چگونه رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی را به بهترین نحو ممکن انجام دهیم؟

چگونه رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی را به بهترین نحو ممکن انجام دهیم؟ چرا نوشتن آن برای موقعیتهای شغلی و مهاجرت به خارج از کشور اهمیت دارد؟
رزومه تحصیلی مدرکی است که به مخاطبان شما نشان میدهد که میزان دانش، تجربه، مهارتها و… صاحب آن چقدر است. در حقیقت، کارشناسان اولین بار از طریق رزومه با شما آشنا میشوند. معمولاً اساتید و کارشناسان خارج از کشور رزومههای ارسالی را با دقت بررسی کرده و اگر آیتمهای مورد نظر در آن وجود داشته باشد، دانشجو را پذیرش میکنند. به همین دلیل تقویت رزومه برای مهاجرت تحصیلی اهمیت زیادی دارد.
اگر شما هم از جمله افرادی هستید که آرزوی تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور را دارید باید یک رزومه قوی براساس استانداردها و آیتمهای مورد نظر دانشگاه مورد نظر خود بنویسید. در ادامه همراه من باشید تا اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید.
چگونه رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی را به بهترین نحو ممکن انجام دهیم؟
شرایط کاری و تحصیلی خارج از کشور باعث شده تا بسیاری از دانشجویان تمایل به ادامه تحصیل در خارج از کشور را داشته باشند. البته ادامه تحصیل در خارج از کشور به این آسانی که فکر میکنید نیست!!! یا باید هزینههای زیادی برای دانشگاه، خوابگاه و … پرداخت نمایید و یا بورسیه تحصیلی داشته باشید. در هر حال حتی اگر با پرداخت هزینه بخواهید در دانشگاههای خارج از کشور به تحصیل ادامه دهید باید یک رزومه تحصیلی قوی برای مهاجرت داشته باشید.
اگر از وقتی دانشآموز و یا دانشجوی کارشناسی هستید، رویای خارج از کشور و تحصیل در دانشگاههای خارجی را میگذرانید؛ باید حتماً شیوه پژوهش محور را در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کنید. در این شیوه میتوانید پایان نامه بنویسید و از پایان نامه خود انواع مقاله علمی و کتاب را استخراج کنید. اما عوامل دیگری غیر از کتاب، مقاله و… نیز در پذیرش دانشگاه تاثیر دارند. اگر میخواهید یک رزومه قوی بسازید حتماً به این عوامل توجه کنید. اگر میخواهید بورسیه تحصیلی را دریافت نمایید، تمام نقاط قوت و… را باید در قالب یک رزومه تحصیلی برای دانشگاههای مورد نظر خود ارسال کنید. در ادامه درباره نحوه نوشتن یک رزومه قوی برای مهاجرت تحصیلی اطلاعات کاملی کسب کنید.
نوشتن رزومه تحصیلی باید براساس چه مواردی باشد؟
رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی کاری آسان نبوده و نیست. به همین دلیل در نوشتن آن آیتمهای خاصی را در نظر داشته باشید. این آیتمها به شما کمک میکند تا بتوانید شانس خود را برای پذیرش در دانشگاههای خارج از کشور بالا ببرید. در ادامه با مهترین این آیتمها آشنا میشوید.
1. معرفی خود از طریق بیان مشخصات
در همه رزومهها چه رزومه فارسی و لاتین در ابتدا فرد باید به معرفی خود بپردازد. این معرفی برای آشنایی کارشناسان با فرد است. به همین دلیل باید
- اسم کوچک
- نام خانوادگی
- زاد روز تولد
- مکان تولد
- شماره موبایل شخصی
- شماره تلفن محل زندگی
- شماره تلفن محل کار
- آدرس ایمیل
- آدرس محل زندگی
- آدرس محل کار
- وضعیت تاهل
- ضمیمه کردن عکس (البته برای مهاجرت تحصیلی به بسیاری از کشورها مانند کانادا و آمریکا، عکس لازم نیست. اما معمولاً برای مهاجرت به کشورهای اروپایی باید عکس همراه با اطلاعات شخصی باشد)
- ذکر نام وبسایت و یا شبکههای اجتماعی (البته این آیتم معمولاً اختیاری است)
و… نوشته شوند.
