اصول و نکات خاص چکیده نویسی در پایان نامه و مقالات
چکیده نویسی در پایان نامه از مهمترین قسمتهای پایان نامه است. یادم میاد بعد از قبولی در کارشناسی ارشد، از همون ابتدا به تنها چیزی که فکر میکردم، نوشتن پایان نامه بود.
پایان نامه قسمتهای مختلف داره. یکی از قسمتاش چکیده است. وقتی پایان نامههای دیگر مطالعه میکردم متوجه شدم نوشتن چکیده نویسی در پایان نامه به اون آسونیها که من فکر میکردم نیست.
باید پایان نامه به اون عظمت رو در داخل تعداد کلمات مشخص قشنگ توضیح میدادم که هر شخصی قصد مطالعه پایان نامه منو داشت، متوجه بشه پایان نامه در مورد چیه!!!
بالاخره با تحقیق و جستجو درباره نوشتن چکیده نویسی پایان نامه اطلاعات کاملی کسب کردم.
چون خیلی از دانشجویان از من درباره چکیده نویسی برای پایان نامه و نحوه نوشتن اون میپرسن، تصمیم گرفتم همه چیز به طور کامل در این مقاله توضیح بدم. فک میکنم خوندن این مقاله مشکل بسیاری از دانشجویان حل کنه.
پس در ادامه همراه من باشید تا با همه چیز درباره چکیده نویسی در پایان نامه آشنا شوید.
آشنایی با چکیده نویسی در پایان نامه
چکیده نویسی در پایان نامه چیست؟ چگونه آن را بنویسیم؟
اگر شما یک پایان نامه چاپ شده و جلد شده را از نزدیک ببینید، متوجه ضخامت آن میشوید. حالا تصور کنید زمان کافی برای مطالعه پایان نامه نداشته باشید، قطعاً نمیتوانید این حجم را مطالعه کنید.
چکیده نویسی در پایان نامه یک خلاصه از کل محتوای آن در اختیار شما میگذارد. با استفاده از آن افراد به راحتی میتوانند در چند دقیقه با کل محتوای پایان نامه شما آشنا شوند.
فرقی نمیکند شما در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکترا باشید، نوشتن چکیده اهمیت بسیار بالایی دارد. به همین دلیل باید اطلاعات کافی در این زمینه را کسب نمایید. نکات مهم در نوشتن چکیده پایان نامه برای شما در ادامه آورده شده است. همچنین خواندن نمونه چکیده پایان نامه ارشد، چه نمونه چکیده پایان نامه حوزه، چه نمونه چکیده پایان نامه حقوق و چه نمونه چکیده پایان نامه مدیریت آموزشی باشد، به درک بهتر شما برای چکیده نویسی برای پایان نامه کمک میکند. حتی میتوانید چکیده پایان نامه به انگلیسی را نیز مطالعه کنید.
زمان و روند نوشتن چکیده نویسی در پایان نامه
چکیده چه زمانی تهیه میشود؟ بعد از اینکه شما پایان نامه خود را نوشتید و تسلط کامل روی محتوای آن داشتید، باید اقدام به نوشتن چکیده نمایید. برای نوشتن چکیده اول پایان نامه خود را با دقت مطالعه کنید. در مرحله بعد نکات مهم و ضروری را یادداشت کنید. بعضی از افراد دقیقاً همان جملات پایان نامه را مینویسند، در حالیکه این کار ضرورت ندارد. شما باید بعد از خواندن یادداشتها، آنها را با بیانی جدید و شیوا بنویسید. هنگام چکیده نویسی در پایان نامه هرگز عجله نکنید. مطالب با اهمیت بیشتر را با جملهبندی جدید و حفظ پیوستگی متن به کار ببرید.
اگر برای نوشتن چکیده زمان کافی بگذارید، میتوانید چندین بار پیشنویس چکیده را بررسی نمایید. اینطوری میتوانید مطالب اضافی را حذف و مطالبی را که فراموش کردید جایگزین کنید. با توجه به محدودیت در کلمات پایان نامه باید مفیدترین مطالب را در آن بگنجانید.
در انتخاب کلید واژهها به شدت دقت کنید، زیرا اینطوری مخاطب راحتتر و با سرعت بیشتر از موضوع و متن چکیده آگاه میشود.
نحوه نوشتن چکیده نویسی در پایان نامه
چکیده پایان نامه شامل چه مواری است؟ برای نوشتن یک چکیده جذاب و جامع باید مراحل زیر را گام به گام طی کنید.
- مشخص کردن اهداف پژوهش
در ابتدا باید مسئله خود را بیان کنید. سپس خیلی مختصر و مفید به اهمیت آن اشاره نمایید.
- روش تحقیق و ابزارها
ابزارهای و روشهای تحقیق نشان میدهد که شما چگونه اطلاعات خود را جمع آوری کرده و به نتایج دست یافتهاید. پس حتماً ابزارها و روشهای تحقیق خود را به صورت شفاف بیان کنید.
- دستاوردهای پژوهش
بیان دستاوردها پس از معرفی روشها بسیار الزامی است. کسانی که چکیده را مطالعه میکنند میخواهند بدانند که با استفاده از روشها و ابزارهای ذکر شده شما به چه دستاوردهایی دست پیدا کردهاید.
- نتیجه گیری
نتیجهگیری مهمترین و آخرین بخش چکیده است. در حقیقت در بخش نتیجهگیری باید به سوال اساسی که به خاطر آن پایان نامه نوشته شده پاسخ داده شود.
چکیده مقاله با خلاصه چه فرقی دارد؟
یکی از مهمترین سوالاتی که به ذهن دانشجویان میرسد این است که آیا خلاصه و چکیده پایان نامه یک مفهوم دارند؟ یا خیر. از مهمترین تفاوتهای خلاصه و چکیده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در خلاصه مفاهیم به صورت کلی بیان شده و به جزئیات بسیار توجه نشده است؛ در حالیکه در چکیده باید کلیه نکات ریز یک سند علمی بیان شوند.
- در خلاصه گاهی مسائل مهم از قلم میافتد؛ اما شما باید در چکیده نکات مهم را به صورت خلاصه بیان کنید.
- برای نوشتن چکیده معمولاً از مقالات علمی و پژوهشی استفاده میشود؛ اما برای خلاصه معمولاً کتاب به کار برده میشود.
مهمترین نکاتی که در نوشتن چکیده نویسی در پایان نامه باید به آنها توجه کرد:
رعایت نکات مهم در نوشتن چکیده پایاننامه به شما در نوشتن یک چکیده عالی بسیار کمک میکند.
من دانشجویان زیادی را دیدهام که اصلاً به چکیده نویسی در پایان نامه اهمیت ندادهاند. اما بعداً از این کار پشیمان شدهاند. بسیاری از استادان دانشگاه به محض خواندن چکیده متوجه کیفیت محتوای شما میشوند. ممکن است شما یک پایان نامه با کیفیت را نوشته باشید، اما استفاده از یک چکیده بیکیفیت، تاثیر بدی روی خوانندگان میگذارد.
- پایان نامه در چند صفحه نوشته میشود؟ این یکی از مهمترین سوالاتی است که به ذهن دانشجویان میرسد. تعداد کلمات مجاز در چکیده پایان نامه میتواند بین 250 کلمه تا سه صفحه باشد. عوامل زیر در تعداد کلمات پایان نامه موثر هستند:
- موضوع
- تعداد صفحات پایان نامه
- بیان مطالب مفید
- قابل فهم بودن چکیده
- قابل قبول بودن پایان نامه با خواندن چکیده
- یکی از اشتباهات رایجی که من خودم انجام دادم و بسیاری از دانشجوهای دیگه رو هم میبینم که انجام میدن، استفاده از افعال به زمان حال و آینده است. دقت داشته باشید که پژوهش شما تمام شده و شما دارید درباره زمان گذشته صحبت میکنید. به همین دلیل باید از افعال ماضی استفاده کنید.
- خیلی وقتا که یک چکیده رومیخونم میبینم کلی ابهام داره. چکیده شما باید کاملاً
- واضح و شفاف
- خلاصه شده به صورت مفید و کاربردی
- عدم استفاده از کلمات تکراری
- عدم هرگونه زیادگویی
و.. باشد.
- مشکل دیگهای که در نوشتن چکیده نویسی در پایان نامه توسط افراد مختلف دیدم، اعمال نظر شخصی بود. شما فقط باید براساس تحقیق و پژوهش و مطالب پایان نامه، چکیده رو تهیه کنید و از هرگونه نظر شخصی بپرهیزید.
- وجود غلط املایی در متن چکیده، نشاندهنده بیدقتی شما است. همچنین برای نشان دادن بهتر مفاهیم باید از علائم نگارشی مانند کاما، نقطه و… استفاده کنید. برای راحتی کار میتونید متن چکیده رو داخل گوگل داکس بذارید و غلطهای املایی رو به راحتی شناسایی کنید.
- هنگام نوشتن چکیده نویسی در پایان نامه با یک فرد با تجربه مانند استاد راهنمای خود مشورت نمایید.
