وظایف استاد راهنما در پایان نامه چیست؟
وظایف استاد راهنما در پایان نامه از مهمترین سوالاتی است که هنگام انتخاب واحد پایان نامه به ذهن دانشجویان خطور میکند.
پس از قبولی در مقطع کارشناسی ارشد، همه افرادی که گرایش پژوهش محور را انتخاب کردهاند باید واحد پایان نامه را پاس نمایند. در واحد پایان نامه همیشه یک نفر به نام استاد راهنما شما را در مورد نحوه نوشتن پایان نامه راهنمایی و هدایت میکند.
البته توجه داشته باشید گاهی اوقات شخصی دیگری به نام استاد مشاور در کنار استاد راهنما به شما در نوشتن پایان نامه کمک میکند. البته استاد مشاور نیز توسط استاد راهنما در صورت نیاز انتخاب میشود. اما استاد راهنما کیست؟ چه وظایفی دارد؟ چگونه مطمئن باشیم که استاد راهنما وظایف خود را به بهترین نحو ممکن انجام میدهد. در ادامه همراه من باشید تا با وظایف استاد راهنما در پایان نامه آشنا شوید.
آشنایی با استاد راهنما
استاد راهنما به چه شخصی گفته میشود؟ استاد راهنما در دانشگاه نقش فردی را دارد که باید به راهنمایی دانشجویان در برطرف کردن انواع مسائل آموزشی، پژوهشی و … بپردازد. معمولاً استادان راهنما علاوه بر تدریس دروس مختلف، دانشجویان مقطع ارشد را در زمینه نوشتن پایان نامه راهنمایی و هدایت میکنند و تا مرحله دفاع از پایان نامه در کنار دانشجو حضور دارد.
یکی دیگر از سوالاتی که در مقطع کارشناسی ارشد به ذهن دانشجویان خطور میکند این است که آیا باید برای استاد راهنما هزینه پرداخت کنند؟ پاسخ این سوال مثبت است.
همه استادانی که سمت استاد راهنما دارند؛ علاوه بر حقوق ثابت خود، مبلغی را نیز برای سمت استاد راهنما دریافت میکنند. اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا کلیه استاد راهنماها همه وظایف خود را به درستی انجام میدهند؟ در پاسخ باید گفت خیر. خیلی اوقات شاهد دانشجویانی شاکی هستیم که اعتقاد دارند استاد راهنما آنها را به خوبی در زمینه نوشتن پایان نامه راهنمایی نکرده است.
گاهی اوقات استادان راهنما به علت عدم نظارت و یا خیلی از مسائل دیگر مانند برداشتن تعداد زیاد واحد پایان نامه به درستی دانشجو را راهنمایی نمیکنند. در اینگونه مواقع دانشجو میتواند با مراجعه به مدیر گروه و صحبت با وی، در صورت تایید گروه استاد راهنما خود را تغییر دهد و یا با استاد راهنما در این زمینه براساس مدارک ارائه شده از سوی دانشجو دال بر کوتاهی او صحبت میشود.
هنگام انتخاب استاد راهنما باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
- میزان تجربه و اطلاعات استاد راهنما در موضوع انتخاب شده
بعد از انتخاب واحد پایان نامه حتماً با مدیر گروه آموزشی در مورد استاد راهنما صحبت کنید. مدیر گروه آموزشی به خوبی میداند که کدام استاد راهنما در زمینه موضوع انتخابی، تخصص و مهارت لازم را دارد. اما چرا باید یک استاد راهنما متخصص و با تجربه در این زمینه شما را راهنمایی کند؟ چون قبلاً خودش درباره این موضوع و موضوعات مشابه کارهای پژوهشی انجام داده و به خوبی بر موضوع انتخاب شده احاطه خواهد داشت. در صورتی که استاد راهنمایی را انتخاب کنید که تجربه و تخصص کافی را دارا نباشد، باید همه کارهای پژوهش را خودتان انجام دهید و در واقع در این مسیر تنها خواهید بود و نتیجه دلخواه خود را کسب نخواهید کرد.
- داشتن زمان کافی
بله درست خواندید!! استاد راهنمای شما باید زمان کافی برای اختصاص به شما را داشته باشد. در مقاله استاد مشاور کیست؛ هم به شما گفتم استاد مشاور نیز باید وقت کافی برای شما داشته باشد. نوشتن پایان نامه کاری سخت نیست اما به تلاش و پژوهش بسیار نیاز دارد. برای انجام قدم به قدم پایان نامه شما باید همواره با استاد راهنمای خود به صورت آنلاین، تلفنی و یا حضوری در تماس باشید. گاهی ممکن است که به دلایلی مانند فاصله و … دانشجو نتواند به صورت حضوری استاد خود را ملاقات کند. در این صورت باید همانطور که گفتیم از شیوههای آنلاین و یا تلفن برای ارتباط با استاد خود استفاده کند. اگر استاد راهنما در همه شیوههای ارتباطی به درستی پاسخ دانشجو را ندهد قطعاً یا دارای مشغله زیاد است یا از لحاظ اخلاق حرفهای مشکل دارد. به همین دلیل باید در دسترس بودن استاد خود را بررسی نمایید.
- دارای علاقه فراوان به انجام کارهای پژوهشی
حتماً شما هم استادانی را دیدهاید که هنگام انجام کارهای پژوهشی با روی خوش با شما برخورد کردهاند. بعضی از اساتید راهنما به دلیل علاقه فراوان به انجام کارهای پژوهشی و همچنین برای تربیت دانشجویانی تحصیلکرده و با تجربه به خوبی آنها را در این زمینه راهنمایی میکنند.
- دارای اخلاق خوب در زمینه کاری
قطعاً اخلاق حرفهای و کاری از مهمترین آیتمهایی است که یک استاد راهنما باید داشته باشد. اگر میخواهید به اخلاق استاد راهنما پی ببرید در جلسه دفاع سایر دانشجویان شرکت کنید و نظر آنها را در مورد اخلاق استاد بپرسید.
استاد راهنما باید با توجه کامل به سخنان شما گوش داده و کارهای انجام شده در هر مرحله را با دقت بررسی میکند. گاهی اوقات استادان با نداشتن اخلاق حرفهای و کاری باعث میشوند تا دانشجو در انجام کارهای پژوهشی به شدت سردرگم شود.
- ارائه انتقادات و نظرات سازنده
یکی از مهمترین ویژگیهای استاد راهنما، ارائه انتقادات و نظرات سازنده است. اما چرا این موضوع این همه اهمیت دارد؟ زیرا استادی که مطالب جمعآوری شده توسط دانشجو را با دقت بررسی میکند قادر به نقد آن و گرفتن ایراد است. اگر استاد راهنما شما، حتی کوچکترین ایرادات را به شما گوشزد میکند، باید خوشحال باشید!!! زیرا نتیجه کار پس از اتمام پایان نامه قطعاً بسیار عالی خواهی بود.
- درک شرایط دانشجو
قطعاً همه انسانها دارای شرایط ایدهآل برای زندگی نیستند. این قضیه در مورد دانشجویان نیز صدق میکند. بعضی از دانشجویان از نظر جسمانی در شرایط مناسبی قرار ندارند. همچنین بعضی دیگر برای تامین خرجهای خانواده باید ساعتهای زیادی را بعد از دانشگاه به کار اختصاص دهند. علاوه بر همه این موارد باید مادرانی را در نظر گرفت که در کنار انجام وظایف مادری به دنبال رشد و پیشرفت خود هستند. ممکن است دانشجویان نتوانند در ساعتهایی که اساتید تعیین کردهاند، در دانشگاه حضور پیدا کنند و یا با استاد خود تلفنی تماس بگیرند. یک استاد با درک متقابل شرایط دانشجو را درک کرده؛ و تلاش میکند تا انعطافپذیری بسیار بالایی با شرایط دانشجو داشته باشد.
آشنایی با وظایف استاد راهنما کارشناسی ارشد
وظایف استاد راهنما چیست؟ آشنایی با وظایف استاد راهنما در پایان نامه به شما کمک میکند تا متوجه شوید استاد راهنما وظایف خود را به خوبی انجام میدهد یا خیر؟
- کوتاه کردن پروسه نوشتن پروپوزال
دانشجویان پایان نامه در مرحله اول باید یک پروپوزال را برای طرح پژوهشی خود آماده کنند. معمولاً موضوع پیشنهادی چند بار رد میشود. این موضوع باعث اتلاف وقت و به تاخیر انداختن پروسه پایان نامه میشود. یک استاد راهنمای با تجربه به بهترین نحو ممکن در این زمینه شما را راهنمایی میکند؛ به نحوی که ممکن است در اولین باری که پروپوزال خود را برای گروه آموزشی ارسال میکنید تایید شود.