اما مکان قرارگیری این اطلاعات کجاست؟
این اطلاعات بسته به ظاهر رزومه در نقاط مختلف صفحه اول قرار میگیرد. اما معمولاً قسمت آغازین صفحه اول به این اطلاعات اختصاص دارد. برای اینکه اطلاعات شخصی شما بیشتر به چشم کارشناسان بیاید، بهتر است یک فونت درشت و زیبا را به کار ببرید.
2. ذکر اطلاعات تحصیلی در رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی
بعد از معرفی اطلاعات شخصی نوبت به ذکر اطلاعات تحصیلی فرد میرسد. این اطلاعات میتواند شامل مدارک اخذ شده، نمرات و … باشد. دانشجویانی که واحد پایان نامه را اخذ کردهاند به راحتی میتوانند کارهای پژوهشی و علمی خود را در این قسمت معرفی کنند. معمولاً بعد از نوشتن پایان نامه، بسیاری از دانشجویان به استخراج مقاله از پایان نامه و یا تبدیل پایان نامه به کتاب میپردازند. اگر دانشجویان بتوانند مقالات خود را در مجلات علمی و معتبر به چاپ برسانند، شانس پذیرش آنها برای حضور در یک دانشگاه خوب و مهاجرت تحصیلی بالا میرود. به همین دلیل اگر در مقطع ارشد هستید، پایان نامه خود را به بهترین نحو ممکن بنویسید. معمولاً در اکثر رزومهها ابتدا مدارک تحصیلی و معدل، نام دانشگاه در هر مقطع و سپس کارهای پژوهشی مانند پایان نامه، مقاله، کتاب و… ذکر میشود.
حتماً نام رشته و گرایش تحصیلی خود را به صورت شفاف بیان کنید. رنکینگ دانشگاه نیز تاثیر بسیار زیادی در پذیرش شما دارد. هرچه رنکینگ دانشگاه محل تحصیل شما در ایران بالاتر باشد، شانس شما برای پذیرش در دانشگاههای خارج از کشور نیز بالاتر میرود. اگر پایان نامه دارید، عنوان موضوع پایان نامه و اسم استاد راهنما خود را حتماً بیان کنید.
3. ریسرچ اینترست
این قسمت درباره مباحث مورد علاقه دانشجو است. در این قسمت نیاز به توضیح زیادی نیست و فقط باید به کلید واژه پروژه یا مقاله اشاره کنید.
4. ذکر همه جوایز و افتخارات
جوایز و افتخارات تاثیر زیادی در قوی کردن رزومه تحصیلی افراد برای مهاجرت تحصیلی دارد.
همیشه اول از جوایز و افتخاراتی یاد کنید که به تازگی موفق به کسب آن شدهاید. مثلاً انواع اختراع، المپیادهای دانشجویی و…
دانشجویانی که جوایز و افتخارات زیادی ندارند، باید در بخش مدارک تحصیلی به این موارد نیز اشاره کنند. اما در صورتی که این جوایز در تعداد زیاد باشند، میتوانید آنها را به صورت بالتی بنویسید.
5. ذکر کارهای علمی پژوهشی انجام شده
کارهای علمی و پژوهشی شامل مقاله کنفرانسی، مقاله علمی و پژوهشی، مقاله علمی و ترویجی، کتاب و… است. البته تمام سمینارها و کنفرانسهایی که دانشجو در آنها شرکت کرده نیز جز سوابق علمی و پژوهشی او به شما میرود.
- حتماً زمان دقیق انتشار مقالات را ذکر نمایید.
- ذکر عنوان دقیق مقاله و یا کتاب ضروری است.
- اگر بتوانید خلاصهای از مقاله یا کتاب را ضمیمه رزومه خود کنید بهتر است.