چگونه چکیده پایان نامه بنویسیم؟
اگر شما هم میخواهید یک چکیده عالی و منحصر به فرد بنویسید باید موارد زیر رعایت کنید:
- از جملات کوتاه و با مفهوم استفاده کنید.
استفاده از جملات کوتاه ولی مفهومی به خواننده این امکان را میدهد تا متوجه تسلط شما بر موضوع پژوهش شود.
- هنگام نوشتن چکیده نباید عنوان را در آن به کار برد.
- حتماً کلمات کلیدی را که روی آن تحقیق و پژوهش انجام دادهاید را در چکیده استفاده کنید.
- همانطور که گفتیم باید از تعداد کلمات مشخص هنگام نوشتن چکیده نویسی در پایان نامه استفاده کنید.
- تلاش کنید، تنها روی چند نکته کلیدی و مهم تمرکز نمایید. این کار باعث میشود تا به سراغ مطالب حاشیهای نروید و اصل مطلب را بیان کنید.
- چون چکیده اصل مطلب را بیان میکند حتماً باید دقت کنید، مطالب مهم از قلم نیفتد.
- تلاش کنید اطلاعات پس زمینه طولانی را در متن چکیده نویسی در پایان نامه استفاده نکنید.
- اگر مطلبی در پایان نامه وجود ندارد ولی مرتبط به پایان نامه شما است، هرگز آن را بیان نکنید.
ویژگیهای یک چکیده بد و نامناسب
یک چکیده بد تاثیر بسیار بدی روی پایان نامه شما میگذارد. یک چکیده که از روی بیتجربگی نوشته شده باشد، دقیقاً مانند پروپوزالی است که در ابتدای یک کار پژوهشی به استاد راهنما ارائه میگردد.
یک چکیده بد و نامناسب دارای ویژگیهای زیر است:
- علت نوشتن پایان نامه در چکیده بیان نشده است. به نظر خود شما وقتی علت نوشتن پایان نامه در چکیده بیان نشده چگونه افراد با خواندن آن متوجه دلیل نوشتن پایان نامه شوند؟
- چکیده نویسی در پایان نامه فاقد هدف است. در اینگونه از موارد نتیجهگیری کلی بیان نشده و افراد متوجه نتیجه کار شما نمیشوند.
- روشهای مورد استفاده در تحقیق و پژوهش در چکیده ذکر نشده است. در این حالت چگونه خوانندگان متوجه شوند که شما از چه روشهایی برای رسیدن به نتایج جامعه آماری و پژوهش خود استفاده کردهاید. یا کدام نرم افزارها را برای محاسبه استفاده کردهاید؟
- در چکیده نویسی در پایان نامه صحبتی از انواع مشاهده نشده باشد.
- وجود پیشآمدهای تحقیق هم در چکیده نویسی در پایان نامه ضروری است. به همین دلیل اگر از آن استفاده نشود، جز یک چکیده بد محسوب میشود.
- متن چکیده خیلی کوتاه و یا خیلی طولانی است.
- کلمات کلیدی در آن به طور کامل استفاده نشده است.
- بیش از حد به جزئیات پرداخته شده است.
یک چکیده خوب دارای ویژگیهای زیر است:
- در یک چکیده نویسی در پایان نامه خوب، علت نوشتن پایان نامه به طور کامل بیان میشود.
- سوالات تحقیق و روشهای انجام آن بیان میشود.
- یافتهها به صورت خلاصه بیان شده باشند.
- نتیجهگیری به صورت دقیق بیان شده است.
کلام آخر
چکیده نویسی در پایان نامه از مهمترین قسمتهای آن است. به همین دلیل باید طوری نوشته شود که مختصر و مفید باشد.
همچنین کلیه افرای که آن را مطالعه میکنند باید بدانند شما چرا این موضوع را برای پژوهش خود انتخاب کردهاید، به چه نتایجی دست پیدا کردهاید و برای رسیدن به این نتایج چه روشها، نرم افزارها و یافتههایی را به کار بردهاید.
اگر برای استخدام در شرکتهای مختلف پایان نامه خود را ارائه دهید، مطمئن باشید بیشتر افراد استخدام کننده فقط بخش چکیده را مطالعه میکنند.
به همین دلیل نوشتن چکیده به صورت حرفهای و براساس قواعدی که به شما معرفی کردیم، اهمیت بسیار زیادی دارد. خواندن نمونه چکیده پایان نامه ارشد هم در این کار به شما بسیار کمک میکند.
امیدوارم با خواندن این مطلب و رعایت این نکات بتوانید چکیده نویسی در پایان نامه خود را به بهترین نحو ممکن بنویسید. منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستم.
پیشنهاد ویژه: فیلم آموزش اصول نگارش پایان نامه به صورت عملی کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید