینده علمی روشنی را برای خود رقم بزنند.

 بعد از نوشتن پایان نامه در کنار تبدیل پایان نامه به کتاب باید از متن آن مقاله استخراج کنند. اینجاست که ضرورت نوشتن مقاله احساس می‌شود. در واقع مقاله نوعی امتیاز در دفاع از پایان نامه محسوب می‌شود. همچنین در جلسه پذیرش و مصاحبه در مقطع دکترا، دانشجویانی که مقالات علمی و پژوهشی بیشتری در مجلات معتبر داشته باشند، شانس بیشتری برای قبولی در مصاحبه دکترا دارند.

سطح نگارشی مقاله باید برای خوانندگان با حفظ سطح علمی قابل درک باشد. خواندن نمونه مقاله نویسی شده و یک نمونه مقاله آماده به شما کمک می‌کند تا بتوانید با مقاله بهتر آشنا شوید. از اجزای مهم مقاله می‌توان به موضوع، چکیده، بدنه، واژگان کلیدی، نتیجه‌گیری و بحث و گفتگو اشاره کرد. هیچ وقت نوشتن مقاله خود را به دیگران نسپارید چون با مشکلاتی مانند کپی، عدم اعتبار، عدم دانش کافی و… مواجه می‌شوید. امیدوارم با خواندن این مقاله اصطلاعات کافی در مورد مقاله چیست؟ را کسب کرده باشید.

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.