6. بیان مهارتها و تخصصها
از مهمترین مهارتها میتوان به زبان و کامپیوتر اشاره کرد. در مورد سطح مدارک و یا مهارتهای کسب شده باید به طور دقیق توضیح دهید. به عنوان مثال نوع آزمون و نمره کسب شده در آن را بنویسید.
7. ذکر سابقه شغلی در رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی
در این قسمت باید به ذکر سوابق شغلی بپردازید. حتی اگر در دانشگاه کارآموزی کردهاید، این کارآموزی را نیز بیان کنید. همه سمتها، پستها و تجربههای خود را در این بخش ذکر نمایید.
8. عضویت در مجامع مختلف
بسیاری از دانشجویان قبلاً از مهاجرت تحصیلی در انجمنها و مجامع مختلف عضو هستند. عضویت در مجامع مختلف نیز از دیگر مواردی است که میتوانید در رزومه خود ذکر نمایید.
9. ذکر نام افرادی که از آنها توصیهنامه گرفتهاید!!
معمولاً اساتید دانشگاهها برای بالا بردن شانس پذیرش دانشجویان، توصیهنامههایی را به آنها ارائه میدهند. در رزومه بهتر است نام این اساتید، تلفن، آدرس، رتبه علمی و… ذکر شود. هرچه تعداد افرادی که از آنها توصیهنامه گرفتهاید بیشتر باشند، اعتبار رزومه شما بالاتر میرود.
10. بیان زمینههای کاری، تحصیلی در رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی
در این قسمت میتوانید زمینههای کاری و تحصیلی مورد علاقه خود را بنویسید. فرقی نمیکند علایق شما در چه زمینهای باشید شما میتوانید به راحتی در رزومه خود به آن اشاره کنید. حتی اگر در این زمینه سابقهای دارید، حتماً آن را ذکر کنید.
11. آماده کردن رزومه براساس قوانین و آداب و رسوم کشور مورد نظر
شما باید رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی را براساس قوانین آن منطقه جغرافیایی انجام دهید. آماده کردن رزومه باید براساس آداب و رسوم و فرهنگ منطقهای باشد که شما میخواهید در دانشگاه آنجا به تحصیل بپردازید.
12. عدم طولانی بودن رزومه
هر سال تعداد زیادی دانشجو، رزومه خود را از سراسر جهان برای دانشگاههای خارج از کشور ارسال میکنند. به همین دلیل کارشناسان این دانشگاهها فرصت کافی برای مطالعه یک رزومه بیش از حد طولانی را ندارند. تا میتوانید رزومه خود را کوتاه و خلاصه بنویسید. حداکثر تعداد صفحات برای رزومه باید دو تا سه صفحه باشد نه بیشتر!!
13. توجه به زبان رزومه
رزومه باید به زبانی باشد که در کشور مقصد کارشناسان به راحتی بتوانند آن را بررسی کنند. معمولاً در اکثر نقاط جهان از زبان انگلیسی برای نوشتن رزومه و حتی تدریس کلیه دروس استفاده میشود. به همین دلیل به افرادی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند توصیه میشود که رزومه خود را به دو زبان انگلیسی و زبان کشور مقصد آماده نمایند.
14. بازنگری دوباره رزومه
بازنگری دوباره رزومه قبل از ارسال آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از نظر کارشناسان دانشجویی که در نوشتن متن کوتاه رزومه خود، دقت به خرج نداده، قطعاً نمیتواند دانشجوی خوبی نیز برای دانشگاه باشد. به همین دلیل رزومه خود را قبل از ارسال به دقت بررسی کنید.
15. رعایت قالب استاندارد
برای ارسال متن مورد نظر خود از استفاده از هرگونه طرح رنگی خودداری کنید. طرح سیاه و سفید بهترین انتخاب برای رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی است.
16. صداقت در ارائه اطلاعات
صداقت در ارائه اطلاعات از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اگر دانشگاه محل تحصیل شما متوجه شود که شما اطلاعات خود را در نهایت صداقت ارسال نکردهاید؛ قطعاً پذیرش شما را باطل خواهد کرد.
17. آماده کردن فایل برای ارسال
پس از تهیه رزومه باید آن را به فایل پی دی اف تبدیل و برای کارشناسان دانشگاه مربوطه ارسال نمایید. همچنین سایز صفحه A4 در همه کشورها یکسان نیست به همین دلیل باید از قسمت Page Setup نرم افزار ورد، سایز صفحه را تنظیم نمایید.
چگونه برای کشور انگلیس رزومه تحصیلی بنویسیم؟
اگر میخواهید در دانشگاههای کشور انگلیس درس بخوانید باید اندکی بیشتر در آماده کردن رزومه خود دقت کنید. در این کشور به رزومه سی وی گفته میشود. البته متن سی وی بسیار طولانیتر از متن رزومهای است که برای دانشگاههای کشور آمریکا باید تهیه کنید. در حقیقت برای نوشتن رزومه برای دانشگاههای کشور انگلیس باید به جزئیات دقت و توجه بیشتری کنید. منظور این است که کمی باید بیشتر در مورد هر آیتم توضیح دهید.
چگونه برای کشورهای آسیایی رزومه تحصیلی بنویسیم؟
نوشتن رزومه برای کشورهای آسیایی دقیقاً مانند نوشتن رزومه برای کشور انگلیس است. یعنی باید به جزئیات بیشتر توجه کنید و توضیحات بیشتری پیرامون خود و سایر مهارتها و اطلاعات خود بدهید. در این نوع از رزومه باید حتماً عکس خود را ضمیمه کنید.
معمولاً هنگام ارسال رزومه بهتر است دو نسخه برای کارشناسان دانشگاه ارسال نمایید. یک نسخه به زبان انگلیسی و یک نسخه باید به زبان محلی دانشگاه کشور مورد نظر باشد.
چگونه برای کشور اسپانیا رزومه تحصیلی بنویسیم؟
رزومهنویسی برای کشور اسپانیا نیز دقیقاً مانند رزومهنویسی برای کشور انگلیس است. البته بهتر است درباره زبانهای مسلط توضیحات بیشتری ارائه دهید.
این نوع از رزومه شامل یک تا دو صفحه بوده و شامل اطلاعات زیر است:
- کلیه اطلاعات فرد مانند نام، نام خانوادگی، آدرس، شماره تماس و…
- بیان سوابق تحصیلی به صورت کامل
- نوشتن رزومه به زبان انگلیسی و اسپانیایی
چگونه برای کشور روسیه رزومه تحصیلی بنویسیم؟
نوشتن رزومه برای کشور روسیه دقیقاً مانند نوشتن روزمه برای کشورهای اروپایی است به همین دلیل نمونه رزومه تحصیلی برای کشور اروپا را حتماً ببینید. رزومه تحصیلی روسیه باید حداکثر 2 صفحه باشد. همچنین فرد باید ابتدا به نوشتن سوابق تحصیلی و سپس سوابق کاری بپردازد. رزومه خود را در دو زبان انگلیسی و روسی تهیه و برای کارشناسان دانشگاه ارسال کنید. در رزومه برای کشور روسیه میتوانید عکس خود را ضمیمه فایل رزومه نکنید.
چگونه رزومه قویتری بنویسیم؟
- خوب فکر کنید و هیچکدام از مهارتهای خود را از قلم نیاندازید. در حقیقت قبل از نوشتن رزومه، لیستی از مهارتهای خود آماده کنید. ممکن است مهارتی به نظر شما ناچیز به نظر برسد ولی از نظر کارشناسان دانشگاه مورد نظر مهم باشد.
- گرفتن توصیهنامه به پذیرش شما کمک بسیار زیادی میکند. به همین دلیل حتماً تلاش کنید که از اساتید خود توصیهنامه دریافت کنید.
- حتماً تمام تلاش خود را بکنید تا پایان نامهای با بار علمی داشته باشید و سپس آن را تبدیل به کتاب کنید. همچنین اگر پایان نامه ندارید، میتوانید در مورد موضوعی تحقیق و یک کتاب بنویسید.
- کارشناسان دانشگاههای خارجی به مدرک زبان و همچنین نمره آن اهمیت زیادی میدهند. به همین دلیل سعی کنید مدرکهای زبان خود را با بالاترین نمره بگیرید.
- حتماً از یک فرد با تجربه در زمینه ترجمه رزومه به انگلیسی و زبان محل بومی دانشگاه کشور مورد نظر کمک بگیرید.
- شاید عجیب به نظر برسد اما انتخاب یک ناشر معتبر در زمینه چاپ کتاب به شما شانس بیشتری برای پذیرش میدهد.
- هر چه بیشتر در دورههای بینالمللی حضور پیدا کنید، از نظر کارشناسان فردی کوشا و عاشق به دست آوردن تجربیات جدید هستید. همین موضوع شانس شما را چند برابر میکند.
کلام آخر
رزومهنویسی برای مهاجرت تحصیلی از آن دسته کارهایی است که علیرغم ظاهر ساده آن، باید در نهایت دقت و توجه انجام شود. این روزها بسیاری از دانشجویان تحصیل در خارج از کشور را به داخل کشور ترجیح میدهند.
شاید یکی از بزرگترین دلایل علاقه دانشجویان به تحصیل در خارج از کشور، کسب درآمد به دلار باشد. افزایش هزینههای زندگی و بسیاری از عوامل دیگر باعث شده تا دانشجویان به فکر مهاجرت تحصیلی باشند. برای تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور، باید رزومه قوی را برای کارشناسان این دانشگاه ارسال کنید.
برای نوشتن یک رزومه قوی باید به آیتمهای زیادی توجه کنید از مهمترین این آیتمها میتوان به تنظیم رزومه براساس منطقه جغرافیایی، توجه به زبان، ذکر سوابق شغلی و تحصیلی، ذکر مدارک و معدلها کسب شده و اطلاعات شخصی اشاره کرد.
همچنین میتوانید نمونه رزومه تحصیلی برای مهاجرت به کشور مورد نظر را مطالعه و رزومه خود را مانند آن تنظیم نمایید. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم برای نوشتن رزومه برای مهاجرت تحصیلی را کسب کرده باشید. اما اگر هنوز سوالی دارید میتوانید آن را با من در میان بگذارید.
سوالات متداول:
- چرا نوشتن رزومه برای مهاجرت تحصیلی اهمیت دارد؟
تمام دانشگاههای معتبر در سراسر جهان، به دنبال دانشجویانی با استعداد و پرتلاش هستند. کارشناسان این دانشگاهها از روی رزومه ارسالی شما به دانش و تجربه شما در زمینههای مختلف پی میبرند و انتخاب دانشجو از روی همین رزومه انجام میشود. به همین دلیل نوشتن رزومه اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا کارشناسان دانشگاه براساس آن اقدام به پذیرش دانشجویان میکنند.
- برای نوشتن یک رزومه حرفهای باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
بیان مشخصات فردی در کمال صداقت، مهارتها، سابقه شغلی، جوایز و … به نوشتن یک رزومه تحصیلی حرفهای کمک زیادی میکند.
- در رزومه تحصیلی از چه دروسی نام ببریم؟
هر دانشجویی در دوران تحصیل خود در بعضی از دروس نسبت به سایر دروس دیگر نمرات بهتری کسب کرده است. به همین دلیل بهتر است این دروس در رزومه ذکر شوند.
- آیا رزومه و CV تفاوتی با یکدیگر دارند؟
رزومه تحصیلی معمولاً در صفحات محدود تهیه میشود. اما CV با وجود شباهت به رزومه، نسبت به آن اطلاعات بیشتری را در مورد دانشجو در اختیار کارشناسان میگذارد.
- رزومه معمولاً دارای چند صفحه است؟
رزومه نباید خیلی طولانی باشد. حدود دو تا سه صفحه برای نوشتن رزومه کافی است.
دیدگاهتان را بنویسید