ادامه تحصیل در مقطع دکتری

چرا تحصیل مجدد در مقطع دکتری انجام می‌شود؟

بدون ديدگاه

 تحصیل در مقطع دکتری از بزرگترین خواسته‌های دانشجویانی است که در حال اتمام مقطع کارشناسی ارشد خود هستند. اصلاً بسیاری از دانشجویان علت تبدیل پایان نامه به کتاب و نوشتن انواع مقاله علمی را شرکت در آزمون دکتری بیان می‌کنند.

حتی بسیاری از دانشجویان نوشتن مقاله  ISI را که از سخت‌ترین نوع مقالات است را انجام می‌دهند تا شانس بیشتری در پذیرش مصاحبه دکتری داشته باشند. اما من در بین دانشجویانی که در مقطع دکتری شرکت می‌کنند؛ دانشجویانی را میبینم که علیرغم داشتن مدرک دکتری، دوباره در این آزمون شرکت می‌کنند.

اما دلیل تحصیل مجدد در مقطع دکتری چیست؟ چرا بعضی از دانشجویان با وجود تحصیل در این رشته و اتمام آن، دوباره در یک گرایش دیگر در آزمون مقطع دکتری شرکت می‌کنند؟ در ادامه همراه من باشید تا به پاسخ همه این سوالات دست پیدا کنید.

بررسی علل تحصیل مجدد در مقطع دکتری

با وجود سختی‌های پذیرش در مقطع دکتری بسیاری از افراد با داشتن مدرک آن، مجدداً به دلایل زیر در آزمون دکتری شرکت می‌کنند.

  • پیدا کردن شغلی بهتر

گاهی اوقات جایگاه‌های شغلی که افراد با آنها مواجه هستند، آن چیزی نیست که افراد انتظار دارند. تصور کنید شخصی سال‌ها تحصیل کرده و حالا شغلی با جایگاه پایین‌تر و یا درآمد کمتر منتظر این فرد است. در این حالت بعضی از افراد همین موقعیت شغلی را می‌پذیرند. عده‌ای دیگر نیز گرایش‌ها را بررسی کرده و در یک گرایش پرکاربردتر تحصیل مجدد در مقطع دکتری را انجام می‌دهند.

  • قبولی در رشته مورد علاقه

گاهی اوقات افراد به دلایلی مجبورند در رشته‌ای تحصیل کنند که اصلاً آن را دوست ندارند. به همین دلیل برای رسیدن به خواسته خود در زمانی دیگر  اقدام به تحصیل مجدد در مقطع دکتری می‌کنند.

  • انجام پژوهش‌های علمی پیشرفته

انجام بعضی از کارهای پژوهشی نیاز به دانش و اطلاعات بالایی دارد. گاهی اوقات افراد نیاز به تحصیل در چند گرایش دارند تا بتوانند پژوهش‌های سازمان‌های دیگر را به بهترین نحو ممکن انجام دهند.

  • قبولی در دانشگاه‌هایی با رتبه‌های بالاتر

قطعاً بعضی از دانشگاه‌ها از رتبه علمی بالاتری نسبت به سایر دانشگاه‌ها برخوردار هستند. قبولی در این دانشگاه‌ها باعث می‌شود تا افراد بتوانند رزومه قوی‌تری داشته باشند. بسیاری از کارفرماها اول محل تحصیل فرد را در رزومه او بررسی می‌کنند. به محض دیدن یک دانشگاه با رتبه علمی پایین، دیگر مابقی رزومه را بررسی نکرده و رد خواهند کرد.

  • شهریه‌های بالای دانشگاه

بسیاری از دانشجویان دکتری به دلیل عدم قبولی در دوره روزانه باید شهریه‌های سنگینی را پرداخت نمایند. از مهمترین این دانشگاه‌ها می‌توان به دوره شبانه دانشگاه دولتی، دانشگاه پیام نور، دانشگاه آزاد اسلامی و… اشاره کرد.

گاهی اوقات دانشجویان توانایی پرداخت شهریه را ندارند و یا برای آنها مشکلات مالی ایجاد می‌شود. در این شرایط معمولاً دانشجویان تصمیم می‌گیرند تا از تحصیل انصراف داده و دوباره در آزمون شرکت نمایند. این کار به آنها این امکان را می‌دهد تا بتوانند در صورت قبولی در دوره‌های روزانه به صورت رایگان و بدون پرداخت هیچ نوع هزینه‌ای تحصیل نمایند.

آشنایی با شرایط تحصیل مجدد در مقطع دکتری

مقطع دکتری از مهم‌ترین مقطع‌های دانشگاهی در کشور ما است که دانشجویان بعد از اتمام کارشناسی ارشد می‌توانند در آن شرکت نمایید.

گاهی اوقات بعضی از افراد علیرغم داشتن مدرک دکتری دوباره تمایل به شرکت در این آزمون را دارند. سازمان سنجش کشور برای این افراد شرایطی را قرار داده است که باید حتماً رعایت کنند. در ادامه با این شرایط آشنا می‌شوید.

  • فراغت از تحصیل

همه افرادی که می‌خواهند مجدداً در این آزمون شرکت نمایند باید تحصیلات خود را در رشته قبلی به اتمام رسانده و یا تا پایان نیمسال اول سال تحصیلی جاری تحصیلات آنها به اتمام برسد.

  • عدم ثبت نام یا نصراف

براساس قانون وضع شده در سازمان سنجش، در صورت انصراف و یا عدم ثبت نام در آزمون سال گذشته، دانشجویان می‌توانند در آزمون دکتری سال جاری شرکت نمایند.

  • تحصیل در دوره روزانه

دانشجویان دکترایی که در مقطع روزانه تحصیل می‌کنند؛ با اعلام انصراف به صورت رسمی به محل تحصیل خود می‌توانند در آزمون دکترا در رشته و گرایش مورد نظر خود شرکت نمایند.

  • انجام خدمت سربازی

کلیه آقایانی که در مقطع دکتری تحصیلات خود را به پایان رسانده‌اند؛ باید حتماً خدمت سربازی خود را بگذرانند تا بتوانند مجدداً در رشته مورد نظر خود در مقطع دکتری به تحصیل ادامه دهند.

همچنین دانشجویانی که دردوره‌های شبانه دکتری در همه دانشگاه‌های دولتی، دانشگاه آزاد، دانشگاه پیام نور، غیرانتفاعی و… تحصیل می‌کنند؛ می‌توانند در این آزمون شرکت نمایند. سپس بعد از قبولی انصراف خود را به دانشگاه اعلام کنند. با استفاده از این قانون دانشجویان می‌توانند در صورت عدم قبولی، تحصیلات خود را در همان رشته قبلی ادامه دهند.

چگونه می‌توان دوباره از سهمیه در آزمون دکتری استفاده کرد؟

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که به ذهن دانشجویان برای شرکت در آزمون دکتری خطور می‌کند؛ این است که آیا می‌توانند دوباره از سهمیه استفاده نمایند یا خیر؟

سازمان سنجش کشور برای این دغدغه ذهنی دانشجویان نیز قوانینی وضع کرده است که در ادامه با این قوانین آشنا می‌شوید:

  • همه دانشجویانی که یکبار از طریق سهمیه رزمندگان و ایثارگران در دوره‌های روزانه دکتری قبول شده‌اند؛ دوباره نمی‌توانند از سهمیه برای قبولی در یک رشته دیگر دکتری استفاده نمایند.
  • همه دانشجویانی که در دوره‌های غیر روزانه مانند شبانه، پیام نور، آزاد، مجازی و… تحصیل می‌کنند؛ در صورتی که از رشته قبولی خود انصراف دهند، می‌توانند تنها یکبار دیگر از این سهمیه برای آزمون دکتری استفاده نمایند.

کلام آخر

تحصیل مجدد در مقطع دکتری به دلایل مختلفی انجام می‌شود. از مهمترین این دلایل می‌توان به شهریه بالا، رتبه پایین دانشگاه، سفر به خارج، استخدام با حقوق و مزایای بالا و… اشاره کرد. سازمان سنجش کشور قوانینی را برای افرادی که می‌خواهند به صورت مجدد در آزمون دکترا شرکت نمایند وضع کرده است. در صورت دارا بودن این شرایط دانشجویان می‌توانند در آزمون دکترا شرکت نمایند. امیدوارم با خواندن این مقاله اطلاعات لازم درباره تحصیل مجدد در مقطع دکترا را به دست آورده باشید.

پیشنهاد ویژه: بسته آموزشی گنجینه طلایی، از انتخاب موضوع تا دفاع فوق‌العاده پایان نامه   کلیک کنید

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.