- انتخاب موضوع کاربردی
گاهی اوقات دانشجویان موضوعاتی را انتخاب میکنند که توسط گروه آموزشی هم تایید میشود. اما این موضوعات زیاد در جامعه کاربردی نیستند. انتخاب یک موضوعی کاربردی حتی به استخدام شما در یک شرکت معتبر کمک زیادی میکند. همچنین میتوانید با تبدیل پایان نامه به کتاب درآمد خوبی کسب نمایید.
- راهنمایی دانشجو برای نوشتن فصلهای مختلف
نگارش تمام فصول پایان نامه به دقت و تجربه زیادی نیاز دارد. نوشتن مقدمه، روشهای آماری، بدنه، نتیجه و… باید براساس ضوابط خاصی انجام شود. به همین دلیل از بزرگترین وظایف استاد راهنما، بررسی پایان نامه شما با نهایت دقت است.
- گرفتن گزارش پیشرفت کار
معمولاً اساتید راهنما به طور منظم از دانشجویان میخواهند که از کارهایی پژوهشی خود یک گزارش ارائه دهند.
- معرفی منابع لازم جهت تحقیق
گاهی دانشجو واقعاً نمیداند از چه منابعی برای تحقیقات خود استفاده کند. در اینگونه مواقع اساتید راهنما سایتها و یا منابع پژوهشی معتبر را به دانشجو معرفی میکنند.
- توجه به نظرات دانشجو
یک استاد راهنمای با تجربه و منطقی به نظرات دانشجو اهمیت زیادی میدهد. در حقیقت با همفکری خود دانشجو، او را در تمام مراحل کار راهنمایی میکند.
- تسریع پروسه انجام پایان نامه
معمولاً اساتید راهنمای با تجربه و متخصص از دانشجو میخواهند تا پایان نامه خود را در کمترین زمان ممکن به پایان برساند.
- اصلاح پایان نامه قبل از جلسه دفاع
معمولاً قبل از جلسه دفاع، یک جلسه با حضور استاد راهنما، دانشجو و استاد مشاور برگزار میشود تا کلیه ایرادات پایان نامه برطرف شود.
- راهنمایی دانشجو در تبدیل پایان نامه به مقاله و کتاب
هیچ کس بهتر از استاد راهنما و خود شما، بر پایان نامه تسلط کافی ندارد. به همین دلیل شما به راحتی میتوانید استخراج مقاله از پایان نامه و همچنین کتاب را به راحتترین شکل ممکن با راهنمایی استاد راهنمای خود انجام دهید.
- حضور در جلسه دفاع
از برجستهترین وظایف استاد راهنما شرکت در جلسه دفاع و کمک به دانشجو در پاسخ به سوالات احتمالی است.
- بررسی فرم داوری
- راهنمایی دانشجو درباره چگونگی حضور در جلسه دفاع
کلام آخر
گذراندن واحد پایان نامه از نظر دانشجویان از سختترین کارهایی است که باید انجام شود. اما دانشجویان نباید از سختی راه بترسند و پایان نامه خود را به افراد دیگر بسپارند؛ تازه حکم شرعی پایان نامه نویسی هم به ما میگه این کار از لحاظ عرفی و شرعی درست نیست. اما دانشجویان گرامی نگران نباشند؛ زیرا فردی به نام استاد راهنما در تمام مراحل نوشتن پایان نامه به شما کمک میکند. استاد راهنما مانند سایر اساتید وظایفی دارد؛ از بزرگترین وظایف او راهنمایی دانشجویان میباشد. کمک به دانشجو در انتخاب موضوع، معرفی منابع معتبر، حضور در جلسه دفاع، راهنمایی گام به گام دانشجو، بررسی پایان نامه قبل از جلسه دفاع و… از مهمترین وظایف استاد راهنما است. پرداخت پول استاد راهنما از مهمترین مسائلی است که باید به آن توجه کنید. پس حتماً قبل از انتخاب استاد راهنما با او مشورت نمایید. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره وظایف استاد راهنما در پایان نامه را کسب کرده باشید.
پیشنهاد ویژه: بسته آموزشی گنجینه طلایی، از انتخاب موضوع تا دفاع فوقالعاده پایان نامه کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید